Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650908
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Mnie zastanawia właściwie jedno: gdy na 3 poziomie Fisher spotyka w skarbcu ojca, wracają do rozmowy o rozczarowaniu. Ojciec nie może wydukać z siebie zdania [byłem roz...], Fisher kończy je za niego: Wiem, byłeś rozczarowany tym, że chciałem być taki jak ty". A ojciec odpowiada: "Byłem rozczarowany tym, że próbowałeś".

Można to interpretować, moim zdaniem, dwojako: albo była to ostatnia obelga ojca pod jego adresem [tzn. stwierdzenie "jak w ogóle śmiałeś myśleć, że mógłbyś mi dorównać!"] albo wielkie wyznanie uczucia [tzn. jesteś tak wspaniałym człowiekiem, że myślałem, iż sam wpadniesz na to, żeby żyć swoim życiem].

Do jednej z tych teorii skłaniam się dużo bardziej, ale ciekawa jestem Waszego zdania.

ocenił(a) film na 8
fancy_nino

Patrząc na to, co się wydarzyło, na to jakie nastąpiły potem reakcje, wydaje mi się całkowicie logiczne, że to nie była obelga, ale wyznanie uczuć.

ocenił(a) film na 9
bbbosa

no ja właśnie też tak myślę, ale mam z tyłu głowy, że to ciągle sen, w którym bieg wydarzeń napędza podświadomość - więc może Fisher tak chciał to tylko zinterpretować, zgodnie z planem ekipy Cobba. dzięki za opinię :]