PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36603}

Jeśli dziś wtorek, to jesteśmy w Belgii

If It's Tuesday, This Must Be Belgium
1969
6,4 760  ocen
6,4 10 1 760
Jeśli dziś wtorek, to jesteśmy w Belgii
powrót do forum filmu Jeśli dziś wtorek, to jesteśmy w Belgii

W drugiej połowie lat 60 tak w Wielkiej Brytanii, jak i w Stanach Zjednoczonych powstawał pewien specyficzny rodzaj komedii. Nie umiem określić co było ich wspólnym mianownikiem, ale jakoś tak kojarzą mi się 'Absolwent', 'Przyjęcie' (z Peterem Sellersem) czy właśnie 'Jeśli dziś wtorek...'. Oczywiście takich tytułów było więcej, ale teraz już dokładnie ich nie pamiętam. W sympatyczny, zabawny sposób ukazują ten niezwykły moment jakim była druga połowa lat 60. Muzyka, ludzie, kontestacja, rewolucja seksualna itp. Uwielbiam tamte klimaty.
A może wypisuję jakieś bzdury??

ocenił(a) film na 5
wojteczek

zwłaszcza ten moment z Donovanem- mówi wszystko o tamtych czasach

ocenił(a) film na 8
Jagera

Zdecydowanie.

wojteczek

Z Amerykanami bym jednak nie porównywał, Brytania lat 60 ma troszkę inną atmosferę, znaną z Monty Pythonów, Bondów, Austina Powersa :) Bliżej kinu europejskiemu do tego - seria 'Żandarmów' albo 'Gang Olsena' :)

Bruce_Lee

byłem na tym filmie w kinie, na początku lat 70 tych robił wrażenie, nie wiem jaki jest odbiór takich leciwych filmów obecnie , pewnie razi naiwnością,każdy film ma swój czas i swoje miejsce

ocenił(a) film na 7
malutki

Co ciekawe, wcale nie zaskakuje naiwnością ani nie trąci myszką.
Wyczuwa się za to w nim duży ładunek melancholii, przykryty płaszczykiem humoru i gagów. Zaryzykowałbym wręcz stwierdzenie, że ten film jest po prostu smutny. Co jednak nie umniejsza jego wartości, a wręcz jej dodaje!

ocenił(a) film na 8
Mario

Tak, masz absolutną rację. Jest w tym filmie coś smutnego. Wystarczy spojrzeć na zakończenie - nie ma szczęśliwego zakończenia, romans kończy się rozstaniem. Właściwie to nie mam nic do dodania ponad to, co napisałeś - świetnie ująłeś klimat tej komedii.