Wg kolejności w filmie:
1. Nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną
THOU SHALL HAVE NO OTHER GODS BEFORE ME
2. Nie będziesz brał imienia Pana Boga swego nadaremno
THOU SHALL NO TAKE THE LORD'S NAME IN VAIN
3. Nie zabijaj
THOU SHALL NOT MURDER
4. Czcij ojca swego i matkę swoją
HONOR THY MOTHER AND FATHER
5. Nie porządaj rzeczy bliźniego swego
THOU SHALL NOT COVET THY NEIGHBOR'S GOODS
6. Nie porządaj żony bliźniego swego
THOU SHALL NOT COVET THE NEIGHBOR'S WIFE
7. Nie kradnij
THOU SHALL NOT STEAL
8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu
THOU SHALL NOT BEAR FALSE WITNESS AGAINST THY NEIGHBOR
9. Nie cudzołóż
THOU SHALL NOT COMMIT ADULTERY
10. Pamiętaj abyś dzień święty święcił
THOU SHALL HONOR THE SABBATH DAY AND KEEP IT HOLY
ta kolejność jest celowa a przykazania w jezyku angielskim sa niepoprawne jezykowo niestety przetlumaczone na polski zostaly bez blednie wbrew pomyslowi scenarzysty wogole nie isnieje taki wyraz jak THOU
Jestem studentką filologii angileskiej, i, moi Drodzy, zapewniam Was, że słowo "thou", czy "thus" istnieje. Są to archaizmy angielskie, tak samo jak my, w Polsce, mamy "święć się Imię Twoje", "żem", czy "waćpan".
Nie jestem stdentem fililogii angielskiej i również zapewniam, że "thou" i "thus" istnieją. Z "thus" spotykam się częściej (w USA, UK - nie wiem jak z Australią nie byłem ;)) niż u nas z "żem" i "waćpan".
Tyle z ćwiczeń praktycznych :]
Pozdrawiam z Loughborough University Art and Design
Drobny backup dla tego co napisała koleżanka studentka filologii angielskiej :) miłej lektury :]
thou 1 (ou)
pron.
Used to indicate the one being addressed, especially in a literary, liturgical, or devotional context.
[Middle English, from Old English th, second person nominative sing. personal pron.; see tu- in Indo-European roots.]
2. (usually capital) refers to God when addressed in prayer, etc.
[Old English thū; related to Old Saxon thū, Old High German du, Old Norse thū, Latin tū, Doric Greek tu]
2. (Mathematics) Informal short for thousand