7,6 386 tys. ocen
7,6 10 1 385830
7,0 56 krytyków
Iron Man
powrót do forum filmu Iron Man

Spoglądając na lata jakie ktore zostały poświecone bohaterom bajek i komisków to malo jest naprawde takich ktore wybijają sie ponad wszystkie, Iron Man nalezy wlasnie do takich. Gdyby mial mowic jakie wyszły tak naprawde to bylyby to wlasnie: Iron Man, Transformers, Hellboy, Spider-Man, Spider-Man 2, Batman-Początek, X-Men 2 i 3 (w moim zdaniu oczywiscie) i Blade 1. I w zasadzie tyle, do średnio i mniej udanych albo tez wogole zaliczają sie filmy takie jak Daredevil, Ghost Rider, Hulk, Blade 2, Blade: Trinity i chyba najwieksza klapa - Spider-man 3....Ktory pozostawial wiele do życzenia...

Jezeli jakies adaptacje pominołem to mi przypomnijcie, ale ja sądze z perspektywy czasu ze Iron Man oraz Batman-Początek są chyba najlepiej wywazonymi filmami gatunku, zarówno pod wzgledem fabuły jak i innych aspektów.

Pozdrawoam fanów komiksów!!

RiDeR882

Po części zgodzę sie z Tobą the.rider...
Poszedłem na ten film bo jestem fanem Marvela, ale szedłem z przekonaniem że będzie on na poziomie DD albo Hulka...
A tu całkiem miła niespodzianka...
Ogląda sie dobrze i lekko, a równowaga między komixem a filmem została dobrze wyważona. Robert zagrał świetnie z reszta nie tylko on.
A co do podziału, to do tych bardziej udanych zaliczył bym :
X-MEN i X2 [trójka niestety mi sie nie podobała, gdzieś zniknęła magia]
Batman :Początek [burtonowskie też mi się podobały ale to badziej Tim niż Bruce]
Transformers [film świetny ale nie pamiętam komixu wiec nie mam porównania...:(]
no i Iron Man oczywiście

Blade hmm... jedynka podobała mi sie średnio, dwójka też lae końcówka mnie wkurzyła a trójka no cóż....
Spider-man... od jedynki dużo oczekiwałem, za dużo... i się zawiodłem, dwójka najlepsza wg mnie. a na trójce śmiałem sie ja nigdy w życiu..;)

DD i Hulk słabizna (Hulk chyba najgorszy)
A Ghost Rider to jakaś pomyłka

jeśli chodzi o wszystkie filmy Marvela to lista [daty mogą być błędna bo z pamięci]
1999- Blade
2000- X-MEN
2002- Blade II / Spider-Man
2003- DareDevil / X2 / HULK
2004- Spider-Man 2 / the Punisher
2005- Blade: Trinity / Elektra / Fantastic 4
2006- X-MEN: Last Stand /
2007- Spider-Man 3 / Fantastic 4: the Born.../ Ghost Rider
2008- Iron Man / The Incredible HULK z Nortonem

i było jeszcze coś takiego jak Swamp Thing albo raczej Man Thing
jeśli o czymś zapomniałem to napisz
Też pozdrawiam

Lord_RABRAK

A Sin City Rodrigueza? A Burtonowski Batman (mimo, że nie miał dużego związku z komiksem)?

holocausted_cannibal

Wymieniałem tylko filmy Marvela i to tylko po 98 roku
Wcześniej był jeszcze Generation X, Kapitan Ameryka, Nick Fury i Punisher z Dolphem. A Swamp thing jest chyba Marvela ale nie wiem z którego roku.
Batman jest DC a Sin city Dark Horse

ocenił(a) film na 8
RiDeR882

Swamp Thing z 1982??? ale to chyba uniwersum DC?

akz

teraz jest nowa wersja a moze to był Man Thing? kurde nie wiem wiesz coś o tym?

użytkownik usunięty
RiDeR882

Nie mam właściwie nic do zarzucenia, poza drobnostką, mianowicie nie spisywałabym na straty Daredevila, który w wersji reżyserskiej jest naprawdę dobry, a przynajmniej o wiele lepszy od krótszej o prawie godzine i poprzestawianej wersji podstawowej.

A IronMana stawiam ewidentnie na pierwszym miejscu :)

ocenił(a) film na 9

ooo dzieki Lord RABRAK dziekuje ze mi przypomniales bo zapomnialem całkiem o The Punisher ktory mi sie tez bardzo podobal.

