PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=279721}

Jan Paweł II: Nie lękajcie się

Have No Fear: The Life of Pope John Paul II
2005
5,9 1,3 tys. ocen
5,9 10 1 1319
Jan Paweł II: Nie lękajcie się
powrót do forum filmu Jan Paweł II: Nie lękajcie się

ZDECYDOWANE NIE!!

ocenił(a) film na 3

Film ten był kręcony chyba pośpiesznie i do tego bez żadnych zdjęć w Polsce (robione były na Litwie). Niemiec Thomas Kretschmann w ogóle nie pasował do tej roli. Może i był wysoki ale bardzo szczupły, a jak wiemy Nasz Papież był człowiekiem wysportowanym, dobrze zbudowanym. Generał Jaruzelski (w jego role wcięlił się niejaki Richard Rees, człowiek o pochodzeniu pół-azjatyckim…) podczas spotkania z Janem Pawłem II ze łzami w oczach usprawiedliwia się ze stanu wojennego i tłumaczy, czemu nosi ciemne okulary. Niemożliwe, by generał pozwolił sobie na podobne „rozklejenie” i szerosc. Wygląda zresztą jak przywódca junty wojskowej z Ameryki Południowej. Poza tym mundury polskich żołnierzy i milicjantów (na przekór zaprezentowanych jako wspaniałych dobrodusznych ludzi) są chyba przerobione w najtańszy sposób z zasobów niemieckich magazynów teatralnych. Nawet dla laika wyglądają na pierwszy rzut oka dziwnie, a zwłaszcza charakterystyczny podniesiony przód czapki rodem z Wehrmachtu, czy SS, ale z doczepionym koślawym orzełkiem. Ponadto wiele błędów ogólnych: przyjazd Wojtyły do Nowej Huty w zimie, a w około wszystko kwitnie jak w maju, plastikowe okna za czasów Gomółki, ostatnie wystąpienie Papieża odbyło się na wózku inwalidzkim a nie jak w filmie, o własnych siłach…Nie warte żadnej uwagi…Szkoda, że ktoś chciał tak zarobic na osobie JP II.

ocenił(a) film na 1
Zeke

Rzeczywiście Jaruzelski wygląda co najmniej dziwnie, zresztą Papież też. Dla mnie objawem całkowitej ignorancji jest wystąpienie naszego Papieża podczas wizyty w Polsce w Ostrej Bramie, która jak wiadomo znajduje się w Wilnie. Paranoja... Szkoda czasu.

ocenił(a) film na 3
Zeke

W 100% racja. Gniot nie wart obejrzenia. Mimo, że nie byłem zachwycony filmem prod. USA John Paul II, muszę powiedzieć, że w porównaniu z omawianym filmem jest o dwie klasy lepszy. Szkoda czasu na tę produkcje.

Zeke

Jeszcze to:kiedy w 2002 roku Dziwisz powiedźiał papieżowi :"Dlaczego nie oczyścic całego kościoła z wszystkich win",a papież mu odpowiedział "O coś cię zpytam.Jak człowiek któremu ufasz,którego nazywasz ojcem wykorzystał cię w imię własnego egoizmu,jak byś go oczyścił".Bóg mi światkiem,że Jan Paweł II nigdy by czegoś takiego nie powiedział.

symusi

Światku, niby dlaczego??