8,0 435 tys. ocen
8,0 10 1 434975
6,5 78 krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar

Fizyka, astronomia i inne dziedziny opiewające kosmos są dla uczonych wielką zagadką....
Masa niewyjaśnionych i na dzień dzisiejszy niezrozumiałych rzeczy a Wy moi drodzy z waszymi wypocinami ... oceniacie, negujecie, wytykacie bzdury w komercyjnym filmie rozrywkowym ??
Litości, jakie Wy o czymkolwiek z tych nauk macie pojęcie ?? Żadnego!!
Coś przeczytacie, coś podsłyszycie i jesteście w stanie podważać wszystko co zobaczycie.
Phiiiii

Maverick0069

Co do samych zagadek to jedna już w lipcu będzie rozwiązana.
Czy widział ktoś powierzchnię Plutona?. Nie. Już za parę dni jednak zobaczymy go w całej okazałości. Warto śledzić tą misję. Zostało 118 dni.
http://www.nasa.gov/mission_pages/newhorizons/main/#.VQk4r1mGG8N

ocenił(a) film na 9
obleh

Natomiast za jakąś dekadę planuje się wysłać misję w kierunku Europy w celu dokładniejszego zbadania tego księżyca. I może być to nawet pewnym kamieniem milowym..

Z całkiem bliskich wydarzeń, już w najbliższy piątek częściowe (u nas) zaćmienie Słońca :D Oby tylko pogoda dopisała... bo na kolejne widoczne z Polski sobie długo poczekamy.

Julia_20

Czekam też na lądowanie człowieka na Marsie. Może za 10 lat kto wie...

ocenił(a) film na 9
obleh

Liczyłabym na lata 30-te, i to najprędzej.

ocenił(a) film na 9
obleh

A już niedługo może zostanie wyjąśnione czym są białe kropki na CERES:)

ocenił(a) film na 10
Maverick0069

Kip Throne byl konsultantem naukowym więc jak najbardziej, oprócz ostatniej sceny w czarnej dziurze to wszystkei inne element są wiarygodne i być może tak to właśnie wygląda i działa. Na 100% nie możemy pewni być niczego.

ocenił(a) film na 9
urbix

A może Cooper po wpadnięciu do CD zginą a to wszysto co widzieliśmy później to tylko jego wizje na chwilę przed śmiercią...

ocenił(a) film na 10
ElTomeko

według mnie to za bardzo byłoby rżnięcie z incepcji itd... Jak dla mnie to jest tak jak było na filmie, tzn dla mne jest to fajnijsze zakonczenie. no ale oczywiście też tak moglo być i jest dużo argumentów że masz racje.

ocenił(a) film na 7
Maverick0069

Sorry ale jest zupełnie na odwrót. Fizyka i astronomia to królestwo LOGIKI. Nic tam nie dzieje się bez przyczyny i wszystko do siebie doskonale pasuje. Jeśli ktoś robi film w którym logika nie obowiązuje, to znaczy że ma w głębokim poważaniu fizykę i astronomię i robi głupków ze swoich widzów.

SF polega na stworzeniu wizji, która może dowolnie wybiegać w przyszłość, wprowadzając nowe wynalazki i odkrycia. Ale żadne nowe wynalazki i odkrycia nie sprawią, że logika przestanie obowiązywać.

Przykład: Jeśli do startu z Ziemi potrzeba wielkiej rakiety, to do startu z każdej innej planety o podobnej grawitacji też potrzeba wielkiej rakiety. A tutaj bohaterowie swobodnie startują sobie z kolejnych planet samym promem.

użytkownik usunięty
Michal_50

Cooper testuje na samym początku nowy rodzaj Rangera, który ma napęd pozwalający wyjść ze studni grawitacyjnej bez użycia rakiety, próba jednak się nie powiodła. W późniejszej części filmu prof. Brand tłumaczy, że trafił na jedną z grawitacyjnych anomalii i wahadłowiec nie podołał. Przypadek? Oczywiście nie.
A odlecieli rakietą by nie marnować później paliwa.

ocenił(a) film na 7

Czyli mają paliwo które umożliwia startowanie z planety małym wahadłowcem, ale nie chcą go marnować i wolą zamiast tego zmarnować całą rakietę?
Trochę to naciągane, ale niech będzie. Mogę sobie wyobrazić że np. antymateria może być tak cenna.

ocenił(a) film na 9
Michal_50

_DISCLAIMER_, odpowiedzial na Twoje wtpliwosci jesli chodzi o start rakiety.
Ja tylko nawiaze do tego co napisales o logice w Fizyce. Czy uwazasz ze mechanika kwantowa rzadzi logika? z pewnoscia nie. Czy nigdy nie dopuszczales mysli ze w innej czesci wszechswiata moga istniec zupelnie inne prawa niz w naszej czesci, niz w naszej klasycznej fizyce?

ocenił(a) film na 7
Aretus

Czy mechaniką kwantową rządzi logika? Oczywiście że tak.

