Spoglądając na lata jakie ktore zostały poświecone bohaterom bajek i komisków to malo jest naprawde takich ktore wybijają sie ponad wszystkie, Iron Man nalezy wlasnie do takich. Gdyby mial mowic jakie wyszły tak naprawde to bylyby to wlasnie: Iron Man, Transformers, Hellboy, Spider-Man, Spider-Man 2, Batman-Początek, X-Men 2 i 3 (w moim zdaniu oczywiscie) i Blade 1. I w zasadzie tyle, do średnio i mniej udanych albo tez wogole zaliczają sie filmy takie jak Daredevil, Ghost Rider, Hulk, Blade 2, Blade: Trinity i chyba najwieksza klapa - Spider-man 3....Ktory pozostawial wiele do życzenia...
Jezeli jakies adaptacje pominołem to mi przypomnijcie, ale ja sądze z perspektywy czasu ze Iron Man oraz Batman-Początek są chyba najlepiej wywazonymi filmami gatunku, zarówno pod wzgledem fabuły jak i innych aspektów.
Pozdrawoam fanów komiksów!!
Po części zgodzę sie z Tobą the.rider...
Poszedłem na ten film bo jestem fanem Marvela, ale szedłem z przekonaniem że będzie on na poziomie DD albo Hulka...
A tu całkiem miła niespodzianka...
Ogląda sie dobrze i lekko, a równowaga między komixem a filmem została dobrze wyważona. Robert zagrał świetnie z reszta nie tylko on.
A co do podziału, to do tych bardziej udanych zaliczył bym :
X-MEN i X2 [trójka niestety mi sie nie podobała, gdzieś zniknęła magia]
Batman :Początek [burtonowskie też mi się podobały ale to badziej Tim niż Bruce]
Transformers [film świetny ale nie pamiętam komixu wiec nie mam porównania...:(]
no i Iron Man oczywiście
Blade hmm... jedynka podobała mi sie średnio, dwójka też lae końcówka mnie wkurzyła a trójka no cóż....
Spider-man... od jedynki dużo oczekiwałem, za dużo... i się zawiodłem, dwójka najlepsza wg mnie. a na trójce śmiałem sie ja nigdy w życiu..;)
DD i Hulk słabizna (Hulk chyba najgorszy)
A Ghost Rider to jakaś pomyłka
jeśli chodzi o wszystkie filmy Marvela to lista [daty mogą być błędna bo z pamięci]
1999- Blade
2000- X-MEN
2002- Blade II / Spider-Man
2003- DareDevil / X2 / HULK
2004- Spider-Man 2 / the Punisher
2005- Blade: Trinity / Elektra / Fantastic 4
2006- X-MEN: Last Stand /
2007- Spider-Man 3 / Fantastic 4: the Born.../ Ghost Rider
2008- Iron Man / The Incredible HULK z Nortonem
i było jeszcze coś takiego jak Swamp Thing albo raczej Man Thing
jeśli o czymś zapomniałem to napisz
Też pozdrawiam
Wymieniałem tylko filmy Marvela i to tylko po 98 roku
Wcześniej był jeszcze Generation X, Kapitan Ameryka, Nick Fury i Punisher z Dolphem. A Swamp thing jest chyba Marvela ale nie wiem z którego roku.
Batman jest DC a Sin city Dark Horse
Nie mam właściwie nic do zarzucenia, poza drobnostką, mianowicie nie spisywałabym na straty Daredevila, który w wersji reżyserskiej jest naprawdę dobry, a przynajmniej o wiele lepszy od krótszej o prawie godzine i poprzestawianej wersji podstawowej.
