godny statuetki Oscara nie tylko za scenariusz (pewniak), ale i firm roku (jak na razie). Świetnie dobrani aktorzy, zwłaszcza Hardy i Gordon-Levitt, niezawodny DiCaprio i dobra Cotillard. Niesamowity pomysł i dokładnie dopracowane szczegóły. Jedynie nieco przytłaczająca muzyka i słabsze sceny na śniegu. Otwarte zakończenie zadowoli zarówno pesymistów jak i optymistów. Jestem pod wrażeniem, tym bardziej, że nie byłam fanem poprzednich filmów Nolana.
Przytłaczająca muzyka? Hans Zimmer zrobił jeden z lepszych OST'ów jakie słuchałem. Zajmuje drugie miejsce u mnie na liście na zaraz po OST do Mrocznego Rycerza.
Mroczny Rycerz jest lepszy, może źle się wyrażam i nie powinno sie porównywać filmów między gatunkami ale oglądając TDK czułem jakbym przez cały seans miał przyłożony nóż do gardła, takie napięcie i emocje, że to szok! Po za tym świetny scenariusz, (potrójne zabójstwo), genialny Ledger, muzyka, w ogóle obraz ten jest epicki niczym terminator 2, wysmakowany jak Leon Zawodowiec i trzymający w napięciu niczym Gorączka, dla Mrocznego 9/10, dla Incepcji 8+/10, w incepcji zabrakło mi aktorstwa, (zresztą czego ja sie spodziewałem po Di Caprio) wszyscy aktorzy spisali się co najwyżej poprawnie, do tego dochodzi jeszcze klimat, w TDK, czy Bat-Begins, czy Prestiżu był klimat, dialogi były ciekawe, a zarazem pchały akcje do przodu, można powiedzieć że aż się czekało na ten dialog między batmanem a jokerem czy w ogóle jaki kol wiek, między bohaterami. W incepcji dialogi to czysta formalność.. nie ma w nich takiej magii jak w batmanach Nolana po za tym klimatu też mi brakowało.
Zgadzam się z tym wszystkim-klimat , pomysł, aktorzy, szczegóły, napięcie. Ale muzyka? Muzyka dawała to napięcie właśnie, była świetna, nawet po filmie miałam ją w uszach. Mroczny Rycerz jest równie dobry, tak sądzę. Ale, że Incepcja to oryginalny scenariusz ... ocencie sami.Mnie tam film zaczarował.