O miejscu gdzie rodzą się wielkie idee, które zmieniają świat... przyciąga specyficzne osobowości. Jest tam codzienność i platoński świat myśli - dwie warstwy, które się stykają, tunel czasoprzestrzenny...zdarza się, że ludzie stamtąd nie wracają jak np. John Nash z " Pięknego umysłu" ( *)
Robią wszystko, by zbliżyć się do przełomu, odkrycia teorii strun, a teoria strun ma potencjał by stać się teorią wszystkiego. 'Badacze' mówią, że trzeba mieć pewność, czy chce się wejść do tego świata myśli ...trzeba mieć obsesję, trzeba rozwinąć intuicję by wiedzieć czego szukać...trzeba mieć otwarty umysł.
Kiedy prowadzą badania myślowe są w intelektualnej dżungli : ,, ...masz maczetę i przedzierasz się". Muzyka Goa, trans pomaga nie myśleć o matematyce, uwolnić się od innych myśli: "... brałem imprezowe narkotyki dzięki temu ' zwrotowi' dotarłem do innego miejsca (...) Wszystkie pomysły mają strukturę obrazów - czekam, aż myśl stopniowo się objawi, nagłe olśnienie... mózg w jakimś nieświadomym procesie wszystko uporządkował ".
Są skutki uboczne - kłopot z epizodami psychotycznymi, tikami nerwowymi, próby bezsenności np. 72 godziny - wtedy do głowy przychodzą szalone pomysły: "... siedzę, dygoczę...zachwyt nad głębokim odczuciem prawdy".
(*) John Nash wraz z żoną zginęli w wypadku jadąc taksówką - wyrzuciło ich przez okno, nie mieli zapiętych pasów. Tą historię opowiedziała mi kuzynka z Princeton... gdy nie chciałam zapiąć pasów w samochodzie.