Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650908
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Do Incepcji podchodziłam z dużym dystansem, zarówno emocjonalnym jak i czasowym. Zawsze, gdy wychodzi film, wokół którego powstaje taki szum, jak w przypadku Incepcji, staram się maksymalnie od tego zdystansować. Dlaczego? Bo przy tylu pozytywnych recenzjach naprawdę można się zawieść...
Po pierwsze nie wiem co to za dziwna moda na robienie coraz dłuższych filmów. Naprawdę, kiedyś standardem było 90-120 minut, a teraz poniżej 150 minut trudno jest nakręcić cokolwiek poza animacją /oczywiście, trochę koloryzuję, ale dziwi mnie ta tendencja/.
Chyba główną zaletą Incepcji są aktorzy - obsada naprawdę ciekawa i dobrze dobrana. Minusem jest pogmatwana fabuła, która zamiast budować napięcie - przynudza. Sam fakt kreowania snów jest na tyle interesujący, że rozwinięty - mógłby zastąpić dużą część akcji, która kojarzy się ze zwykłą 'strzelanką'.

Bez wgłębiania się w poszczególne elementy: Incepcja jest całkiem dobrym filmem, ale nie rozumiem zachwytu, jaki wzbudzała jak i nadal wzbudza zarówno w widzach jak i krytykach. To rodzaj filmu, o którym - przynajmniej w moim wypadku - po obejrzeniu bardzo szybko się zapomina. To zaś w mojej opinii jest jedną z najważniejszych cech dobrego filmu - nie daje o sobie zapomnieć. Niemniej polecam go, chociaż daleki jest od bycia takim, jakim go malują.