PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=500891}

Incepcja

Inception
2010
8,2 645 tys. ocen
8,2 10 1 645081
7,9 100 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Prawdziwe kino ambitne dla każdego gimnazjalisty. Jak nie rozumiesz tej głębokości filmu to się nie znasz!
3/10 za mało akcji

ocenił(a) film na 10

A Ty jesteś tutaj po to, żeby celowo zaniżać oceny filmów !

użytkownik usunięty
elo84

wyprzedzasz swoje pokolenie....
złym zaniżać, dobry zawyżać

użytkownik usunięty

Tylko czemu Liście Szindlera się oberwało? ;)

użytkownik usunięty

pewnie przez patriotyzm

użytkownik usunięty

nie wstrząsnął Mną... + dziewczynka w czerwonej pelerynie(niesmak pozostanie)=5/10

użytkownik usunięty

Ja rozumiem, główne przesłanie i ogólnie film. Ale większość osób w moim wieku go nie rozumie. Niestety.

użytkownik usunięty

A co tutaj do rozumienia?

użytkownik usunięty

Nigdy na to nie odpowiedzieli. Ale ja wiem, otwarte zakończenie, prymitywna psychologia, szkatułki, które są popłuczynami Rękopisu i mamy arcydzieło kina tylko dla elity intelektualnej.

ocenił(a) film na 10

Jesteś tylko tzw. masą która oglada tylko fimy akcji, proste, przewidywalne i z nikła fabułą, gdyż filmów z głębsza fabuła poprostu nie rozumiesz i cie nudzą, typowy zjadacz chleba, pewnie masz podstawowe wykształcenie, bez matury, zapierdalasz za piątaka za godzine, nie masz dziewczyny i jesteś poprostu typowym polaczkiem który na wszystko narzeka.

użytkownik usunięty
theboczek

Genialna psychoanaliza, tyle że on ma w najwyżej ocenianych lepsze filmy niż wszyscy fani incepcji razem wzięci.

ocenił(a) film na 10

Po pierwsze to nie była psychoanaliza, po drugie widziałem jego najwyżej ocenione filmy i to jest kwestia gustu z niektórymi sie zgodzę a z innymi nie. No ale żeby nie docenić incepcji, listy Schindlera (wreszcie ktoś sie nami zainteresował zza oceanem), szeregowiec ryan, no albo Forrest Gump to trzeba pływać w bardzo płytkim brodziku intelektualnym. Tzw. ciemna masa pracować, płacić podatki, i własnie takim przygłupom sie wciska filmy typu blockbuster. To że koleś lubi stare klasyki to ok no ale w dzisiejszych czasach tez można zrobić dobry film a incepcja jest tego przykładem.

użytkownik usunięty
theboczek

Piszesz o wciskaniu filmów typu blockbuster i polecasz filmy typu Incepcja czy Forrest Gump. No to ja Tobie też polecę:
Incepcja - Rękopis znaleziony w Saragossie
Lista Schindlera (nic do tego filmu nie mam, rozumiem ogólne zachwycenie, jednak Mną nie porwał) - Wniebowstąpienie
Szeregowiec Ryan - Na Zachodzie bez zmian
Forrest Gump - Obywatel Kane
Filmy, które podałeś są ogólnie przyjęte za arcydzieła i myślę, że to główny powód, dla których je podałeś. Zacznij oglądać dla siebie i brać z tego satysfakcję a nie oglądać to co inni...

użytkownik usunięty

Wniebowstąpienie? Ten płytki szajs?

użytkownik usunięty

Uzasadnij

użytkownik usunięty

No to ja Tobie też polecę:
Stalker - Czarnoksiężnik z krainy Oz

Nie pasują do siebie.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

jak to nie? zastanów się dokładnie a zobaczysz że mam racje

Oświeć.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

np. motyw wędrówki, albo to że w Stalkerze jest wykorzystany ten sam trik z sepią co w Czarnoksiężniku, kiedy to główna bohaterka trafia do krainy Ozz obraz staje się kolorowy.

Jedyne co mogę porównać to to, że jedno i drugie to dobry film. Ot, tyle.

użytkownik usunięty

Hahahaha :D

użytkownik usunięty

Incepcja - Rękopis
hahahahaha

ocenił(a) film na 7

widzę że lubisz się ośmieszać

użytkownik usunięty
polneri

http://www.youtube.com/watch?v=Nbc1Fs3Om-0

ocenił(a) film na 7

wobec takich argumentów muszę przyznać rację :)

użytkownik usunięty
polneri

filmik adekwatny do twojej ''merytorycznej wypowiedzi''

ocenił(a) film na 7

żarcik :D
Ale Rękopis to świetny przykład odniesienia do Incepcji.

użytkownik usunięty
polneri

tak samo jak i Czarnoksiężnik z Oz do Stalkera

ocenił(a) film na 7

mam nadzieje że to tylko prowo

użytkownik usunięty
polneri

to obejrzyj sobie te dwa film a przekonasz się że nie

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

swoja drogą qwemj to nie jest twoje jakieś aleter, bo widać gołym okiem że to jakieś prowokacyjne konto i to założone całkiem nie dawno.

