PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=500891}

Incepcja

Inception
2010
8,2 645 tys. ocen
8,2 10 1 645081
7,9 100 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Jestem ciekaw ktory film uzytkownikom FW spodobal sie bardziej. Ci ktorzy widzieli oba filmy wiedza, ze porownanie ma sens. Wg Mnie sa tez poki co najlepszymi filmami 2010 i naprawde warto je zobaczyc.
Moj typ: Incepcja za oryginalnosc(!!), soundtrack, wspaniale sceny i bardzo ciekawa historie.
Za TW opowiada sie niepowtarzalna atmosfera i bardzo zaskakujace zakonczenie.

ocenił(a) film na 7
harom

Nolan i Zimmer są klasą samą w sobie, Incepcja mi się podobała, FW może obejrzę dla porowania, a wtedy moja wypowiedz może się ukaże.

ocenił(a) film na 9
harom

Ja stawiam na Incepcję. O wiele bardziej mi się podobała :)
Oryginalność, wyjątkowe sceny, trochę bardziej skompilowana fabuła-w WT mamy teoretycznie 2 zakończenia, a w Incepcji mnóstwo nadinterpretacji-muzyka lepsza, obsada i ogólnie film przypadł mi bardziej do gustu :)

Zgadzam się-póki co najlepsze filmy 2010. Jednak czy akademia je doceni?

ocenił(a) film na 8
Georgiana_

W tym roku tylko jeden film mnie zachwycił,oczywiście Wyspa tajemnic(słaby ten rok)...

ocenił(a) film na 9
aronn

Wyspa Tajemnic ........ przede wszystkim!
pozdro

ocenił(a) film na 10
harom

Jak dla mnie dla tych dwóch filmów to mały remis z przewaga Incepcji, po prostu bardziej lubie kino SCi-Fi, bo oba filmy to genialne kawałki sztuki.

ocenił(a) film na 9
harom

Moim zdaniem Wyspa Tajemnic jest o wiele lepszym filmem.

harom

Moim zdaniem zdecydowanie "Shuttered Island". Po seansie z wrażenia nie mogłem podnieść się z fotela i dałem rzecz jasna "dychę":> po "Incepcji" niestety miałem niedosyt. I to mimo, że lubię sci-fi.

ocenił(a) film na 8
pan_slobodan

zgadzam się z toba , Incepcji czegoś brakuje do miana cooltowej superprodukcji... ciężko jest mi się sprecyzować ale oprę swoje zdanie na pierwszej myśli po seansie, a mianowicie chodzi mi o zakończenie . w filmie dzieje się wiele, co chwilę jesteśmy w innym świecie: śnie, śnie w śnie, incepcji, rzeczywistości, oglądamy z zaciekawieniem czekając na rozstrzygnięcie po czym sama końcówa nie daje tego na co czekaliśmy czyli tzw rozstrzygnięcia sprawy.

użytkownik usunięty
harom

Dobre pytanie. Dla mnie Wyspa Tajemnic była o wiele lepsza. Precyzja scenariusza biła Incepcję na głowę. Tam naprawdę można się było zastanowiać, co jest prawdziwe, a co nie, jak się o tym przekonać i z czego to wynika. Incepcja to taka (nieudana) próba kina inteligentnego dla amerykańskich nastolatków. Nie da się takiego czegoś zrobić. Nie da się stworzyć wymagającej myślenia, nieschematycznej fabuły, w której bohaterowie będą jednocześnie tłumaczyć widzom wszystko po dziesięć razy jak niedorozwiniętym.

To samo dotyczy napięcia. Powiedzcie, czy tak naprawdę baliście się, że w którymkolwiek momencie Leo coś się stanie? Bo ja wcale.

ocenił(a) film na 8

Dokładnie...Następna wada tego filmu.

ocenił(a) film na 9

A tam. Jak dla mnie to po Wyspie Tajemnic jedyne nad czym można się zastanawiać to czy było takie czy takie zakończenie. To właśnie po Incepcji można się zastanawiać co jest prawdziwe, za którą z kilkunastu teorii się opowiadamy(nadinterpretacje...)

ocenił(a) film na 8
Georgiana_

"to po Wyspie Tajemnic jedyne nad czym można się zastanawiać to czy było takie czy takie zakończenie"
Zakończenie było jedne i zrozumiałe ale bardzo zaskakujące,w Incepcji czegoś takiego zabrakło.

ocenił(a) film na 9
aronn

W książce może było jedno-w filmie niekoniecznie.
Incepcja jest dla mnie jedną wielką zagadką.

ocenił(a) film na 9
harom

Incepcja - szerzej wkrótce w mojej recenzji. Wyspa Tajemnic to kalka Harrego Angela - totalnie nieoryginalny, Di Caprio dużo słabszy.

