powstało wiele wątków na ten temat i tyle samo interpretacji...
Wg mnie ostatnia scena to jawa. We śnie nigdy nie widział twarzy dzieci. To czy bączek się przewrócił czy nie nie ma znaczenia. Niedopowiedzenie, skłaniające do dyskusji.
arcydzieło kina. Nolan jest mistrzem, a duet Zimmer - Nolan nie do pokonania.
Ale w ostatniej scenie dzieci są tak samo ubrane i są w takiej samej sytuacji jak we wspomnieniach,więc to też było wspomnienie,czyli bączek się nie zatrzymał
I to ma być główny argument świadczący o tym, że Cobb śnił? Nie przekonuje mnie.
chyba właśnie o to chodziło Nolanowi. :)
Dla mnie to jawa. We snach nigdy nie widział twarzy dzieci. Powrót z ostatniego poziomu snu przez strzał w głowę do samolotu.
Chyba że rzeczywistość w samolocie też była tylko snem.
A twarze dzieci mógł zobaczyć na piątym poziomie snu Fischera,podczas rozmowy z żoną,ale odwrócił wtedy głowę
@dominik9051 - dokładnie, mógł zobaczyć dzieci, jak był z jego żoną, ale nie chciał, bo chciał je zobaczyć w rzeczywistości.
1 poziom - van
2 poziom - hotel
3 poziom - forteca
4 poziom - świat Cobba (był też tam Fisher)/świat Saito (był dużo starszy niż Cobb, ponieważ trafił tam wcześniej niż Cobb o kilka minut w 3 poziomie, a co dało to kilkadziesiąt lat w 4 poziomie)
Pytanie - Czy jak Cobb znalazł Saito i strzelili sobie w głowę (czy inaczej się zabili), to przypadkiem nie trafili do 3 poziomu -> samolot?
No chyba, że Nolan przeskoczył ten przedział czasu jak się zabijali w innych poziomach i trafili do poziomu 0, czyli do rzeczywistości.
Ja uważam że to ostatnia scena była na jawie z dwóch powodów:W dosłownie ostatniej sekundzie filmu widać że bączek zaraz się wywali,a po drugie:właśnie twarze dzieci.
Ten bączek był dla zmyłki.To był talizman żony Cooba.Nie ma więc znaczenia czy się kręcił w nieskończoność.
Jeśli ostatnia scena była snem, to cały film był snem, zachodzi więc pytanie dlaczego talizmany w tym filmie działały?
OBEJRZYJ SOBIE to i nie zadawaj pytań :
https://www.youtube.com/watch?v=ginQNMiRu2w
-Gdy Cobb w realu wchodzi do hotelu gdzie jego żona zaraz miała popełnić samobójstwo widać na drzwiach 528491 ale w innej kolejności
-Ostatnia scena gdy Cobb kręci bączkiem a następnie idzie to dzieci i się ich pyta to one odpowiadają : "we're building a house on a cliff"
- Piosenka "Non je ne regrette rien" Trwa dokładnie tyle co film
- DREAMS = DOM , ROBERT , EAMES , ARTHUR/ARIADNE , MAL , SAITO - TO TEŻ WSKAZUJE NA SEN
Oraz inne .
TEN FILMIK odpowie ci na wszystkie pytania