7,3 86 tys. ocen
7,3 10 1 86337
7,2 29 krytyków
Jarhead: Żołnierz piechoty morskiej
powrót do forum filmu Jarhead: Żołnierz piechoty morskiej

Co sądzicie o "mistycznych" scenach w filmie. Mam na myśli sceny z wymiotowaniem piaskiem i koniem pokrytym ropą. Te sceny są trochę odrealnione, dziejące się jakby w innym świecie. Podobnie było przecież w American Beauty. Wykonane są w niesamowity sposób nadający ciekawy klimat filmowi. Wg mnie epizod , w którym główny bohater wymiotuje piaskiem świadczy o tym, że Swoff ma dość już pustynnego koszmaru. Chce jak najszybciej powrócić do domu i zobaczyć co robi jego dziewczyna. Sam film był naprawdę świetny.

ocenił(a) film na 8
Postman_Without_Name

Nie nazwałbym tych scen mistycznymi, raczej odrealnionymi. Tzreba przyznać, ze robi to wielkie wrazenie szczególnie scena z palącymi się w nocy szybami. To taka zgrabna metafora Mendesa i celne nawiązanie do wojny o ropę w Iraku, którą rozpętał Bush.

fidelio

Ja osobiście dodałbym do tych scen jeszcze tą końcową gdy jadac autobusem wsiada do nich weteran z Wietnamu. Wtedy Swoff mówi o podobienstwach wszystkich wojen. Powiem szczerze, że wzruszyłem się gdy ten weteran wszedł i tak jakby się rozkleił. Wojna niszczy ludzi, to smutne.