Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650908
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Co prawda pisałem już tutaj jeden wątek, ale to było zanim obejrzałem to po raz drugi. Dla mnie
Nolan jest totalnym geniuszem, potrafi w momencie smutku i zamyślenia wprowadzić do spółki z
magiczną muzyką Hansa człowieka w stan pewnego uniesienia. Może to tylko na mnie tak działa,
ale to samo czułem oglądając TDK, TDKR jak i Incepcję. Wiem, że to nie dużo i mam zamiar zacząć
oglądać resztę dzieł w kinematografii Nolana. Incepcja w sumie wprowadziła u mnie to samo, nie
wiem jak on to robi, ale potrafi u człowieka zaszczepić pewne myśli, tak jak była mowa w filmie, że
są jak wirus i siedzą w głowie. Po obejrzeniu Incepcji męczył mnie chociażby widok kręcącego się
bączka na stole, w TDKR, np. Robin. Jego zagrywki dają po prostu człowiekowi pewien niedosyt i
wymusza na nas użycia wyobraźni w tym świecie, w którym wszystko mamy prawie podane na tacy.

ocenił(a) film na 10
Levon_V

Dokładnie :) Nolan jest reżyserem, który nie daje widzowi wszystkiego podanego jak na tacy, wierzy w jego intelekt i zachęca do myślenia podczas oglądania a nie tylko bawienia się tym co na ekranie. Mało obecnie jest takich reżyserów, którzy potrafią pogodzić ciekawą fabułę z nieoczywistymi wyborami głównych bohaterów i głębią ich psychiki na czele z wysmakowanymi efektami specjalnymi, które nie biją po oczach sztucznością i nie przysłaniają gry aktorskiej a to wg mnie wielka sztuka zrobić taki film nie popadając w przerost treści nad formą jak to często się dzieje w kinie europejskim. Filmy jego takie jak np trylogia Batmana, Incepcja czy Prestiż to wizualno-fabularne majstersztyki kinematografii wyznaczające wg mnie kierunek w jakim powinno podążać współczesne Hollywood.