użytkownik usunięty
Kolbe

Taka sama klasa filmów, z lekkim wskazaniem na Wyspę Tajemnic

ocenił(a) film na 9

Incepcja gniecie Wyspe Tajemnic

ocenił(a) film na 10
cybermac79

Czyli generalnie remis

użytkownik usunięty
cybermac79

Przede wszystkim swietna gra DiCaprio i genialne scenariusze (wg mnie na korzysc Incepcji, Wyspa powstala w oparciu o ksiazke). osobiscie Incepcja powalila mnie. Najlepszy film w tym roku jaki pojawil sie w kinach. Soundtruck... poprostu powala. Zimmer to geniusz.

ocenił(a) film na 9

A ja w Incepcji nie zauważyłem kunsztu aktorskiego DiCaprio pomimo ,że uznaję Leo za świetnego aktora,

ocenił(a) film na 10
harom

Oba dobre filmy ale Incepcja dużo lepsza!!!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 5
silence_is_the_enemy

Tępa dzido, jeden post a dwa filmy zdążyłaś zaspojlerować, nie wiem czy coś dotrze do takiej pustej łepetyny ale następnym razem jak masz zamiar zdradzać kluczowe elementy fabuły to napisz wcześniej ostrzeżenie. Przyszło ci w ogóle do tego głupiego łba że ludzie którzy widzieli Incepcje niekoniecznie musieli oglądać Wyspę Tajemnić i Sekretne Okno?

ocenił(a) film na 8
harom

Moim zdaniem "Wyspa tajemnic", w której wszystko było dopracowane od perfekcji. "Incepcja" tylko o punkt niżej(świetny scenariusz).

saruman22

Z Wyspą Tajemnic łączy Incepcję motyw rodzinny głownego bohatera i sam aktor czyli Di Caprio. Jest oczywiście wątek snów w obydwu filmach, jednak Incepcja po wyjściu z kina od razu przypomniała mi Matrix.

Nie jestem fanem filmów science fiction ale Incepcja to świetny obraz ze wspaniałym scenariuszem.
Wyspa Tajemnic ze względu na realizm bardziej mi przypadła do gustu, ale chylę czoło przed Nolanem że potrafił z tego gatunku stworzyć cos naprawdę interesującego.

Incepcja przegrywa z Wyspą ale miażdży Matrix ( filmu którego fenomenu nie rozumiem).

Jak ktoś powyżej napisał-Incepcja i WT najciekawsze pozycje 2010roku

harom

WYSPA TAJEMNIC !!!! - zdecydowanie lepsze kino.

ocenił(a) film na 9
mlyncon

Incepcja i tylko z tego względu, że książka Lehanea jest lepiej opowiedziana niż film Scorsese, który momentami nudzi, nie buduje tego napięcia...a zakończenie nie szokuje.

ocenił(a) film na 9
harom

Incepcja zdecydowanie. Podobała mi się incepcja ,ale w momencie kiedy DiCaprio dostał pierwszą aspirynę odrazu domyśliłem się zakończenia (częściowo oczywiście).

Obydwa filmy uważam nie są doskonałe. Incepcja zachwyciła mnie swoją ideą, manipulowanie snem, ale mam wrażenie, że jest to pierwszy film Nolana jaki widziałem gdzie reżyser nie dochodzi tak naprawdę to żadnego wniosku (w prestige pogazuje jak daleko rywalizacja może zajść, Memento jak można manipulować człowiekiem itp). Mimo to zakończenie otwarte jest miłym akcentem.

Jeżeli chodzi o Wyspę Tajemnic, to to czego brakuje mi, to otwarte zakończenie. Myslę że motyw przekonania zdrowego człowieka, że jest chory psychicznie jest na tyle ciekawy, że lepiej by było gdyby fabuła zostawiła z niepewnością, czy Teddy był zwariowany, czy został przekonany jest zwariowany.

Oczywiście nie podważam klasy żadnego filmu. Obydwa filmy mają ode mnie 9*. Dobrzy reżyserzy, dobre aktorstwo, niestety myslę że oba scenariusze wymagały jeszcze trochę podszlifowania.

ocenił(a) film na 10
RoderickUsher

Incepcja wg uzytkownikow FW lepsza

ocenił(a) film na 8
RoderickUsher

"(...)Jeżeli chodzi o Wyspę Tajemnic, to to czego brakuje mi, to otwarte zakończenie. Myslę że motyw przekonania zdrowego człowieka, że jest chory psychicznie jest na tyle ciekawy, że lepiej by było gdyby fabuła zostawiła z niepewnością, czy Teddy był zwariowany, czy został przekonany jest zwariowany. "

Niedokładnie obejrzałeś końcówkę, ostatnie sceny filmu wprawiają w o wiele większe wątpliwości niż ostatnie sceny Incepcji.

ocenił(a) film na 10
harom

Widzę, że głosy podzielone, ale w mojej opinii jednak minimalnie Wyspa Tajemnic wygrywa:)

harom

zdecydowanie "wyspa tajemnic"

ocenił(a) film na 10
harom

zdecydowanie incepcja lepsza.
zakończenia Wyspy domyślilem się już podczas czytania opisu fabuły. niczym mnie ten film nie zaskoczył, jedynie trochę rozczarował.

