Pojawiła sie chyba jedna z pierwszych recek filmu - napawa duuużym optymizmem :D http://www.imdb.com/title/tt1228705/
Jest gorzej niż źle, pierwsza recka top critica na RT i już negatyw.
http://www.rottentomatoes.com/m/iron_man_2/
Stawiam na 60-70% czyli o wiele gorzej niż część pierwsza.
"Iron Man 2" - chłodne opinie na temat filmu
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=65098
Na Pomidorach wpierw wypowiadają się "krytycy" opłacani, i im nie za bardzo nie mozna wierzyc ... ale my Polacy będziemy mogli ocenic film tydzien wcześniej niz Amerykańce, więc czekamy do piątku.
Na imdb pojawiła się kolejna recka, także 10/10 :) Zobaczymy, ja się wybieram wtorek, środa lub czwartek
Ehh, dalej nie da sie edytować :( Na RT 1 recka pozytywna od "Topa", ogólnie 7-3
Kick Ass też miało negatywy tak naprawdę film podzielił krytykę ja bym sie nie przejmował negatywnymi recenzjami bo czytając widzę ze są osoby zachwycone i tez bardzo zawiedzione, standard.
Żaden standard, nie bez powodu na RT filmy są z pełnego zakresu od 0% do 100%. Są takie pozycje które mają wyłącznie negatywne lub same pozytywne recenzje. Mi się bardzo często sprawdza. Nie jest to bezpośredni wyznacznik jakości filmu, ale raczej prawdopodobieństwo, że film się spodoba.
Np. transformers 1 ma tam ponad 2 razy więcej procent niż transformers 2 - doskonale obrazuje, że ten drugi to już totalny gniot ;P
Krytycy po to są żeby krytykować, w końcu za to im płacą :)
Ja tam wole iść do kina i sama się przekonać czy film mi się podoba czy nie i czy jest dobry czy lipny, a nie sugerować się zdaniem jakiś kolesi co im płacą za pisanie głupot, to tak samo jakby miały mi się podobać filmy co dostają złotą palmę, czy nagrodę w Cannes , tylko dlatego ,że ją dostały (a co z tego że są beznadziejne w wielu przypadkach...)
Na metacritic pojawiły się pierwsze recenzje, oceny niskie: 60, 60 i 30. Natomiast na RT 82% i rośnie.
Powiem inaczej: recenzja mówi o słabej fabule, i dobrej akcji, przykład:
2010 - Film z zajebistymi efektami, i fabułą wyjętą z kosmosu, kocham iron man'a ale jestem skłonny uwierzyć, że dali tyle akcji że fabuła będzie razić po oczach...
Jak kazdy film z superbohaterami - musza uratowac swiat. Tutaj bedzie oceniany klimat, humor (calkiem spoko byl w IM1) i efekty. 2012 byl dobrym filmem na ktorym jedyne kryterium to powinno byc efekty specialne podobnie jak Transformers. Takie filmy nie beda mialy wysokich ocen przez prokrytykow. Fani komiksu/kina akcji ocenia ja inaczej. Czy ktos oczekuje od 2012/TF2/IronMan/itd fabuly? To chyba pomylil filmy.
Jesli tam American Pie3 (imdb) ma ocene 6.2 to oznacza ze film slaby? Wrecz przeciwnie, nie ma chyba takiej komedii ktora byla w TOP250 IMDB, ta 6 oznaczala ze film jest dobry. Gorzej jesli oceny wachaja sie ponizej 5. Filmy fabularne (+akcja jak Matrix/LOTR) maja zazwyczaj oceny 7-9
Ciekaw jestem czy IM2 bedzie jak TF2 - duzo slabszy niz jedynka :) ale zobaczymy pojutrze.
Zgadzam sie prawie ze wszystkim co tu piszesz - Prawie, bo American Pie to naprawdę wg mnie beznadzieja..
do 3 części to american pie to klasyk takich komedii: a później: parodie: american pie 4,5,6,7 colegge, dirty deeds, i inne imitujące serie...
@D1RT
Jak to nie będą miały wysokich ocen u pro-krytyków? Przecież Iron Man był oceniany w prawie samych superlatywach, podobnie taki Star Trek.
Nie rzadko filmy nastawione na efekty zbierają bardzo dobre recenzje, jeśli nie mają obrzydliwej narracji, jak to było np. w Transformers 2.
Takie filmy też mogą być dobrym kinem od strony artystycznej i krytycy zdecydowanie to dostrzegają. Wystarczy popatrzeć na oceny na RT.
Wlasnie potem spojrzalem na IR1 a tam 8.0 przy 150 000 glosow. Dark Knight na poczatku to 9.7 posiadal po premierze i 1 miejsce na IMDB. Obecnie 8.9 przy prawie 500 000.
Widocznie jakos mozna polaczyc efektywnosc kina z opowiedziana historia, humorem jak w przypadku IR1 + TF1 z 7.9. Na tyle filmow to te 3 pozycja maja wysoka note. Moze kino wkracza w taka faze ze filmy na podstawie komiksow sa zdecydowanie lepsze niz kiedys podobnie jak gry np. Batman Arkham Asylum czy Marvel Ultimate Alliance 2. W kolejce szykuje sie nowy SpiderMan - Shatted Dimension