Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650957
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Dziwna sprawa z tą Incepcją. Film bez marki (nie kontynuacja, nie adaptacja), a zarobił krocie. Film wciągający, przepełniony akcją, ale z niebanalnie skonstruowanym scenariuszem. Film w gruncie rzeczy mainstreamowy, ale praktycznie pozbawiony tanich, oklepanych motywów.

To nie Avatar, który zachwycił niemal wyłącznie stroną wizualną. To nie Mroczny Rycerz, któremu niczego w prawdzie zarzucić nie można, ale do kin przyciągnął głównie za sprawą swojej czarnej peleryny i dobrego poprzednika. To nowa jakość w kinie pod każdym względem - kino rozrywkowe w najlepszej postaci, godzi niedzielnych oglądaczy i wyrobionych "krytyków". A zachęca głównie nazwiskiem reżysera. Sumarycznie - sytuacja bez precedensu.

Dla mnie - jedyny od dawna film, który z marszu mógłbym obejrzeć po raz drugi.

ocenił(a) film na 10
Mimizu

postawiłbym ci piwo i prezent w postaci kostki rubika w nagrodę;]

ocenił(a) film na 9
schab.na.h

Ależ dlaczego tryb przypuszczający? :)

Mimizu

pewnie mu szkoda ;)

ocenił(a) film na 10
thengel

z racji przestrzeni w jakiej przebywamy;]
aha sensowny powód by się przydał.za 'kino rozrywkowe'. stąd kostka rubika;]

ocenił(a) film na 9
Mimizu

To ja Ci mogę piwo postawić i kostkę rubika też ;)

ocenił(a) film na 9
Georgiana_

Powiedz tylko gdzie i kiedy. :)

ocenił(a) film na 9
Mimizu

Jutro, pod krzyżem :)

ocenił(a) film na 9
Georgiana_

To jesteśmy umówieni. Łatwo mnie poznasz, bo będę ubrany w beret.

ocenił(a) film na 9
Mimizu

Hmm no nie wiem..pełno ludzi tam pewnie w beretach. :(

ocenił(a) film na 9
Georgiana_

Jeśli dodam, że mój będzie miał antenkę, to na pewno się nie pomylisz.

ocenił(a) film na 9
Mimizu

No teraz to jestem pewna, że od razu Cię rozpoznam :D

Georgiana_

haha zabiliście mnie tą rozmową!

ocenił(a) film na 9
Mimizu

Dobra, offtop offtopem, ale w międzyczasie jeszcze jedna zagadkowa sprawa dotycząca Incepcji prześlizgnęła mi się przez czerep. Uwaga - nie było w 3D! Słowo daję, zauważyłem dziś rano. Mogłoby być, może nawet w przypadku tego filmu wyjątkowo by się sprawdziło, ale... nie było. I co? I nic. Incepcja wybroniła się sama.

ocenił(a) film na 10
Mimizu

Jak dla mnie to Nolan już od dłuższego czasu myślał nad Incepcją, tylko że nie jest to film stereotypowy, podczas oglądania trzeba naprawdę użyć mózgu, takie coś nie jest teraz zbyt modne. Dlatego Nolan najpierw zrobił Batmana bo wiedział, że zarobi na nim dużo kasy i wyrobi sobie nazwisko na tyle, że jego każdy nowy film wypuszczą w kinach, gdyby nie te dwa Batmany to ciężko byłoby mu zrobić Incepcję. Tak ja to widzę. A Nolanowi pogratulować myślenia, cierpliwości, no i oczywiście niesamowitego filmu..