Nie wiem skąd masz taką wizję mechaniki kwantowej, ale jest ona jak najbardziej logiczna. Porozmawiaj z ludźmi którzy ją dobrze znają, to powiedzą ci że jest wręcz bardziej logiczna od mechaniki klasycznej. Ta teoria ma już prawie sto lat i wbrew wyobrażeniom laików, nie ma w niej nic magicznego.

Czy nie dopuszczam myśli że w innej części Wszechświata mogą istnieć zupełnie inne prawa niż w naszej części? Oczywiście że tak. Każde prawo fizyki ma ograniczoną stosowalność. Nie wiemy jakie prawa obowiązują wewnątrz czarnych dziur ani jakie prawa obowiązywały w pierwszej sekundzie istnienia Wszechświata. Ale wiemy jaki jest zakres stosowalności praw które znamy - w szczególności obejmuje on to co się dzieje na innych planetach. Więc tam nasze prawa fizyki nie przestają działać.

ocenił(a) film na 7
Michal_50

"Jeśli sądzisz, że rozumiesz mechanikę kwantową, to nie rozumiesz mechaniki kwantowej."
~Richarrd Feynmann

"Mechanika kwantowa opisuje przyrodę jako absurdalną z punktu widzenia zdrowego rozsądku. I w pełni zgadza się z doświadczeniem. Mam więc nadzieję, że zaakceptujecie naturę taką, jaka jest – absurdalną."

~ Tu również on,

"Rozumienie sensu matematycznego równań nie oznacza rozumienia fizyki."

~I tu też

ocenił(a) film na 7
zinedine

Ale przeczytałeś coś Feynmana poza tymi cytatami? Chociaż jego wykłady z fizyki? Albo jego wspomnienia? Czy przeczytałeś te cytaty i zmotywowały ciebie do nie uczenia się więcej?

Mechanika kwantowa jest absurdalna z punktu widzenia "zdrowego rozsądku", tak samo jak teoria że Ziemia krąży wokół Słońca jest absurdalna z punktu widzenia "zdrowego rozsądku" - bo przecież każdy widzi, że to Słońce krąży wokół Ziemi. Ale jeśli wiesz więcej o świecie, to zarówno prawa mechaniki kwantowej, jak i fakt że to Ziemia krąży wokół Słońca, okazują się bardziej logiczne niż to, co podpowiada zdrowy rozsądek. I Feynmann znakomicie to rozumiał i to właśnie ma na myśli mówiąc "mam nadzieję że zaakceptujecie naturę taką, jaka jest".

ocenił(a) film na 7
zinedine

Ale przeczytałeś cokolwiek Feynmana poza tymi cytatami? Chociaż jego wykłady z fizyki albo wspomnienia?

Bo Feynman miał coś zupełnie innego na myśli niż ci się wydaje. Mechanika kwantowa jest absurdalna z punktu widzenia zdrowego rozsądku w ten sam sposób, jak absurdalne jest twierdzenie że Ziemia krąży wokół Słońca - bo przecież każdy widzi, że to Słońce krąży wokół Ziemi. Ale jeśli ktoś wie więcej o świecie, to zarówno prawa mechaniki kwantowej, jak i to że to Ziemia krąży wokół Słońca - okazują się bardziej logiczne niż to, co podpowiada zdrowy rozsądek. Dlatego właśnie napisał "mam nadzieję że zaakceptujecie naturę taką, jaka jest - absurdalną".

ocenił(a) film na 7
Michal_50

Co mam zrobić wysłać CI zdjęcie jego wykładów stojących u mie na półce?

