Czy on był postacią historyczną, czy tylko fikcyjną? Bo jakoś nie mogę znaleźdź żadnej informacji o nim w internecie.
Zacytuje dwa zdania z wyżej podanego linku
@- Kiedy odmówił Japończykom nauczania stylu Wing Chun, musiał się przed nimi schronić
@- Prawdopodobnym powodem ucieczki było to, że zabił kogoś i obawiał się zemsty komunistycznych władz Chin
Pewien konflikt z Japończykami był na pewno, możliwe że o generale nie wspomniano, albo nie nazywał się Miura
Generał Miura nie mógł być postacią fikcyjną skoro był osadzony w filmie BIOGRAFICZNYM...
Udział postaci fikcyjnej w filmie biograficznym jest wykluczone między innymi z tego powodu, że taki film z udziałem postaci fikcyjnej przestał by być filmem swojego gatunku (to jest Biograficzny). A jeśli nawet tak jest to nie wiem jak twórcy tego filmu mogli go nazwać produkcją BIOGRAFICZNĄ
+ defincja - Film biograficzny – gatunek kina fabularnego, opowieść filmowa, której tematem jest ŻYCIE I DZIAŁALNOŚĆ SŁAWNYCH LUDZI: ARTYSTÓW, UCZONYCH, MĘŻÓW STANU, WYBITNYCH PRZYWÓDCÓW, BOHATERÓW NARODOWYCH itp.
^ Źródło: pl.Wikipedia
Podkoloryzowania historii i naciąganie faktów w filmach biograficznych jest na porządku dziennym - to powszechne chwyty, by finalny produkt się lepiej sprzedał. Definicja to żaden argument, bo i ta definicja nie wyklucza możliwości "modyfikacji rzeczywistości" przez twórców.
Mistrz Yip Man, nigdy nie walczył z żadnym Japońskim generałem, tak jak nigdy nie pracował fizycznie, więc w filmie jest przedstawione co innego lecz oczywiście niektóre wątki są prawdziwe.
Witam, no wiesz internet to nie tylko Filmweb, Facebook, Youtube, Wp lub Onet...;-)
Na wstępie powiem tak, że mam w rodzinie Chińczyka (5 woda po kisielu), który urodził się właśnie nieopodal Foshan, 3 lata po śmierci mistrza. Opowiadał, że jak kogoś zapyta się w Chinach o Foshan to przychodzi im na myśl tylko jeden człowiek - Yip Man. Opowiadał również, że Yip Man gardził pracą fizyczną a to co pokazane w filmie jak "haruje" przy przerzucaniu węgla to ściema. Pytałem go czy Yip Man rzeczywiście walczył z kimś takim jak Miura, ale tego mi nie powiedział, bo stwierdził, że w Foshan nikt nie chce o tym dyskutować a jak się kogoś z mieszkańców zapytasz to wtedy się ten ktoś uśmiecha. Dlatego poszperałem trochę w internecie, ale było to dość dawno i na jakimś forum wyczytałem (a pisało o tym kilka osób), że Yip Man nigdy nie walczył z żadnym generałem. Słyszałem od mojego "wuja" z Chin, że prawdopodobnie zabił człowieka. Wiem także, że pracował w policji, ale to akurat łatwo znaleźć w internecie. Poszperaj trochę to na pewno znajdziesz, nie jestem w stanie ciebie przekierować lub podać linku bo nie pamiętam gdyż szukałem tego dość dawno. Pozdro.
@ bo stwierdził, że w Foshan nikt nie chce o tym dyskutować a jak się kogoś z mieszkańców zapytasz to wtedy się ten ktoś uśmiecha
Po tym zdaniu nasuwam mi się myśl że mógł przegrać... ale dziękuję za ciekawą lekturę :]
Myślisz, że Miura spuścił lanie Yip Manowi? Hmm, może coś w tym jest i mieszkańcy Foshan aby nie okryć hańbą swojego mistrza po prostu unikają tematu, a wiesz co mnie ciekawi i akurat na ten temat nic nie znalazłem, czy rzeczywiście natłukł 10 Japończykom?