Witam, Poszukuję książek, opowiadań w podobnym tonie najbardziej interesuje mnie zawirowania związane z czasem i podróż do odległych galaktyk, eksploracje nie znanych planet, coś w tym stylu, możecie coś polecić? :-)
literatura z tej kategorii ma się duzo lepiej niż film, niestety.
Na początek polecam ci klasykę czy świetną powieść S.Lema pt " Fiasko" co do problemu dylatacji czasu to musisz koniecznie przeczytać Wieczna Wojna Hadelmana (ponoć R.Scoot ma kręcic ekranizację) oraz Powrót z Gwiazd S.Lema. Ogólnie fajny temat może ktoś coś odrzuci jeszcze z problematyką dylatacji czasu i czasoprzestrzeni ?
A dokładniej "Koniec dzieciństwa / Childhoods End", w której dylatacja czasu jest ważną częścią fabuły. To też po części odpowiedź na pytanie egzika01.
Preferowane wydanie polskie? Bo znam kilka angielskojęzycznych, które nie zostały w Polsce wydane, a są porządną literaturą.
"Czasopodobna nieskończność" Baxtera, która jest częścią serii "Xeelee Sequence", ale równie dobrze może być czytana jako oddzielna publikacja. Względnie "Wieczna Wojna" Haldemana. W styczniu 2015 ma wyjść "Diaspora" Grega Egana, jednego z moich ulubionych autorów sci-fi (świetne "Miasto Permutacji", tak poza tematem). Nie czytałem, ale ktoś polecał mi "Hyperion" Simmonsa, która wpisuje się w temat.
Jak coś przypomnę sobie więcej, to dam znać.