Ok, nie widzialem jeszcze tego pytania na forum. Na poczatku filmu pokazali, ze zeby sie
obudzic kicka trzeba dostac z poziomu wyzej tzn. na poziomie na ktorym sie spi. Mozna
chyba tez zalozyc, ze jedynym sposobem na wydostanie sie z limbo jest smierc. Po co więc
wysadzanie wiezy na 3 poziomie snu?
Kick na 3 poziomie był po to, by obudził się Eames (z 3 poziomu na 2). Chyba źle zrozumiałeś :P Kick na danym poziomie wybudza właśnie z tego poziomu, a nie z niższego ;)
No wlasnie tak wynika z kilku scen, ale co z poczatkiem filmu gdzie przerwacaja Cobba do wanny a pozniej Arthura na krzesle?
W takim razie, jakiego kicka miał Eames, by się się obudzić, jeśli wieża była wysadzana dla tych na drugim poziomie?
Żeby wybudzić ich z pierwszego poziomu.
Tak przynajmniej to zrozumiałam ;)
Bo w jaki sposób by się wybudził Yusef?
Wszyscy oprocz Cobba i Saito wybudzili sie do 1 poziomu. Pozniej poniewaz byli naszprycowani jakimis srodkami nie obudziliby sie do rzeczywistosci chocby skakali, zabijali sie i nie wiadomo co jeszcze. Musieli poczekac na az maszyna sie wylaczy w samolocie. Poza tym jesli tak ja mowisz kick na danym poziomie przenosi na poziom wyzej - to czemu po spadnieciu autem w wode nie obudzili sie w samolocie?
Wysadzenie wieży w 3 poziomie było kickiem wybudzającym z 4 poziomu (limbo)
Wysadzenie windy w 2 poziomie było kickiem wybudzającym z 3 poziomu (śnieżna twierdza)
Spadający samochód w 1 poziomie był kickiem wybudzającym z 2 poziomu (winda)
Koniec narkozy w samolocie wybudzał do rzeczywistości.
Cobb i Saito nie potrzebowali kicków bo narkoza już się skończyła, więc mogli się wybudzić przez śmierć w limbo.
Hmmm... może faktycznie oboje macie rację ;) Jednak Cobb w którejś ze scen mówił, że z limbo może wybudzić tylko śmierć, więc po co było całe to wysadzanie wieży?
Gdyż ponieważ, śmierć nie wybudzała dopóki działała narkoza. Trzeba było stosować kicki. A czekanie na koniec narkozy było ryzykowne, bo mogliby podczas tego czekania zginąć i trafić do limbo, a oni się bali limbo, więc lepiej było czekać na koniec narkozy w 1 poziomie (najbezpieczniejszy level) :) Tak ja to widzę.
Smierc wybudzala, ale do wyzszego lub najwyzszego poziomu. Z limbo jestem prawie pewny da sie wyjsc tylko przez smierc wiec z ktorej strony na to nie patrzec kick przez wyburzenie wiezy byl niepotrzebny.
Na 3 poziomie, czyli w śnieżnej twierdzy?
No chyba chodziło o zrobienie kicka dla Adrienne i Cobba, dla Fichera był dodatkowo defibrylator bo jego ciało umarło.
Skoro miał ich wybudzić kick z wybuchu twierdzy to po co skakali z balkonu/budynku?
Tego jeszcze nie rozpracowałam, może nie wiedzieli że w twierdzy będzie wybuch i Adrienne improwizowała, sama coś takiego powiedziała - że improwizuje
Moze masz racje. Musialbym jeszcze raz zobaczyc film i uwazac czy jest gdzies dokladnie powiedziane czy z limbo da sie wyjsc kickiem i czy smierc w limbo przenosi do rzeczywistosci/ostatnio poziom czy jeden wyzej.
Akurat, żeby wybudzać się z poziomów głębszych mogły być potrzebne 2 kicki : z poziomu wyższego i tego, na którym się znajdowali (ktoś pisał, że potrzebny jest kick wyżej i efekt swobodnego spadania na tym samym poziomie). O ile wiem Fischer obudził się przed wysadzeniem szpitala, czyli to nie był dla niego kick.
Poza tym jak dla mnie to oni mieli wysadzić szpital zanim okazało się, że Ariadne i Cobb znowu zapadli w sen/zeszli do limbo.
No to wydaje sie jedynym wyjasnieniem, ale czy bylo to gdzies w filmie powiedziane?