"Moja firma jest ostatnia na jego drodze do kompletnej dominacji sektora energii.
Już nie mogę z nim konkurować.
W niedługim czasie będzie kontrolować dostawców energii dla połowy świata.
Dzięki czemu staną się nową superpotęgą."
Ludzie firmy, która dała mu poprzednie zlecenie, czyli Cobol Enginering. Ta kwestia nie jest do końca wyjaśniona. Wiadomo tylko, że Cobb poważnie naraził się Cobol poprzez niewykonanie zadania dla niej, czyli dotarcia do sekretów Saito. Nie ma to raczej istotnego znaczenia dla reszty fabuły. Płynie stąd jedynie informacja, że po przymusowej emigracji z ojczyzny, Cobb zarabiał na życie wykonując "szpiegowskie" misje dla prywatnych, finansowych/przemysłowych gigantów.
Na wydaniu dvd jest komiks opowiadający o wydarzeniach ktore miały miejsce przed tymi w filmie. Tam mozna sie dowiedziec jak Cobb i Atrhur zostali zwerbowani przez Cobol Engineering. Komiks mozna tez znalezc w sieci.
A tutaj link do wspomnianego przeze mnie komiksu. Jest on po angielsku. Nie trzeba jednak miec jezyka w malym palcu. Kazdy kto średnio ogarnia angielski nie powinien miec problemów ze zrozumieniem...
http://movies.yahoo.com/feature/inception-comic.html
Spółka-córka Saito. Innego wyjaśnienie nie ma, skoro Saito testował Cobba. Ale w takim razie kto go gonił?
Gonili go ludzie z Cobol Engineering. Saito musil testowal nie tylko talent ekstraktora, ale także to jak szybko potrafi uciekać - zdal ;)