Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650929
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Czy Cobb wrócił do swoich dzieci w rzeczywistości czy we śnie? Jest to trochę niejasne. Ja uważam że to był mimo wszystko sen. Jego dzieci, kiedy wrócił (po wykonaniu misji) wygladały tak samo gdy wyjeżdzał (po śmierci Mal) co oznacza że ten obraz był utowrzony przez wspomnienia we śnie. Wszystko zależy od tego bączka - czy uważamy że się przewrócił czy też może nie. Ja uważam że nie :)

ocenił(a) film na 9
MrAnderson

Jestem przekonany że się nie obudził i to był sen, nawet jeśli totem się przewrócił :)

ocenił(a) film na 10
Tillig

Nie mógł się przewrócić. Moja koleżanka będzie zawiedziona że jednak nie ma happy-endu :P

ocenił(a) film na 9
MrAnderson

przewróciłby się zakładając że bączek nie przyśpiesza po zwolnieniu, na co wskazuja prawa fizyki, a w sniach nie zwalniał chocby na ulamek sekundy krecil sie miarowo wrecz perfekcyjnie w pionie...jak nie bylo happy endu? Cobb spotkal sie z dziecmi, przytulil, rozmawial...to jest happy end:)

ocenił(a) film na 10
Sammy_Jankis

W RZECZYWISTOŚCI nie spełnił ich :) Więc nie jest to do końca happy end.

ocenił(a) film na 9
MrAnderson

powtarzam co napisałem bączek zwolnił, wypadł z toru, zmienił kąt nachylenia na ułamek sekundy przed cięcięm...99,99% to rzeczywsitość gdyż powtarzam bączek w snach w każdej scenie kręcił się idelnia w pionie, poziomie i z tą samą predkoscia...czysta logika...
i twarze dzieci, przecież ich nie potrafił sobie wysnic nigdy...dlatego tak mu zależalo na powrocie.

ocenił(a) film na 9
Sammy_Jankis

A ktoś zauważył, że miały inne buty hahaha ;D

użytkownik usunięty
MrAnderson

Właściwie obie wersje są dla mnie dobrymi zakończeniami. Jakby nie było, spełnił swoje marzenia - spotkał dzieci, trzymał je w ramionach.
Znaczący jest fakt, że gdy Cobb przebudził się w samolocie, spojrzał na wszystkich po kolei. Wszyscy byli już rozbudzeni prócz Saita, co równałoby się temu, że Cobb uratował go i razem powrócili do rzeczywistości.
Co do dzieci - czy w filmie było powiedziane, ile czasu minęło od śmierci Mal? Jeśli nie, może nie minął nawet rok, w tym czasie dzieciaki wcale nie musiały urosnąć po dwadzieścia centymetrów.

ocenił(a) film na 10

No właśnie, nie zostało powiedziane. Dlatego mamy dwie możliwe wersje :) Choć dokładnie taki sam widok (dzieci bawiacych się na dworze) skłania raczej do twierdzenia że to sen.

użytkownik usunięty
MrAnderson

Te dwie wersje pozostaną, bo na tym polega chyba Nolan. I to jest najlepsze - wybrać to, w co wierzysz. To, w co chcesz wierzyć.

ocenił(a) film na 9
MrAnderson

Przecież może to być jedynie zabieg reżysera. Czy w życiu codziennym nie mógłby być to zwykły przypadek?
A to, że bączek się zachwiał i nie przewrócił moim zdaniem byłoby niespójne-w rzeczywistości nigdy tego nie robił.

ocenił(a) film na 9
MrAnderson

A skąd wiadomo, że bączek był totemem Cobba? A może to była obrączka? 100% pewności co do zakończenia mieć nie można.