PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=835083}
7,3 136 tys. ocen
7,3 10 1 135791
5,7 59 krytyków
Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa
powrót do forum filmu Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa

Nie wiem jak wam, ale mnie od samego początku filmu wydawało się, że to jest historia właśnie Masy. Wiadomo, było bardzo dużo rozbieżności, ale głównie chodziło o przyjaźń Masy i Kiełbasy. Skąd takie przypuszczenia? Ano stąd, że główny bohater wyniósł się na szczyt dzięki pieściom, jak Masa. Miał żonę, odpowiednik Elki. Nie krzywdzil dzieci. Jeszcze bardziej Wadim przypominał Kiełbasę. Najlepsze kobiety, narkotyki które go zabiły, brawura, świadek na ślubie bohatera. Nie wiem, takie moje chłodne spostrzeżenie na szybko

ocenił(a) film na 8
muzyk95

większość osób twierdzi, ze chodzi o innego gangstera.

poprostupiknik

Nie wiem, być może. Mi na myśl przyszła od razu ta dwójka, a celowo były zmienione różne informacje, jak na przykład z jakich domów się wywodzą czy wiek

ocenił(a) film na 9
muzyk95

Wydaje mi się że chodziło o Rympałka. Te sceny z końca wyglądaja właśnie na masę i kiełbasę ale cała reszta to Rympałek.

damian2305

Też prawda, te ujęcia z kamer, zwłaszcza nad morzem to czysta powtórka z ujęć które krążą w sieci z wyjazdu masy i kiełbasy na Dominikane. Moim zdaniem to nie Rympalek, z prostego względu, Rympalek był zbyt mało rozgarniety w porównaniu do głównego bohatera. Jego napad 100 lecia był w centrum Warszawy i kilka osób zginęło, w filmie gdzieś na drodze i nikt.

ocenił(a) film na 8
muzyk95

Szkatuła

muzyk95

Główny bohater to typowa sklejka kilku lub kilkunastu rzeczywistych postaci, więc dywagacje na temat na kim jest kreowany nie ma po prostu sensu, bo wzięli trochę z tego, trochę z innego i jeszcze z kogoś, plus wstawki z amerykańskich filmów i takim oto sposobem powstała kukła, która nie była kreowana na jednej osobie.

ocenił(a) film na 9
damian2305

No tak ale tam na samym poczatku filmu jest ze czesc scen jest specjalnie zmienionych w celu ukrycia tożsamości

ocenił(a) film na 5
muzyk95

Śląski gangster Wiesław B ps Cygan