ocenił(a) film na 9
harom

Incepcja lepsza o wiele... Fabuła wielowarstwowa , zaskakująca a w wyspie tajemnic od samego początku wszystko jest jasne.

ocenił(a) film na 9
_kubus_93

No niewiem czy incepcja była zaskakująca, na pewno końcówka była dobra ale czy zaskakująca? Tak czy inaczej Incepcja To bardzo dobry film, i myśle że lepszy od Wyspy Tajemnic

ocenił(a) film na 8
_kubus_93

w wyspie tajemnic wszystko było od samego początku jasne? kubuś synku.... nie ten film oglądałeś ... ;|

ocenił(a) film na 9
fcbcules

od momentu gdy jeden z pacjentów pomachał mu ręką co oznacza że znał Danielsa . Chyba można się domyslic że daniels już tu kiedyś był.

_kubus_93

pacjent chory psychicznie może machać bez powodu do obcej osoby, dzieci z zaburzeniami nawet się przytulają czy obejmują obcych... żaden dowód że był pacjentem

ocenił(a) film na 9
harom

Wyspa Tajemnic 9/10
Incepcja 9/10

Oba filmy genialne ,od czasów "To nie jest..." żaden nie dostał u mnie takiej oceny
Sentymentem jestem za Wyspą Tajemnic ,jednak to Incepcja będzie filmem roku ,filmem który przejdzie do historii ,Nolan osiągnał wielki sukces ,zarówno artystyczny jak i zapewne kasowy -więcej takich filmów!

ocenił(a) film na 8
_Konrad

,"jednak to Incepcja będzie filmem roku ,filmem który przejdzie do historii ,Nolan osiągnał wielki sukces ,zarówno artystyczny jak i zapewne kasowy -więcej takich filmów!"
Przesadzasz,he he dobre.

ocenił(a) film na 8
harom

5 dni temu byłem na incepcji, przed chwilą skończyłem oglądać wyspę tajemnic

I zdecydowanie pojedynek wygrywa wyspa tajemnic!

harom

Zdecydowanie "Wyspa tajemnic" wygrywa. Lepsza fabuła, a przede wszystkim film ciekawiej nakręcony i zrealizowany. W "Incepcji" wiele niepotrzebnych przedłużających i powtarzających się scen, scenariusz niepotrzebnie "napęczniały". Choć historie obie są ciekawe, to już ich ekranizacje zdecydowanie różne.

ocenił(a) film na 8
jerzybbb

jak dla mnie wyspa tajemnic ,ale moze dlatego ,ze nie przepadam za gatunkiem sci-fi,ale musza obejrzec Incepcje po raz 2 i moze zmienie zdanie

ocenił(a) film na 8
franc85

Zdecydowanie Wyspa Tajemnic, nie lubię sci-fi, pościgów i strzelanin też niekoniecznie. WT zachwyciła mnie "w całości", Incepcja tylko w części "psychologicznej" ;)

ocenił(a) film na 10
malibu88

Incepcja miażdży WT, chociaż obydwa filmy strasznie przypadły mi do gustu to jednak w moim faworycie pochłonęła mnie bardzo rozbudowana fabuła, świetnie zrobiony, koniec nie jednoznaczny i ogólnie naprawdę pomysłowy. Jeden z lepszych filmów jakie widziałam, w WT zabrakło mi złożoności, chociaż muszę powiedzieć że film naprawdę dobry a końcówka daje wiele do myślenia, to jednak przy Incepcji wypada dość mdle

ocenił(a) film na 9
Amee_

Zgadzam się :)

ocenił(a) film na 8
harom

Kocham sci-fi i uwielbiam Nolana, ale tym razem stawiałbym na Wyspę Tajemnic, a głównie z tego względu, że miał odwagę zakończyć film:) Lecz Incepcja jest naprawdę świetnym filmem i zachęcam do jej obejrzenia.

ocenił(a) film na 10
harom

rozumiem, ze chodzi Tobie o dramat glownego bohatera, ktory nie moze sie pogodzic ze strata kobiety. w tym przypadku powiem wyspa tajemnic. naprawde czulem bol i tesknote glownego bohatera. jezeli chodzi o calosc to powiem incepcja. jest bardziej nowatorska. sa w niej rzeczy, ktorych wczesniej nigdzie nie widzialem.
Incepcja 10/10
Wyspa Tajemnic 8/10

ocenił(a) film na 10
harom

Genialny film!!! ♥

ocenił(a) film na 8
harom

Według mnie Incepcja jest lepsza., ale Wyspa Tajemnic też niczego sobie. Byłam na obydwu w kinie i jednak Incepcja zrobiła na mnie większe wrażenie.

ocenił(a) film na 8
dlaczegojaa

efekty specjalne?