6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205955
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Jesteś Bogiem - film, na który czekało wielu po długim okresie wreszcie zawitał na ekrany kin. Po wielkim skomercjowaniu tego obrazu (czyt. odpalasz jakąkolwiek stronę w necie, tv, radio, lodówkę - wszędzie Jesteś Bogiem) byłem nieco zawiedziony, że film nie będzie miał sprawiedliwego odbioru i wiele osób poleci za falą mody i będzie wciskać 10, bo wszyscy mówią, że zajebisty. Cóż, mimo tego sam na to liczyłem tuż przed seansem. Ale niestety trochę się rozczarowałem... Czekałem dość długo na ten film, byłem nastawiony przynajmniej na 8/10 i cwel... Pierwsze sceny, muzyka, gra aktorska... naprawdę nieźle. Aktorzy może fizycznie nie bardzo podobni do Raha, Maga i Fokusa, ale nie to się liczy. Głosy, gesty, mimika, zachowanie, rap - jestem pełen podziwu dla tych gości, że tak dobrze to wszystko opanowali. Za to OGROMNY i chyba największy plus. Później niestety już jest gorzej. Wiele rzeczy zostało podkoloryzowanych, niedopowiedzianych i ominiętych. Wiem, że twórcy i reszta ekipy mówili przed premierą, że nie wszystko jest tak jak było, ale to właśnie duży błąd moim zdaniem. W końcu to film biograficzny. Tak samo postać Gustawa, grana przez Arkadiusza Jakubika, który w pewnym wywiadzie opowiadał, że chciał pokazać swoją postać od lepszej strony niż był naprawdę... Moim zdaniem to kompletna porażka, to tak jak ze Złej Macochy z Królewny Śnieżki robić kogoś pozytywnego ;) Zawiodłem się (chyba najbardziej) na (nie)pokazaniu przebiegu choroby Magika. Można to było zdecydowanie lepiej pokazać, w znacznie ciekawszy sposób, ale niestety, potencjał został zmarnowany... Nawet wspominki o "ucieczce" przed wojem nie było ;) Poza tym film miał swój specyficzny klimat. Odebrałem go strasznie neutralnie, bez emocji... No i co chyba najbardziej boli to moja konkluzja na koniec filmu, a konkretniej: dla kogoś kto oglądał sam film i nie wie nic o PFK, Magik nie będzie bohaterem. Będzie po prostu frajerem i egoistycznym tchórzem, który uciekł przed życiem przez problemy, które sam, przez swoje wybory, na siebie nasłał. Nikt o kim warto robić film. Wiem, że teraz jest wielkie BOOM na ten temat i wszyscy są raczej pozytywnie na to nastawieni, ale minie trochę czasu i już tak nie będzie.

Pomimo, że rozpisałem się głównie o minusach filmu, nie uważam go za najgorszy. Było naprawdę sporo fajnych scen (szczególnie zawziętość Magika na "Jestem Bogiem"), ujęć, dialogów... Największy plus, tak jak wspominałem: dla aktorów, zapowiadają się świetni zastępcy dla dennych Karolaków i Adamczyków. Polskie kino może wreszcie odżyje :)

Davidsoon

Film był "oparty na faktach", a nie stanowił wiernego odwzorowania faktów. Nie gustuję w hip hopie, ale nie odebrałem postaci Magika jako egoisty i tchórza. Raczej widziałem w nim człowieka o ogromnej wrażliwości, która go przerosła. Dla mnie, raczej nie-fana hiphopu Magik był postacią niezwykłą i wartą bliższego poznania- film autentycznie zwrócił moją uwagę na postać tego artysty.