Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 651073
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Ja wiem ze bylo juz duzo tematow o totemie ale ja mam pytanie inne troszke.
Obejrzalam film dokladniej i bylam pewna ze obraczka jest totemem Cobba (baczek w sumie tez mogl byc bo skoro on nim zakrecil robiac incepcje to wyczul go na nowo....chciaz totemow nie mozna przejmowac wiec jak jest?:P)

Ale wracajac do obraczki uczepilam sie tego i w kazdym snie cobb ma obraczke a w rzeczywistosci jej nie ma.
1. Scena ktora sie powtarza kilka razy a mianowicie Mal po przebudzeniu z limbo kiedy niby wrocila do rzeczywistosci jak siedzi w kuchni i bawi sie nozem. Cobb do niej podchodzi i lapie ja za reke...w tym momencie zatrzymalam no i cobb ma na palcu obraczke, czyli swiadczyloby ze jest w snie o.O i to mi zakrecilo calym moim rozumowaniem;d
2. scena koncowa nie mozna zobaczyc czy ma obraczke. nie ma zblizen dloni. wiec niewazne czy mysle ze totemem jest baczek czy obraczka....nie dowiem sie zakonczenia;]

ocenił(a) film na 10
Libraa

a zastanawiałaś się w ogóle po specjaliście światowej klasy w hakowaniu umysłów ,być może najlepszemu,totem w snach które konstruuje?wystarczy zaingerować w sen by mieć pewność ,że się jest w pracy;] jedyna opcja jaka przychodzi do głowy to gdy się trafi na kogoś lepszego,kogoś kto uniemożliwia pracę ,gdy trafi się na skuteczną obronę,która przejmuje,bądź podmienia na identyczny, konstrukt jako swój i zmienia obowiązujące w nim prawa.

użytkownik usunięty
schab.na.h

Potrzebny jest mu totem, bo nie był architektem i nie znał budowy snu, a dobry architekt zbuduje świat doskonały.
Wykorzystał to jego teść przez wmówienie mu, że pierwszy poziom snu, w który go wprowadził, jest prawdziwym życiem Cobba.

ocenił(a) film na 10

to chyba trzeźwy umysł zastępuje totem skuteczniej ;P
to nie jest teść cobba a ojciec,zwróć uwagę na dialog eamsa /uśmiech cobba bezcenny,tym bardziej ,że chwilę wcześniej z ojcem rozmawiał/ w mombasie w jaki sposób przeprowadzali incepcję do tej pory nieskutecznie,i w jaki sposób mają zamiar dobrać się do fishera ;]

użytkownik usunięty
schab.na.h

Racja, to był ojciec :-)

użytkownik usunięty
Libraa

Przytoczę Ci słowa Forgera: “You mustn't be afraid to dream a little bigger, darling.” Pomyślałaś, że Dom z Mal po przebudzeniu z limbo byli małżeństwem i obrączka na palcu Doma jest jak najbardziej uzasadniona.

ocenił(a) film na 10

żołnierski żart;]

ocenił(a) film na 10

hahah okej xD chyba za bardzo juz probuje wchodzic w fakty bo juz o prostych wytlumaczeniach zapominam:D pojechales mnie ^^

ocenił(a) film na 10
Libraa

w sumie to dziwny koleś,ściąga zakłada obrączke hm.
a ma na dłoni w przedziale pociągu?

ocenił(a) film na 10
schab.na.h

Nie wiem czy w tym momencie tez sie ze mnie nabijasz ze wszystko sprawdzam ae w pociagu nie ma obraczki. sa zblizenia zawsze na jego dlonie.

