Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650908
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Film zrobił na mnie ogromne wrażenie. Przerósł moje oczekiwania, bo myślałam, że w czasach efektów specjalnych i wypranych pomysłów kwestie będą się już mogły tylko dublować. A tu niespodzianka. Coś co wbiło mnie w ziemię.. Ale dwie rzeczy nie dają mi spokoju. Pierwsza to: ZAKOŃCZENIE- otóż - mam dwie jego wersje.. Że Cobb się zabił na czwartym stopniu i wpadł w limbus wspomnień. Albo po prostu wrócił do domu.. Totem się kręcił, ale czy tuż przed napisami nie miał się przewrócić? A może tylko mi się zdawało?? O co chodzi?
A druga rzecz to SKORO NIE BYŁO GRAWITACJI TO DLACZEGO WINDA SPADAŁA????? wybuch ładunków (sami nie wiemy jak zachowuję się ogień podczas braku grawitacji) winda wziumm na sam dół. Przecież to chyba nie powinno się dziać bez praw fizyki??
Może się czepiam, ale i tak jestem pod wielkim wrażeniem "Incepcji".. I do tych wszystkich co się czepiają - A mi podoba się tłumaczenie!!!!
( z jęz. ang. -tion w jęz. polskim kończy się -cja.... Inception- Incepcja. proste i logiczne. dziękuję za uwagę;d)

kamila_sz25

Z fizyką zawsze byłem na bakier, ale z tą windą chodzi zapewne o to, że wybuch=energia. I ta energia 'pchnęła' tę windę w jedną stronę. To tak jak w kosmosie masz z rakietami i innymi fruwajkami :)

ocenił(a) film na 10
Qlak

Wybuch jak wybuch. Mogło windę pchnąć. racja..ALE NIE ZRZUCIĆ!!!! Po jakimś czasie również ona zaczęła by płynąc w braku grawitacji.. A tu normalnie spadła... Wiadomo, bobki filmowe są wszędzie, tego nie da się uniknąć. Może nie warto się nad tym zastanawiać bo to po prostu mógł być czysty błąd...:)

ocenił(a) film na 9
kamila_sz25

gdy nie ma grawitacji nie ma różnicy między spadaniem a wznoszeniem się. na podobnej zasadzie działa przecież napęd promów kosmicznych

kamila_sz25

wystarczyło że winda zaczęła spadać lub inaczej być ukierunkowana w dół względem osób w niej przebywających - więc to nie był błąd po za tym winda była na 5 piętrze więc w zasadzie dość szybko mogła spaść gdy nadano jej kierunek w dół

ocenił(a) film na 10
kamila_sz25

A to nie było czasem tak że on odpalił te bomby jak auto uderzyło w wodę i się zatrzymało???

ocenił(a) film na 10
pkol96

Teraz to ja już sama nie wiem:-/ (;D)

użytkownik usunięty
pkol96

odp jest prosta - odpalenie ładunków nastąpiło dokładnie w momencie zrywu (na sekundę przed nim) gdy samochód wpada do wody, a wtedy grawitacja wróciła i winda runęła na dół - proste.
z zakończenie jest genialne właśnie - zostawia nutkę niepewności czy Cobb nie został w swoim limbo i to nadal jest tylko sen. Ja jednak uważam, że on wrócił do domu bo bączek zachował się tak jakby za chwilkę miał się przewrócić
fantastyczny film