uważam, że film jest rewelacyjny i grubo za nisko oceniony na filmwebie... może to się kiedyś zmieni, ale patrząc na poziom argumentacji osób, którym się nie podoba, to nie prędzej niż za 10 lat. a szkoda.
jeżeli chodzi o mnie, to jedyne co mi się trochę nie podobało, to teatralność dużej części dialogów i wypowiedzi aktorów... choć przypatrując się stylowi filmu można sądzić, że autorki wykorzystywały tę teatralność zupełnie świadomie - bo jakby nie patrzeć, większość postaci to po prostu chłopi... więc nic dziwnego, że wypowiadają się z 'pewnym trudem' ;) a jedne z nielicznych naturalnych wypowiedzi, to wypowiedzi Janosika. co potwierdza, i mnie się ten zamysł filmu bardzo podoba, że siła niezwykłych ludzi nie drzemie w mięśniach, tylko w charakterze i talencie.
i uważam, że ten akurat Janosik został wykreowany w sposób bombowy! zwykły chłopak, ale jaki niesamowity!
film polecam wszystkim tym, którzy lubią niebanalny montaż, świetną muzykę, niezwykłe widoki natury, pomysłowe ujęcia i fascynuje ich ludowość i romantyzm! :) ci się na pewno nie zawiodą :D rewelacyjna super produkcja.