Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650908
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Myślę, że korzystając z aktualnej popularności Incepcji - blockbustera innego od typowych papek - warto polecić mało znane filmy, które spodobają się widzom wymagającym od filmu czegoś więcej, niż mordobicie Seagala ;)

Ja polecę produkcje offowe, z czego dwie ostatnie są prawie amatorskie:

Moon - Sam Rockwell w najwyższej formie, świetna muzyka, bardzo intrygująca fabuła, więcej nie zdradzę, ale zdecydowanie warto obejrzeć.

Ink - podobnie jak w Incepcji głównym motywem jest sen, trochę kiczowaty, ale za to nie jeden widz uroni łzy ;)

Primer - podróże w czasie w maksymalnie realistycznej konwencji, niestety baardzo trudny film, którego za pierwszym razem chyba nikt nie ogarnie, więc nie każdy będzie zadowolony z seansu. Jeśli widziałeś Memento Nolana i chcesz czegoś trudniejszego, to zobacz ten film.

ocenił(a) film na 9
Kazioo

Primer jest dość krótki, można go obejrzeć, przedyskutować i obejrzeć ponownie. ;o]
Ink bym nie polecał.
Moon to z kolei świetna produkcja.

ocenił(a) film na 9
Kazioo

Mój ulubiony - "Stay". Zdecydowanie polecam wszystkim, szczególnie tym, którzy lubią filmy zagmatwane. Incepcją jestem zachwycona, 2 dni myślałam o tym filmie non stop i czekam na okazję do ponownego obejrzenia tego filmu w kinie.

ocenił(a) film na 10
patrisza

ja za to Stay nie polecam. film w stylu 'przez 2h czekasz na jakieś zwalające z nog zakonczenie, wybitnie proste i genialne, ktore wytlumaczyłoby to ze w filmie niewiadomo o co chodzi...' I dostajesz faktycnzie wybitnie proste rozwiązanie - za to absolutnie nie satysfakcjonujące, banalne i glupie

ocenił(a) film na 7
vorthess

może nie był kosmicznie zakręcony, ale miał wspaniale oniryczny klimat.

użytkownik usunięty
Kazioo

Dark City / Mroczne miasto 98'

Eternal Sunshine of the Spotless Mind 04'

a po tym wszystkim "Nico" ;p

ocenił(a) film na 9

Nie przyszłoby mi do głowy nazwanie Ethernal Sunshine... mało znanym filmem, ale może faktycznie.
Ogólnie polecam filmy ze scenariuszem Charliego Kaufmana.
Poza tym warto obejrzeć Donnie Darko.

Zachęcam również do obejrzenia Vertigo Hitchocka, absolutny klasyk.

użytkownik usunięty
amoen

dla jednych znany , dla innych nie - za to świetny film o snach ... no ale skoro naruszyłem regułe o filmach z Seagealem ; )