PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=375629}
8,0 427 tys. ocen
8,0 10 1 426707
6,7 97 krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar

Współczuję...

ocenił(a) film na 10

Czytam komentarze i nadziwić się nie mogę. Mam wrażenie, że spora część osób idzie do kina,
aby znaleźć błędy, dziury w scenariuszu, może dźwięk opóźniony o sekundę w jednej ze scen?
Druga kwestia - to nierealne! Absurd! Przeczy prawom fizyki! Oczywiście - oni wszyscy wiedzą
najlepiej, jak będzie wyglądała technika za kilkadziesiąt lat, są zaznajomieni z najnowszymi
nowinkami technologicznymi, badają na bieżąco odkrycia NASA, na pewno sami byli w
kosmosie, może nawet próbowali jednak spróbować żyć w okolicach tej czarnej dziury, ale
niestety im się nie powiodło! W końcu to film dokumentalny, na początku którego pada
stwierdzenie - film pokazuje przyszłość, patrzcie - tak kiedyś będzie, na pewno!

Poszedłem do kina. Dałem się porwać, po prostu. Bez czepiania się o szczegóły, bez
zastanawiania się - czy to jest realne? Moje myśli zaprzątały raczej inne kwestie - ogrom
wszechświata, świadomość, jak ludzie wiele już osiągnęli w kosmicznej materii, fascynacja tym,
czego jeszcze nie znamy. Momentami czułem się, jak gdybym znowu miał 10 lat i oglądał jakąś
niesamowitą bajkę. Będąc dzieckiem wiele razy odczuwaliśmy niesamowite emocje, ciepło w
środku spowodowane jakimś mającym dla nas wielkie znaczenie wydarzeniem. Z wiekiem to się
zatraca. Na szczęście są takie momenty jak ten film - dzięki niemu znowu można sobie
przypomnieć ten niesamowity dreszczyk emocji, coś, co czego nie odczuwa się już tak często,
powoli tracąc dziecięcą fantazję. Dlatego współczuję wszystkim, którzy zamiast poddać się i (po
prostu!) doskonale się bawić, czepiają się o każdy możliwy szczegół.

Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
mefik2

Mam podobne odczucia co do "hejterów". Raził mnie tylko jeden moment w czasie seansu (nie do końca wyjaśnione ludziom z NASA pojawienie się Coopera w ich tajnej bazie), a reszta filmu to czysta przyjemność. Przede wszystkim wizualna. Śmieszy mnie jak ktoś na siłę wytyka błędy naukowe. Po pierwsze, były prowadzone konsultacje z fizykami. Po drugie, to film, rozrywka! Ludzie czepiają się podboju kosmosu w filmie, a nie dostrzegają, że fabuła filmu jest umiejscowiona w bliżej nieokreślonej przyszłości, gdzie hibernacja w ogóle nikogo nie dziwi. Szkoda gadać. Myślę, że hejterzy tak naprawdę czerpią ogromną przyjemność z takiego szczególarstwa ;)

ocenił(a) film na 10
mefik2

100% prawdy.

mefik2

Też całkowicie się zgadzam. Ale myślę że to trochę wpływ filmu 'Grawitacja'. Kiedyś jak były Gwiezdne Wojny - tie fightery latały w kosmosie, nawalały z laserów, dźwięki wybuchy bajery. Niedawno pojawiła się 'Grawitacja' i nagle olśnienie - w kosmosie nie ma dźwięku! I teraz wszyscy uzbrojeni w tą jakże mega krytycznie istotną dla gatunku SF wiedzę - są znawcami fizyki i hejterami teorii czarnych dziur :D

Film piękny, nie czytałem recenzji - poszedłem, po wyjściu od razu chciałem iść raz jeszcze :)

ocenił(a) film na 10
mefik2

Zgadzam się,filmweb to coraz częściej forum żalu dnia codziennego niż miejsce do porozmawiania o filmie.