A IronMana stawiam ewidentnie na pierwszym miejscu :)
ooo dzieki Lord RABRAK dziekuje ze mi przypomniales bo zapomnialem całkiem o The Punisher ktory mi sie tez bardzo podobal.
zapomnieliscie moji drodzy o pierwszym filmie marvela na podstawie komiksu,ulubieńcu Amerykanów czyli Kapitan Ameryka-film owszem bez rewelacji ale z roku jak się nie myle 1989 albo 1990 czyli z przed wielkiego buchu marvela.sin city to nie marvel .batmany to uniwersum DC comics jak i filmy o supermanie,stare o Flashu.hellboy zas jest z jeszcze innego wydawnictwa czy też spawn(1997)
ps.pod koniec lat 80siątych mieliśmy również pierwszą wersję filmu o punisher gdzie rolę główną grał D.Lungren(o wiele lepszą od nowej wersji).a punisher to marvel
Jeszcze zapomnieliscie o tych filmach na podstawie komiksu:
Constantine ( rewelacja )
Electra (chała)
Kobieta kot (najwieksza chala )
Liga Dzentelmenow ( sredniak)
V for Vendeta (rewelacja)
ps. Mam pytanie! Czy naprawde jest wersja rezyserska Daredevila o godzine dluzsza? Jesli tak ,mozna ja gdzies kupic?
Jest wersja reżyserska Daredevila, dłuższa o 30 minut i dużo dużo lepsza od wersji kinowej :)
http://www.dvdtown.com/reviews/daredevil/2487/1
Kurde,ale w Polsce nie zostala wydana. Ogladales ta wersje, mozesz powiedziec czym sie rozni . Ogladales ja w wersji angielskiej czy moze z polskimi napisami??
Widziałem widziałem no może nie zmiana to aż tak bardzo filmu, ale nadaje mu bardziej smaku ;]
dobre filmy na podstawie komiksu (wg. mnie, a widzialem wiele)
Constantine
V for Vendeta
Blade, Blade II
X-MEN 2 (TYLKO 2 - nie wiem jakim cudem film mi sie podoba mimo beznadziejnej fabuly, ale ten film to potwierdza :D)
Spider-Man 2 (znowu dwojeczka..ale coz - najciekawsza, reszta za bardzo bajkowa, a tu az czuc klimat komiksu ahh :D )
DareDevil (sredni tak 6/10, ale 3ma klimat komiksu!)
Batman, Powrót Batmana - te 2 super,
Batman poczatek mnie nie przekonał (!) - jak dla mnie sredni
Coz, V jak Vendetta nie widzialem, moze dlatego ze komisku tez nie znam;//. Co do Spawna to powiem szczerze ze podobal mi sie moze dlatego ze w czasie gdy film wchodzil do kin byl popyt na komiksy z tą postacią. Punisher z 1989 roku hmmm dla mnie to kicha wogole nic z tą postacią nie ma wspólnego. Moze bardzo brutalny itp, ale sztywy Dolph sprawia ze film zniechecil mnie od razu... A Kapitan Ameryka, to juz zupelnie inna bajka...dla mnie Kapitan to świetny komiks chcialbym go zobaczyc w kinie, ale to co pokazano w 1990r. to bylo straszne, mimo tego film dostal odemnie 6/10...
Przestańcie jeździć po biednym DareDevilu!;(
O ile wersja kinowa jest marna ro Directors Cut na serio jest fajny. Według mojej dziewczyny nawet lepszy niż wszystkie spider-many. Dajcie mu szanse...
// Iron Man i tak rządzi ;)
Moze msz daredevila director cat na dvd-rip. Chetnie bym sobie obejrzal i podniosl mu ocene jesli na to zasluguje! Mam sporo filmow-mozemy sie na cos wymienic. Bardzo mi zalezy na tym by obejzec wersje rezyserska!! Moj meil to michael_84@o2.pl
Jeżeli chodzi o ekranizacje komiksów Marvela mamy jeszcza Nicka Fury. Oryginalnego, z mainstreamu. Opowiada on o agencie S.H.I.E.L.D.
Tutaj link : http://www.filmweb.pl/f35737/Nick+Fury,(1998)
Nie dziękuje, jeżeli nie potrafisz ściągnąć :P to zawsze możesz go kupić na DVD poprzez empik. Tak robią prawdziwi fani.