PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6480}

Inwazja na USA

Invasion U.S.A.
1985
5,9 1,7 tys. ocen
5,9 10 1 1749
4,3 7 krytyków
Inwazja na USA
powrót do forum filmu Inwazja na USA

Pod takim tytułem wczoraj oglądałem film w TVN7. Już kiedyś chyba go wiedziałem, ale prawie w ogóle nie pamiętałem i warto było sobie odświeżyć. Na początku było trochę mało Chucka i akcji, ale potem to była niezła rąbanina. Wybuchy, strzelaniny i demolka na wielką skalę, a do tego fantastyczny klimat produkcji z tamtych lat. W filmie fajnie pokazano narastający niepokój i napięcie w USA, a także terror jakiego doświadczają. A Chuck Norris z tymi dwoma karabinami UZI to w historii kina się zapisał po prostu i nieźle wymiata - mało mówi, a dużo robi. Ale trochę brakowało walk wręcz, ale z drugiej strony wynagrodzone było to niezłą sieczką. I trochę brakowało jakiegoś charakterystycznego utworu, bo ten w filmie za spokojny trochę. I chyba słyszałem go już w jakimś filmie z Chuckiem, a bardzo podobny utwór jest w filmie "Zamach" z Charlesem Bronsonem. Bardzo dobre kino i jeden z ciekawszych filmów Norrisa obok "Delta Force", czy "Zaginiony w akcji 3". Czysta klasyka z solidnym klimatem.

ocenił(a) film na 9
Goro_Gondo

Wiedziałem że ci się spodoba !!! Ten film to klasyczne kino akcji w najczystszej postaci !!! Co do muzyki to ona mi akurat spodobała ,fajna była taka potegująca i klimatyczna .Jak lubisz takie filmy jak ,,Zaginiony w akcji ,, czy ,,Inwazja na U.S.A ,, to również warto zobaczyć ,,Czerwonego Skorpiona ,, też w reżyseri Josepha Zito który nakrecił Inwazje na U.S.A i Zaginionegow akcji Norrisa .Ten film jest na Ch.O.M.I.K.U.J ,wersja DVD przerobiona z VHS -U .Lektorem jest Tomasz Knapik .I tłumaczenie jest naprawdę bardzo ostre i siarczyste .Wiem ,bo posiadam obydwie wersje tego filmu ,DVD z gryzonia i orginalnego VHS z tym filmem .A tu właśnie filmik pokazujący tłumaczenia z tego filmu (Pierwsze są ,,Szpony Orła ,, drugi ,,Czerwony Skorpion ,, ) : http://www.youtube.com/watch?v=q2o92YBywPI

bradock

dałbyś linka do wersji tego filmu z knapikiem?

ocenił(a) film na 9
dawid12_2

Na ch.o.m.i.k.u.j jest ,,Zaginiony w akcji ,, z Knapikiem ale to jest nowsze tłumaczenie ....

bradock

chodzi mi o inwazję na usa z knapikiem

ocenił(a) film na 9
dawid12_2

Nie mam takiej kopi filmu ,tylko ,,Czerwony Skorpion ,, z Knapikiem .

ocenił(a) film na 10
bradock

Ten Knapik, a raczej jego głos jest tak pożądany jak nie powiem co. xD Ale wiemy dlaczego. Knapik = solidna firma i głos ever!

ocenił(a) film na 9
karoman4

He ,he .Racja Kasiu .

ocenił(a) film na 10
bradock

Szkoda tylko, że teraz zajmuje się lektorowaniem w fabularno-dokumentalnych "Zdradach" na polsacie.

ocenił(a) film na 9
karoman4

Dla mnie faworytem wśród lektorów jest Janusz Kozioł =Po prostu magiczny ,mega -klimatyczny i ostry lektor ,zwłaszcza gdy ogląda się go czy słucha z starej oldschooldowej kaset VHS !!! : http://www.youtube.com/watch?v=FJgi0YZKvho

ocenił(a) film na 9
karoman4

Kasia : A co jest lepsze według ciebie : ,,Zaginiony w akcji 2 : Początek z Chuckiem czy ,,Najemnicy ,, z Dolphem .W obu filmach akcja rozgrywa się w dżungli .Który film jest według ciebie solidniejszy ,mocniejszy pod względem akcji i daje ostrego kopa w twarz podczas projekcji .

ocenił(a) film na 10
bradock

Wydaje mi się, że ''Zaginiony w akcji 2'', w ogóle cały film jest lepszy w porównaniu do "Najemników" Dolpha. Sama akcja w obozie jest bardzo dobrze zrobiona.