ocenił(a) film na 10
Libraa

to znak firmowy nolana ujęcie dłoni.
wg mnie scena w pociągu to scena ostatnia finałowa,nie bączek na stole,ale to już temat na inną dłuższą opowieść;]

ocenił(a) film na 10
schab.na.h

ja tam chetnie poczytalabym Twoja interpretacje;]

ocenił(a) film na 10
Libraa

niestety po dwukrotnym obejrzeniu też jak wszyscy jestem w lesie;]
aczkolwiek wychowany na kryminałach pamiętam,że szajka po udanym skoku na polecenie szefa się rozprasza,co ma utrudnić ewentualny pościg.zwróć uwagę na słowa cobba,gdy opuszcza przedział i jego stanowczość ,i następną w kolejności scenę ,jak są nielogiczne.
zresztą wtedy też pojawia się pierwszy raz ów fatalny bączek;p

ocenił(a) film na 10
schab.na.h

ja tez:] zaciekawila mnie Twoja wypowiedz - czekam niecierpliwie na rozwiniecie

ocenił(a) film na 10
gatekeeper

jak nie poprawie pita i nie pojawie się dziś do 15 w progach skarbówki to będę pisał z aresztu:P
postaram się wieczorem;]

ocenił(a) film na 10
schab.na.h

Tak więc powodzenia i czekamy na baje na drobranoc haha;] bo ciekawi mnie jak umiesciles ten final w pociagu w kontekscie calosci. co jest czym XD

użytkownik usunięty
Libraa

Skoro w filmach Nolana najważniejsza scena jest pokazywana na początku filmu to radziłbym się na niej skupić,i na tym że Saito wziął bączka do ręki.Ja film obejrzę kilka razy gdy wyjdzie na DVD i dokładniej przeanalizuję.Nadal jestem zdania że film jest prosty tylko Nolan dał masę wątków pobocznych by nas zmylić.

ocenił(a) film na 10

Arthur nie pozwolil dotknac swojego totemu ariadne. Saito wzial baczek do reki...czyli baczek est niewazny praktycznie? tak jak cobb zreszta skoro baczek byl totemem mal to pote nie byl juz uzyteczny. w wlasciwie po tym jak cobb zaszczepil w nim idee.

Libraa

Bączek był totemem Mal , totemem Cobba była obrączka.

ocenił(a) film na 9
Libraa

a kto wogóle podsunął wam że totemem cobba jest obrączka??

ocenił(a) film na 9
Libraa

Ale przecież widać, że po przebudzeniu w samolocie nie ma obrączki. Tak mi się przynajmniej wydaje, a w limbo(z Saito) miał obrączkę, więc nie była ona raczej symbolem przywiązania do Mal.
@eadamiec1 : bo obrączka jest jakby totemem widza-żeby rozróżnić czy dana akcja dzieje się w śnie czy ten na jawie. Chociaż Cobb ma obrączkę we wspomnieniach.

ocenił(a) film na 9
Georgiana_

aha dzięki Georgiana_

ocenił(a) film na 10
eadamiec1

znalazlam bardzo ciekawa interpretacje po angielsku niestety:
http://timesnewsworld.com/07994/inception-movie-review-and-analysis/

Jezeli dobrze zrozumialam to druzyna , wszystko praktycznie jest projekcja Cobba. Gdy Cobb i Mal zabili sie pod pociagem to weszli w limbo nizej. Mal skaczac (grawitacja) dostala kicka (tego samego co ariadne) i wyszla ze snu a cobb w nim pozostal myslac ze jest w rzeczywistosci. (na co faktycznie wczesniej nie zwrocilam uwagi ona dostaje kicka jezeli sa we snie...) Ze niby to wszystko to po prostu wchodzenie w limbo nizej i jego projekcje. Trafia wkoncu na saito ktorego sobie stworzyl na bardzo glebokim poziomie snu aby w razie wypadku przypomnial mu o dzieciach i drodze powrotnej. Tak jakby sam na sobie robil incepcje, stara sie uwierzyc ze jest w prawdziwym swiecie, nerwowo kreci baczkiem itd. W momencie gdy wkoncu patrzy na dzieci i widzi ich twarze WIERZY (Mal : "you keep telling yourself what you know, but what do you believe in") juz ze jest w prawdziwym swiecie i baczek zaczyna sie chwiac - "incepcja zadzialala".

dobrze to rozumiem wedlug tego tekstu?:D nie lubie nie rozumiec filmow;/ ten ma za duzo rozwiazan xD

Libraa

Schodzeniu poniżej Limbo nie ma żadnego uzasadnienia w filmie.