PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=452889}

Ink

2009
7,3 13 tys. ocen
7,3 10 1 13187
Ink
powrót do forum filmu Ink

Hmmm

ocenił(a) film na 5

Wreszcie zasiadłem do filmu, który już dawno wpisałem do listy tych, które muszę obejrzeć.
Zachęcały mnie wypowiedzi w dyskusji, opisy jakoby film siedział jedną nogą w cyber-punku a
druga w kinie noir. W rezultacie, po napisach końcowych siedziałem jeszcze kilka minut i
zastanawiałem się czy na pewno dobrze zrozumiałem ten czasami kiczowaty melodramat
rodzinny.
Często zdarza się, że kiedy pod koniec filmu elementy układanki zaczynają do siebie pasować
widz ma wrażenie, że oto odkrył niezwykłe przesłanie, drugie dno czy trzecie znaczenie. Ja wolę
jednak dokładniej się zastanowić nad tym co obejrzałem. Ink w żadnym momencie nie
wydawał mi się zagmatwany. Wręcz przeciwnie - mam wrażenie, że wszystko zostało
przedstawione aż nazbyt łopatologicznie. Z drugiej strony film nie ma też niczego niezwykle
odkrywczego do przekazania. Sposób wykonania czasem ociera się o kicz ale wystarczy wczuć
się w konwencję i wtedy daje się to przełknąć. Niestety - ocierających się o kicz dialogów nie
da się wytłumaczyć nawet najniższym budżetem. Bo w tym cała rzecz w niskobudżetowych
projektach - treść ma wynagrodzić widzowi wszelkie inne niedociągnięcia. W tym filmie dla
mnie jej brakło.
Doceniam konsekwencję z jaką wyreżyserowano ten film, sam zarys historii też fajny ale
niestety nie dopracowano szczegółów. Fajnie, że w niektórych momentach chwyta za serce ale
to trochę za mało. Ot rodzinne perypetie w nietypowej oprawie.

Borys_17

Zgadzam się, że dorabianie do filmu jakichś niezwykłych znaczeń czy drugiego dna mija się z celem. Flm jest prosty, jego przesłanie też. Wszystko jest po prostu dość oryginalnie przedstawione w kwestii wizualnej. Ogólnie, fajnie jest obejrzeć od czasu do czasu coś takiego dla odmiany:)

ocenił(a) film na 9
Borys_17

Dzięki za tą wypowiedź... W końcu jakaś wyważona opinia bez epitetów z którą się zgadzam i pod którą mógłbym się podpisać. Dodam tylko, że mnie bardzo podobała się ścieżka dźwiękowa - w zasadzie, za samą muzykę moja ocena poszła o kilka oczek do góry :)

remadr

może dlatego urzekł mnie ten film bo jestem sam muzykiem i zakochałem się w tym filmie ..Muzyka pięknie współgrała z tym co się ogładało.