Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650908
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Po co kick na 3 poziomie?

użytkownik usunięty

Ok, nie widzialem jeszcze tego pytania na forum. Na poczatku filmu pokazali, ze zeby sie
obudzic kicka trzeba dostac z poziomu wyzej tzn. na poziomie na ktorym sie spi. Mozna
chyba tez zalozyc, ze jedynym sposobem na wydostanie sie z limbo jest smierc. Po co więc
wysadzanie wiezy na 3 poziomie snu?

Kick na 3 poziomie był po to, by obudził się Eames (z 3 poziomu na 2). Chyba źle zrozumiałeś :P Kick na danym poziomie wybudza właśnie z tego poziomu, a nie z niższego ;)

użytkownik usunięty
Progresywna

No wlasnie tak wynika z kilku scen, ale co z poczatkiem filmu gdzie przerwacaja Cobba do wanny a pozniej Arthura na krzesle?

ocenił(a) film na 9
Progresywna

Raczej dobrze zrozumiał a Ty źle. Wybudzał kick z poziomu wyżej.

anniepat

W takim razie, jakiego kicka miał Eames, by się się obudzić, jeśli wieża była wysadzana dla tych na drugim poziomie?

użytkownik usunięty
Progresywna

Spadajaca winda.

Zreszta wg twojej teorii po co bylo im spadajace auto?

Żeby wybudzić ich z pierwszego poziomu.
Tak przynajmniej to zrozumiałam ;)
Bo w jaki sposób by się wybudził Yusef?

użytkownik usunięty
Progresywna

Wszyscy oprocz Cobba i Saito wybudzili sie do 1 poziomu. Pozniej poniewaz byli naszprycowani jakimis srodkami nie obudziliby sie do rzeczywistosci chocby skakali, zabijali sie i nie wiadomo co jeszcze. Musieli poczekac na az maszyna sie wylaczy w samolocie. Poza tym jesli tak ja mowisz kick na danym poziomie przenosi na poziom wyzej - to czemu po spadnieciu autem w wode nie obudzili sie w samolocie?

ocenił(a) film na 9

Byli pod wpływem narkozy.

ocenił(a) film na 9
Progresywna

Wysadzenie wieży w 3 poziomie było kickiem wybudzającym z 4 poziomu (limbo)
Wysadzenie windy w 2 poziomie było kickiem wybudzającym z 3 poziomu (śnieżna twierdza)
Spadający samochód w 1 poziomie był kickiem wybudzającym z 2 poziomu (winda)
Koniec narkozy w samolocie wybudzał do rzeczywistości.
Cobb i Saito nie potrzebowali kicków bo narkoza już się skończyła, więc mogli się wybudzić przez śmierć w limbo.

anniepat

Hmmm... może faktycznie oboje macie rację ;) Jednak Cobb w którejś ze scen mówił, że z limbo może wybudzić tylko śmierć, więc po co było całe to wysadzanie wieży?

ocenił(a) film na 9
Progresywna

Gdyż ponieważ, śmierć nie wybudzała dopóki działała narkoza. Trzeba było stosować kicki. A czekanie na koniec narkozy było ryzykowne, bo mogliby podczas tego czekania zginąć i trafić do limbo, a oni się bali limbo, więc lepiej było czekać na koniec narkozy w 1 poziomie (najbezpieczniejszy level) :) Tak ja to widzę.

użytkownik usunięty
anniepat

Smierc wybudzala, ale do wyzszego lub najwyzszego poziomu. Z limbo jestem prawie pewny da sie wyjsc tylko przez smierc wiec z ktorej strony na to nie patrzec kick przez wyburzenie wiezy byl niepotrzebny.

Dzięki za wyjaśnienia.

ocenił(a) film na 9

Na 3 poziomie, czyli w śnieżnej twierdzy?
No chyba chodziło o zrobienie kicka dla Adrienne i Cobba, dla Fichera był dodatkowo defibrylator bo jego ciało umarło.

użytkownik usunięty
anniepat

Skoro miał ich wybudzić kick z wybuchu twierdzy to po co skakali z balkonu/budynku?

ocenił(a) film na 9

Tego jeszcze nie rozpracowałam, może nie wiedzieli że w twierdzy będzie wybuch i Adrienne improwizowała, sama coś takiego powiedziała - że improwizuje

użytkownik usunięty
anniepat

Moze masz racje. Musialbym jeszcze raz zobaczyc film i uwazac czy jest gdzies dokladnie powiedziane czy z limbo da sie wyjsc kickiem i czy smierc w limbo przenosi do rzeczywistosci/ostatnio poziom czy jeden wyzej.

ocenił(a) film na 9

Akurat, żeby wybudzać się z poziomów głębszych mogły być potrzebne 2 kicki : z poziomu wyższego i tego, na którym się znajdowali (ktoś pisał, że potrzebny jest kick wyżej i efekt swobodnego spadania na tym samym poziomie). O ile wiem Fischer obudził się przed wysadzeniem szpitala, czyli to nie był dla niego kick.
Poza tym jak dla mnie to oni mieli wysadzić szpital zanim okazało się, że Ariadne i Cobb znowu zapadli w sen/zeszli do limbo.

użytkownik usunięty
Georgiana_

No to wydaje sie jedynym wyjasnieniem, ale czy bylo to gdzies w filmie powiedziane?

ocenił(a) film na 9

Nie pamiętam, ale ktoś to wymyślił na zagranicznym forum :)

użytkownik usunięty
Georgiana_

No tez to gdzies czytalem tylko ze ta teoria jest troche naciagana ;)