ocenił(a) film na 9
karoman4

Też tak uważam . Wczoraj akurat odświeżyłem sobie ,,Najemników ,, na TV4 -Film dobry ale bez rewelacji .A ,,Zaginiony w akcji 2 ,, znam na pamięć -Tam jest świetna muzyka też ,klimat ,napięcie itp

ocenił(a) film na 9
karoman4

A jak tam Kasiu ,wybierasz się do kina na nowego ,,Mad Maxa ,, ? Granat już czytał recenzje i są one naprawdę rewelacyjne !!! Po za tym w tym filmie użyto tylko 20 procent efektów specjalnych ,tak piszą -reszta to prawdziwa i realistyczna ,efektowna akcja !!! Nie ma wątpliwości że dla pokolenia ludzi starej szkoły kina akcji ,,Mad Max : Fury Roade ,, to najważniejszy film od czasów ,,Niezniszczalnych ,, Nie ma innej opcji -obecność w kinie obowiązkowa !!! : http://www.youtube.com/watch?v=PfjeBy0VHnU

ocenił(a) film na 10
bradock

Na "Mad Maxa" nie. Widziałam tylko pierwszą część z Gibsonem.

ocenił(a) film na 9
karoman4

Aha .To obejrzyj drugą cześć Mad Maxa z Gibsonem ,tak naprawdę od tej cześci zaczeła się moda w Hollywood na wysokobudżetowe dynamiczne filmy akcji ,choć ogólnie uważa się że od ,,Rambo -pierwsza krew ,, i ,,48 godzin ,, ,,Mad Max 2 : Wojownik Szos -Początek nowej wspaniałej ery kina akcji !!! : http://www.youtube.com/watch?v=8k9yIp_h1Fw

ocenił(a) film na 10
bradock

Dzięki za rekomendację. Na pewno obejrzę.

ocenił(a) film na 9
Goro_Gondo

A jakbyś miał wymień 5 filmów Norrisa gdzie jest najlepsza sieczka i rąbanką to jakie byś dał ?
Ja tak to widzę :
1 Samotny Wilk McQuade
2 Inwazja na U.S.A
3 Zaginiony w akcji 3
4 Zaginiony w akcji
5 Odział Delta .

ocenił(a) film na 6
bradock

1: Delta Force
2: Missing in action 3
3: Kraj pod ostrzałem
4: Samotny Wilk McQuade
5: Silent Rage - oszczędne, ale niezłe akcje są np. w barze/końcówka.

ocenił(a) film na 9
Goro_Gondo

Ok ,rzeczywiścię Silent Rage też ma fajne akcje ,szczególnie w barze .

ocenił(a) film na 6
bradock

A co myślisz o filmie Sidekicks? Na video mam jako "Współkaratecy", a na TVP leciał jako "Kumple".

ocenił(a) film na 9
Goro_Gondo

Też go kiedyś oglądałem na VHS jako ,,Współkaratecy ,, Ale to dawno .Chyba rok temu jakość leciał na TVP i sobię powtórzyłem i naprawdę bardzo fajne ,przyjemne kino familijne .Bardzo ciekawe i śmieszne .Takie typowe raczej dla młodszych wielbicieli Chucka .Aczkolwiek ten film jest raczej średnio ,czy bardziej negatywnie odbierany przez zwykłych koneserów kina .Moim zdaniem niesłusznie .Wolę to niż ,,Arniego Bohater ostatniej akcji ,, który podejmuje podobny motyw .

ocenił(a) film na 6
bradock

W podobnym stylu jest też "Bez odwrotu" z Van Damme - całkiem niezły film w stylu "Karate Kid", czy właśnie "Sidekicks", gdzie młody chłopak gra główne skrzypce, a jakaś gwiazda pojawia się w tle w roli pozytywnej/negatywnej. I i II cześć tego mam na pirckim wydaniu jako "Tygrys karate". Bardzo marna jakość, jak przez prześcieradło, ale jaki klimat przy oglądaniu :P.

ocenił(a) film na 9
Goro_Gondo

Wiem oglądałem ,,Tygrys Karate ,, ale obejrzyj sobię drugą cześć ,jest jeszcze lepsza ,choć nie gra już tam Van Damme .

ocenił(a) film na 6
bradock

No część druga też niezła i pojawia się tam sporo aktorów z kina kopanego np. Cynthia Rothorck i ten blondyn Matthis Hues, czy jakoś tak. Ale trochę walk było mało, jak na taką obsadę :(. Za to klimat i sieczka odpowiednia. Też mam na pirackim.

Goro_Gondo

Od dawna "Bez odwrotu" jest w Blue ray. Tak jak wszystkie najlepsze filmy z
Van Dammem z lat 1988-1993.
Ale też kiedyś widziałem bodaj w 1990 roku Bez odwrotu na Vhs i to była dziwna wersja z niemieckim dubbingiem i nałożonym lektorem.

ocenił(a) film na 6
returner

To pospolity pirat - standard na początku ery VHS w Polsce. Kasety z Niemiec + chałupniczo dograny lektor.