Irlandczyk

The Irishman
2019
7,1 106 tys. ocen
7,1 10 1 105888
7,1 77 krytyków
Irlandczyk
powrót do forum filmu Irlandczyk

ocenił(a) film na 10

Jest to moja pierwsza recenzja wiec będzie amatorska. Postanowiłem ja napisać zaraz po obejrzeniu filmu. Słyszałem i wyczytałem sporo opinii ze film nudny, nic się nie dzieje itd. Osobiście jako fan filmów i książek o tematyce gangsterskiej poprostu musiałem go obejrzeć. Tzw lektura obowiązkowa. Obejrzałem prawdopodobnie wszystkie filmy z De Niro Al Pacino Joe Pesci. Zobaczyć ich w jednym filmie? Historia! Poprostu must have dla fana filmów o tej tematyce. Nie chce się rozpisywać o grze aktorów scenografii muzyce efektach itd bo to jest poporstu najwyższa polka. Co mi się podobało w filmie? Każda minuta. To ze film oparty na autentycznych wydarzeniach i to ze widz wczuwa się w problemy i sytuacje jakie doświadczają aktorzy. Pozatym film ma sporo scen gdzie można się naprawdę uśmiać :) super jest pokazane to ze aktorzy są starej daty i poprostu tworzy mega zabawne sceny. Film długi bo 3,5 h chociaż osobiście mógłby trwać dużo dłużej. Najsmutniejsza jest cześć zaraz po tym jak De Niro zabija Ala Pacino. W tej części filmu poczułem się jakby skończyły się święta Bożego Narodzenia. Smutek. Jedynym wytłumaczeniem jest to ze jest to zorganizowana przestępczość która ma poprostu zasady których trzeba się trzymać. Ciarki na glowie przeszły jak zobaczyłem głównego bohatera którego jestem fanem serialu Lilyhammer który śpiewał na rozdaniu nagrody dla De Niro. Można również zobaczyć aktora który grał ala Capone w zakazanym imperium. Aktora z serialu kryminalnego Fargo. I wiele wiele więcej. Film pokazuje ze nic nie trwa wiecznie. Ze życie ludzkie jest kruche. Zawsze się dziwiłem jak ktoś mi mówił ze obejrzał 2 lub nawet 3,4 razy ten sam film w ciągu miesiąca. Poporstu nigdy tego nie rozumiałem aż do dziś kiedy właśnie to zrobiłem sam oglądając Irlandczyka 2 razy i pewnie nie skończy się tylko na 2 razach. I gdyby nie to ze jest po pierwszej pewnie bym zadzwonił do kumpla który mi powiedział ze film jest nudny i powiedział mu coś w stylu De Niro:) sto lat dla reżysera i głównych boahaterow!! Oss

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10
Mmataleo

Dokładnie, dzięki długiemu czasu filmu, można się wczuć w sytuację bohaterów, poznać ich na przestrzeni lat. Każdy jest tu jakiś, Hoffa ze swoją przekorą, Frank z żołnierskim podejściem, Russ z "delikatnością: mafioza. "Irlandczyk" jest też ukłonem w stronę czystego kina, w którym podczas dialogów stawia się kamerę raz na jednego, raz na drugiego i daje im się spokojnie rozmawiać. Wreszcie, jest to opowieść o odchodzeniu i o tym jak krótkie i głupie jest ludzkie życie.