1. Dlaczego Arthur nie budzi się przy pierwszym kicku (van uderza w barierkę)?
(jeśli ktoś powie że potrzeba zsynchronizowanego kicka po obu stronach, to
przypominam scenę gdy Cobb zostaję obudzony kickiem poprzez wrzucenie go do
wanny, kick ten nie jest zsynchronizowany, ponieważ we śnie Cobb stoi na schodach)
2. Dlaczego Saito jest starszy od Cobba w Limbusie? Czy może dlatego że umiera w
Limbo, po czym przywraca go do pierwszego snu do vana (pobnieważ wszystkie
poprzednie sny już nie istnieją i ponownie umiera w Vanie przenosząc się do limbo,
w którym minęło już sporo czasu i Saito ukształtował sobie świat jak chciał?
3. Widział ktoś czy w finałowej scenie Cobb ma obrączkę czy nie? Byłem wczoraj drugi
raz w kinie i nie zauważyłem były pokazane tylko 3 jego palce a na 4 dopiero była
obrączka - jej obecność lub brak moim zdaniem jest rozwiązaniem zakończenia filmu.
Pytam ponieważ wg mnie to był prawdziwy totem CObba z kilku względów:
a) każdy ma swój totem, więc dlaczego miałby on po śmierci żony rezygnować ze
swojego
b) totem jakim byl kręcący sie bączek bardzo łatwo byłoby podrobić wg mnie, każdy
architekt zrobiłby bączka który się przewraca, co byłoby niezbyt praktyczne w pracy
jaką wykonywał Cobb. Dla żony taki totem wystarczał ponieważ pozwalał
(a przynajmniej takie miał założenie) jej samej połapać się czy jest w swoim śnie
czy nie - i tyle. Natomiast wszystkim innym bohaterom, łącznie z Cobbem
pozwalał on odróżnić czy nie jest manipulowany przez kogoś
- inaczej mówiąc czy nie znajduję się w śnie zaprojektowanym przez kogoś.
4. W scenie na śniegu Cobb popełnia mała gafę, tzn przenoszą się oni do snu Browninga - to jest oficjalna wersja dla Fishera, natomiast w rzeczywistości są w śnie Eamesa. Cobb na początku tego snu przy Fisherze mówi do Eamesa "zrób trochę zamieszania/zajmij się nimi (projekcjami) w końcu to twój sen"
Jak sobie coś jeszcze przypomnę to na pewno wkleję.
1. Bo są naszprycowani tym specyfikiem i ich obudzić to nie tak hop siup.
2. Bo Saito wziął się i zmarł, więc mu czas zaczął szybciej płynąć.
3. Ja nie widziałem, ale na pewnym forum przeczytałem, że nie miał.
4. To też jest pytanie?:D
1) ale cobb nie był wtedy pod siną narkozą - tak potrzebny był zsynchronizowany kick na ich ostatniej misji
2) dlatego że nie wie że w nim jest i trafił tam umierając na wyższym poziomie
3) skoro tak uważasz, jest scena z reala gdzie miał obrączkę ale to nic nie zmienia
a) totem należał do Mal a ona ciągle w nim "siedziała" mozesz nazwać to obseją...jak wytłumaczysz działanie totemu którego w realu nie ma?
b) podrobić można tylko w wypadku gdy zdradził jego działanie, to był jego talizman który podświadomie przywoływał Mal
4) oni mieli wejśc do podświadomości a nie do snu Browninga
4. - dokładnie, tak jak mówi thengel. Dreamerem na trzecim poziomie był Eames, natomiast podświadomości użyczał znowu Fischer, ale wcisnęli mu kit, że weszli do podświadomości Browninga. Tylko to miało stanowić tajemnice.
1. ok
2. Ale Cobb znalazł się w limbo przed Saito, najpierw przenoszą się z Ariadne a dopiero Saito umiera.
3. Jaka to scena?
a) może to totem dla widza, dla nas
b) więc jakie było działanie talizmanu - bączka?
4.ok
jeśli miał swój talizman to nie wiemy, ale wiemy że będąc tak emocjonalnie związany z talizmanem żony z niego korzystał chociaz nie powinien
może to być totem dla widza, a może tylko kolejny element, który ma widza rozproszyć, podobnie było z blizną Bordena w Prestiżu
jestem otwarty na wszelkie teorie i to mi się njabardziej podoba że jest ich tak wiele, jednak jeśli Cobb wiecej uwagi poświęcał bączkowi niż obrączce to raczej nie był jego totemem