PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=472258}
5,4 44 tys. ocen
5,4 10 1 43969
5,0 24 krytyków
Iron Sky
powrót do forum filmu Iron Sky

Nie rozumiem czemu taka niska ocena? Ludzie chyba za poważnie podeszli do tego filmu. To groteska, nawet nie komedia, nawet nie parodia, ale groteska i ona musi być taka dziwna, wyolbrzymiona, ze specyficzną grą aktorską, momentami może nawet ohydna. A tu widzę, że najwięcej zarzutów idzie o to przerysowanie i tą specyficzną grę aktorską.

ocenił(a) film na 2
Sick_Fantasy

przecież to nie było ani śmieszne ani poważne... zwyczajnie żenujące, reżyser chyba sam do końca nie wiedział, o czym ma być ten film i wyszło takie nudne byle co ciągnące się jak krew z nosa

ocenił(a) film na 8
superheroina69

Groteska (z wł. grottesca) – kategoria estetyczna, charakteryzująca się połączeniem w jednym dziele (literackim, plastycznym, muzycznym, tanecznym, dramatycznym itp.) jednocześnie występujących pierwiastków przeciwstawnych, takich jak m.in. tragizm i komizm, fantastyka i realizm, piękno i brzydota. Utwory groteskowe charakteryzują się najczęściej niejednorodnością stylistyczną, obecnością kategorii absurdu, elementów karnawalizacji i atmosferą dziwności.

A czy śmiesznie? Poczucie humoru to sprawa strasznie indywidualna. Zwłaszcza jeżeli widz ma w zwyczaju wczuwać się w oglądany film, to zamiast śmiać się może odczuwać zażenowanie i wstyd z przypadków jakie spotykają główne postacie.

Dla mnie film się wcale nie ciągnął, był wręcz tragicznie krótki, akcja pędziła na złamanie karku i ani się obejrzałem było po wszystkim. Pomijając to (bo to mi się akurat nie spodobało) to film był po prostu groteską, wewnętrznie sprzeczny, polityczny patos i wzniosłe anty nazistowskie ideologie przeplatające się z prześmiewczym podejściem do współczesnej władzy i polityki. Wszystko to jak każda groteska bywa niezrozumiałe i ciężkostrawne dla widza, który spodziewa się czegoś innego. Widzę, że ludzie oczekiwali zwykłej komedii w najlepszym wypadku parodii, a na groteskę byli nie przygotowani i są rozczarowani.

ocenił(a) film na 7
Sick_Fantasy

Oj chyba masz za wysokie oczekiwania wobec filmwebowiczów :)
70% tutaj bawi się świetnie na komediach Adama Sandlera, kac vegas, czy american pie 7, bądź bardziej wyrozumiały :)

ocenił(a) film na 8
mario977

Ej, ale ja też lubię niektóre komedie Sandlera. ;) A ostatni American był nawet udany, pierwsze Kac Vegas też. :P Nie chodzi o to jakie kogo komedie bawią, ale o to że ten film był bardzo innym gatunkiem niż po prostu komedia. ;)

ocenił(a) film na 8
Sick_Fantasy

Film w dobry sposób mieszał ze sobą gatunki i wyszło coś na prawdę fajnego. Humor ukryty jest we wszystkim, nie jest głupkowaty. Co powinno być wyśmiane, zostało wyśmiane. Podobał mi się motyw ze Star Treckiem :D

ocenił(a) film na 3
szmylc3

najbardziej podobała mi się buteleczka z odbielaczem

ocenił(a) film na 6
yeti100

albo scena z upadku :P

ocenił(a) film na 7
Sick_Fantasy

Niektórzy tego może nie zrozumieli że to specyficzny typ filmu.Jednak myślałem że będzie lepszy sądząc po dobrym 10 min początku.