Nie zakładam nowych kont bo po co?

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

nie wiem po co? a faktem jest to ze macie podejrzanie zbliżone poglądy np. Masakra piłą mechaniczna 10/10

Znaczy, że gość się zna. I nic ponadto.

użytkownik usunięty

Leć na imdb zobaczyć jaką ma ocenę.

użytkownik usunięty

incepcja ma chyba dobrą

użytkownik usunięty

Imdb i filmweb opanowały dzieci. Już lepiej jak na miejscu Incepcji byłby jakiś inny film Nolana z ery "przedbatmanowej".

użytkownik usunięty

no Memento mogłoby się zamienić miejscami z Incepcją, gdyż jest po prostu lepszym filmem.

użytkownik usunięty

Mogłoby się zamienić i jako film z gatunku kryminał ustąpić filmom takich twórców jak Hitchcock, Melville czy Wilder.

użytkownik usunięty

Memento jest lepsze niż te wszystkie Hitchcocki, Melville czy Wildery.

użytkownik usunięty

Czyżby Hitchcock ze swoją psychologią społeczną był zbyt "nudny"...?

użytkownik usunięty

nie... Hitchcock to mistrz, jednak Memento to geniusz który przewyższa jego filmy.

użytkownik usunięty

Ty masz chyba jakiś kult tego filmu...
Odwrócona narracja ma za zadanie lepiej wczuć się w bohatera, którego choroba sprawia, że ogarnia tylko kilkuminutowe sceny (stąd poszarpanie chronologii). Film ma otwarte zakończenie - tak jak bohater nie wiemy prawdy.
Film wspaniały pod względem rozrywki umysłowej, lecz Nolan nie obejmuje tej psychologii Hitchcocka. Film dobrze wystylizowany, lecz nie zawiera takiego odniesienia do sytuacji społecznej jak np. Vertigo. Kryminał traktujesz zbyt płytko.
Nolan skupia się na fabule i formie, Hitchcock na naturze człowieka i do tego również umie opowiadać.

użytkownik usunięty

Muszę przyznać, że jest to jeden z moich ulubionych filmów, pamiętam gdy go pierwszy raz go oglądałem to z każdym kolejnym ujęciem szczena coraz niżej opadała, film potem obejrzałem jeszcze kilka razy a on dalej zaskakiwał mnie ukrytymi szczegółami fabularnymi. Nie zgadzam się z faktem iż Nolan w tym filmie nie traktuje natury człowiek i powiem więcej każdy inny film Hitchcocka (z wyłączeniem Vergito ) przy Memento wygląda jak kałuża. W Memento gówny Leonard to postać tragiczna, oszukujący samego siebie i sensu życia tworząca sobie przy tym kolejne łamigłówki do rozwiązania. Nie mówię że to jest najlepszy film na świecie ale jeśli chodzi o współczesne dokonania kinematografii oraz gatunek kryminalny to z pewnością zalicza się on do czołówki.

ocenił(a) film na 10

Niektóry z tych filmów przyznaje są "dobre" i tylko dobre. Ostatni polski film który widziałem niedawno to "Potop" myślę że jest to świetny film w porównaniu np do "bitwy warszawskiej 1920", no ale dziś już nie robią takich filmów, polska kinematografia upada "kac wawa" jest tego świetnym przykładem , najlepsze czasy ma już za sobą, teraz robi sie tylko nisko budżetowe komedie bez żadnego głębszego sensu i przesłania. Stare filmy są już kiczowate i tylko nieliczne uzyskały status kultowych np. Gwiezdne wojny ponad czasowy arcydzieło, do dziś przecież można obejrzeć cała sagę w tv. No albo łowca androidów też świetny film i kultowy, według mnie. No ale wniebowzięci daj spokój nie wiem co ty w tym filmie widzisz?!?!?!?!

ocenił(a) film na 10
theboczek

[Edit] *wniebowstąpienie, mój błąd :)

użytkownik usunięty
theboczek

"Stare filmy są już kiczowate i tylko nieliczne uzyskały status kultowych"

Dorośniiij

użytkownik usunięty
theboczek

Jakbym czytał komentarze na wp.pl. Proszę nie niszcz Mnie siła argumentów...

ocenił(a) film na 8

Nie rozumiem co Cię tak bardzo uwiera.Czy wy ludzie nie macie co robić? Po co sobie zadawaćtrud pisania tego typu komentów,masz problem z zarządaniem czasem czy co? Zrób coś konstruktywnego i się pochwal zamiast bez sensu mędzić.