W kinach Imax w Polsce Interstellar wyświetlany jest w wersji DMR, ale zauważyłem, że w Imaxie w Warszawie i w Poznaniu pojawił się wybór między wersją '2D, DMR' i '2D' lecz co dziwne, odbędą się tylko 3 seanse w tej drugiej opcji w Warszawie (2, 3, 5.12) i jeden w Poznaniu (8.12). Orientuje się ktoś na czym polega różnica?
C'mon, tak trudno poszukać samemu? ;) https://en.wikipedia.org/wiki/IMAX#IMAX_DMR_.28Digital_Media_Remastering.29
Tylko nadal nie wiem o co chodzi z tym, że odbędą się pojedyncze seanse w innej wersji i w zasadzie nie wiadomo jakiej, samo '2d' nic nie mówi.
Jak wiemy, IMAX powstał po to, aby zapewnić jakość niespotykaną w normalnych kinach. Jeżeli film był kręcony na tradycyjnej taśmie 35 mm i ma być wyświetlony na ekranie IMAX zgodnie z wymogami tej technologii to poddaje się taśmę cyfrowej obróbce (DMR) powiększając format klatki do 70 mm.
Małe sprostowanie. Film kręcono w większości metodą tradycyjną na taśmie 35 mm oraz częściowo kamerami IMAX.
Dobrze myślałeś, jeśli chodzi o kamerę IMAX - to jest 70 mm i w tym formacie (i tymi kamerami) kręcono tylko część filmu. Większość jednak zrobiono kamerami normalnymi, na 35 mm. Moja pierwsza odpowiedź (sam siebie już za nią zbeształem) jest bardzo myląca więc nie bierz jej pod uwagę ;)