"jest absurdalna z punktu widzenia zdrowego rozsądku w ten sam sposób"

Tak zgadza się, ale prawdopodobieństwo to nie jest logika, która opiera się na zasadzie zero-jedynkowej.

ocenił(a) film na 7
zinedine

Ależ to jest dalej ta sama logika. Jest tam zero i jeden - tylko że oprócz nich są jeszcze wszystkie superpozycje stanów zero i jeden. Ale wszystkie prawa logiki dalej obowiązują.

ocenił(a) film na 9
Michal_50

Dziwne stanowisko Michal_50 , Najtezsze umysly polamaly sobie glowy nad zrozumieniem mechaniki kwantowej. Jedni przez cale zycie nie mogli jej zaakceptowac inni zaczeli sie z nia oswajac, ale nikt nie powiedzial nigdy ze ja rozumie do konca. Wspomniany wyzej Feynman stwierdzil ze nie da sie jej zrozumiec. A Ty twierdzisz ze, oczywiscie jest logiczna i zrozumiala....

ocenił(a) film na 7
Aretus

No, chyba nic więcej nie trzeba dodawać.

ocenił(a) film na 7
Aretus

Tyle że nie zauważyłeś, że mówisz o tym co się działo sześćdziesiąt albo i osiemdziesiąt lat temu. Wtedy rzeczywiście mechanika kwantowa była czymś nowym i nieznanym, nad czym najtęższe umysły łamały sobie głowy.

I te najtęższe umysły wykonały gigantyczną pracę żeby poznać i zrozumieć mechanikę kwantową. I to się udało. Dzięki ich pracy powstał tranzystor, czyli cała dzisiejsza informatyka. Powstały lasery, dyski magnetyczne, MRI, kryptografia kwantowa i ostatnio pierwsze komputery kwantowe.

Wielka szkoda że ten drobny fakt - że mechanika kwantowa została zrozumiana - jakoś umyka wielu ludziom i cytują wypowiedzi sprzed kilkudziesięciu lat tak jakbyśmy wciąż tkwili w tym samym miejscu.

użytkownik usunięty
Michal_50

Dokładnie tak. Nie można mylić S-F z brakiem sensu. Film może być S-F ale powinien trzymać się kupy. W Interstellarze czym dalej tym gorzej. Nikt tu nie twierdzi, że to jest na faktach albo dokument. To kolejny przypadek, w którym "zabawa" czasem pogrąża dobrze zapowiadający się film.

Maverick0069

jasne że jest tu masa uproszczeń, naiwności, i nielogiczności. ale co z tego?
ogląda sie go świetnie, trzyma w napięciu jak należy, muzyka cudowna, film wzrusza gdy trzeba.
dla mnie absolutna czołówka. kina rozrywkowego, rzecz jasna.

ocenił(a) film na 10
czypindziesiont

Najmądrzejsza informacja odnośnie kina rozrywkowego, gdyż kino rozrywkowe ma spełniać taką rolę, a te wypociny o waszych kosmiczno-fizycznych tezach głoście na stronach filmów dokumentalnych.

Maverick0069

nie bardzo rozumiem, czy czynisz mi zarzut, czy wręcz przeciwnie? ;P
bo przypisujesz mnie do grupy "wypociny o waszych kosmiczno-fizycznych tezach" w odpowiedzi do mnie. bądź precyzyjniejszy, bo przecież jasno określiłem się co do filmu.
btw. właśnie obejrzałem go powtórnie. oceny nie zmieniam, film świetny.

ocenił(a) film na 10
czypindziesiont

Podpisuje się rękami i nogami pod tym co napisałeś uważam, że w miarę jasno się określiłem :)
PZdr.

użytkownik usunięty
czypindziesiont

No właśnie, że ogląda się go świetnie, ale do połowy. Później już zaczyna drażnić. To nie jest głupia komedia w stylu "Nagiej broni". Jak się wzięli tak głęboko za naukowe aspekty, to mogli zostać przy logice i nie zapędzać się w kozi róg.

ojtam ojtam. cieżko naukowymi podstawami uzasadnić coś, czego jeszcze nie pojmujemy do konca(albo i wcale), więc poszli w stronę metafizyki. może to i wada, ale ja osobiście przymykam na to oczko. a co! ;P
za to zdecydowanie negatywnie mogę ocenić jedną scenę. mianowicie "wywiadówkę", i rozmowę Coopera z nauczycielami. takiego komunikatu dla "januszy", to już dawno nie widziałem. ale cicho sza... :D

Maverick0069

No bo przecież 2 + 2 + 5, prawda panie Nolan?