RiDeR882

zapomnieliscie moji drodzy o pierwszym filmie marvela na podstawie komiksu,ulubieńcu Amerykanów czyli Kapitan Ameryka-film owszem bez rewelacji ale z roku jak się nie myle 1989 albo 1990 czyli z przed wielkiego buchu marvela.sin city to nie marvel .batmany to uniwersum DC comics jak i filmy o supermanie,stare o Flashu.hellboy zas jest z jeszcze innego wydawnictwa czy też spawn(1997)

Grzesiek2207

ps.pod koniec lat 80siątych mieliśmy również pierwszą wersję filmu o punisher gdzie rolę główną grał D.Lungren(o wiele lepszą od nowej wersji).a punisher to marvel

ocenił(a) film na 8
Grzesiek2207

Jeszcze zapomnieliscie o tych filmach na podstawie komiksu:

Constantine ( rewelacja )

Electra (chała)

Kobieta kot (najwieksza chala )

Liga Dzentelmenow ( sredniak)

V for Vendeta (rewelacja)

ps. Mam pytanie! Czy naprawde jest wersja rezyserska Daredevila o godzine dluzsza? Jesli tak ,mozna ja gdzies kupic?

ocenił(a) film na 10
michael_84

Jest wersja reżyserska Daredevila, dłuższa o 30 minut i dużo dużo lepsza od wersji kinowej :)

http://www.dvdtown.com/reviews/daredevil/2487/1

ocenił(a) film na 8
LukC

Kurde,ale w Polsce nie zostala wydana. Ogladales ta wersje, mozesz powiedziec czym sie rozni . Ogladales ja w wersji angielskiej czy moze z polskimi napisami??

ocenił(a) film na 5
LukC

Widziałem widziałem no może nie zmiana to aż tak bardzo filmu, ale nadaje mu bardziej smaku ;]

michael_84

Liga ma zajebiście nie wykożystany potencjal

ocenił(a) film na 5
RiDeR882

dobre filmy na podstawie komiksu (wg. mnie, a widzialem wiele)
Constantine
V for Vendeta
Blade, Blade II
X-MEN 2 (TYLKO 2 - nie wiem jakim cudem film mi sie podoba mimo beznadziejnej fabuly, ale ten film to potwierdza :D)
Spider-Man 2 (znowu dwojeczka..ale coz - najciekawsza, reszta za bardzo bajkowa, a tu az czuc klimat komiksu ahh :D )
DareDevil (sredni tak 6/10, ale 3ma klimat komiksu!)
Batman, Powrót Batmana - te 2 super,
Batman poczatek mnie nie przekonał (!) - jak dla mnie sredni

ocenił(a) film na 9
MegaTM

Coz, V jak Vendetta nie widzialem, moze dlatego ze komisku tez nie znam;//. Co do Spawna to powiem szczerze ze podobal mi sie moze dlatego ze w czasie gdy film wchodzil do kin byl popyt na komiksy z tą postacią. Punisher z 1989 roku hmmm dla mnie to kicha wogole nic z tą postacią nie ma wspólnego. Moze bardzo brutalny itp, ale sztywy Dolph sprawia ze film zniechecil mnie od razu... A Kapitan Ameryka, to juz zupelnie inna bajka...dla mnie Kapitan to świetny komiks chcialbym go zobaczyc w kinie, ale to co pokazano w 1990r. to bylo straszne, mimo tego film dostal odemnie 6/10...

ocenił(a) film na 9
RiDeR882

Przestańcie jeździć po biednym DareDevilu!;(

O ile wersja kinowa jest marna ro Directors Cut na serio jest fajny. Według mojej dziewczyny nawet lepszy niż wszystkie spider-many. Dajcie mu szanse...

// Iron Man i tak rządzi ;)

ocenił(a) film na 8
kalamir

Moze msz daredevila director cat na dvd-rip. Chetnie bym sobie obejrzal i podniosl mu ocene jesli na to zasluguje! Mam sporo filmow-mozemy sie na cos wymienic. Bardzo mi zalezy na tym by obejzec wersje rezyserska!! Moj meil to michael_84@o2.pl

michael_84

Jeżeli chodzi o ekranizacje komiksów Marvela mamy jeszcza Nicka Fury. Oryginalnego, z mainstreamu. Opowiada on o agencie S.H.I.E.L.D.
Tutaj link : http://www.filmweb.pl/f35737/Nick+Fury,(1998)

ocenił(a) film na 9
michael_84

Nie dziękuje, jeżeli nie potrafisz ściągnąć :P to zawsze możesz go kupić na DVD poprzez empik. Tak robią prawdziwi fani.

RiDeR882

jakby wymieniać wszystkie filmy na podstawie komixów to by miejsca nie starczyło. Rodzina Addamsów, Kruk, Men in Black, Maska to też komiksy.....