Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650957
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Witam. Mam pytanko które mnie trapi. Skro Cobb i Ariadne trafili do limbo z trzeciego poziomu, to skoro Cobb zginął w tym rzekomym limbo to jakim cudem trafił do drugiego LImbo tam gdzie był Saito? Przecież nie ma 2 limbo. bezsensu to troche jest co nie? No chyba że ktoś mi to dobrze wytłumaczy :]

Sarin

Ładnie to wytłumaczył Galadh w swoim FAQu, które znajdziesz gdzieś w tym forum. Cobb umarł w limbo w wyniku ugodzenia nożem lub co bardziej prawdopodobne zniszczenia "miasta" w limbo. Jego podświadomość przeniosła się do poziomu pierwszego, gdyż tam dostał zsynchronizowanego kicka, ale w związku z tym, że "nie zdążył" na kicki na poziomie 3 i 2, to nie mógł się obudzić w tonącym vanie. "Umarł" jakby po raz drugi w śnie i jego podświadomość znów trafiła do limbo. A że minęło już sporo czasu, to limbo stało się rezydencją Saito, który w związku z brakiem totemu przyjął je za swoją rzeczywistość i stał się starym człowiekiem. I już dalej jest wszystko jasne, bynajmniej powinno ;)

ocenił(a) film na 10
addicted1

planowany czas misji minął,dream machine ma pewnie wbudowaną opcję wybudzania /ta wciskana kuleczka ;p/.i planowany czas działania narkozy.wybudzili się na 20 minut przed lądowaniem,obawiam się ,że przez ten cały czas tułali się po limbo.
zresztą cobb też odpowiednio się postarzał .
chyba;]

ocenił(a) film na 10
Sarin

Cobb i Ariadne trafili do limbo z trzeciego poziomu, zgadza się i prawdopodobnie dzięki temu byli tego świadomi. Cobb w przeciwieństwie do Ariadne, nie skoczył z balkonu (czy co to takiego było), nie wrócił na poprzedni poziom i nie załapał się na synchronizację "kicków". W ten sposób nie obudził się na pierwszym poziomie, tylko utonął w furgonetce. To spowodowało śmierć i ponowne trafienie do limbo (ląduje na plaży). Nie trafił do drugiego limbo, tylko po prostu w limbo tak szybko płynie czas, że Saito zdążył już tam wszystko zmienić. Cobb za tym drugim razem, gdy tam trafił nie był już świadomy tego, że znajduje się w limbo. Wszystko dopełniła dopiero rozmowa z Saito, obaj zorientowali się, że to nie jest rzeczywistość tylko limbo.

ocenił(a) film na 10
Sarin

Dobra a to w taki razie dlaczego Fischer przeniósł się do limbo po tym jak Mal go zabiła. Śmierć przecięż powinna spowodować przebudzenie się na niższym poziomie czyli w motelu co nie?.

Sarin

nie w przypadku tej narkozy, mówili o tym będąc na pierwszym poziomie gdy Saito został raniony

ocenił(a) film na 10
Sarin

mózg pracuje jeszcze jakiś czas pewnie,fisher staje zakładnikiem projekcji cobba.cobba dział jak odkurzacz,z poczuciem winy zbiera wszystkie osobowości ,które zabił do limbo;]

ocenił(a) film na 10
schab.na.h

nie no to juz przesada. Myślałem ,że ktoś mi to wyjaśni zgodnie z logiką filmu a nie jakieś wymyślone interpretacje :]

ocenił(a) film na 10
Sarin

hm to kto zabił we śniefishera i saito wg ciebie,czyje projekcje skoro obaj są w limbo cobba a mal nie żyje,i jest projekcją umysłu coba a nie niezależnym dreamerem? żaden z nich nie trafia do limbo via podpięcie do dream machine,tylko cobb i ariadne,wybór masz skromny ,pół na pół;] aha dla ułatwienia ,ariadne wypada razem z fisherem z limbo,cobb zostaje z mal i saito,z czego dwoje z nich jest cieniami;]

schab.na.h

Fischera zabiła podświadomość Cobba w postaci Mal, a Saito raniły... czego skutkiem była śmierć... projekcje podświadomosci Fischera
panna A wypada na sygnał drugiego zrywu, jakis czas po Fischerze :P
Mal nie jest cieniem bo zgineła na jawie

ocenił(a) film na 10
thengel

nie wypada tak nagle,jest jeszcze sekundowa przebitka gdy leży na gruzach po upadku;] no zgodnie z opisem na plakatach ,i moim postrzeganiem akcji jest cieniem.ja to widzę tak,każda projekcja to cień;] zresztą tak jak saito i fisher na poziomie limbo.

ocenił(a) film na 10
thengel

nie ma się co zastanawiać czyje projekcje zabiły saito,od początku do końca jedynym który rozwala znajome twarze we śnie to cobb,reszta jak arthur czy eams pozwala sobie na strzelanie do anonimów;]