6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205948
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

?

ocenił(a) film na 7

‎-Bawimy się w magię?
-To co przynieść różdżkę?
-Nie, otwieraj okno.

-Rapujemy?
-Puścić bit?
-Otworzyć okno

A tak na poważnie,jak można robić bohatera ze zwykłego ćpuna?
A tak na marginesie,rap to nie muzyka,to mówienie do rymu

gol321

Na muzyce znasz sié jak swinia na gwiazdach. A co do Piotra, to legenda polskiego rapu, muzyki, która wielu osobá dala szczéscie nadzieje, pewnosc siebie...O takich osobach nalezy robic filmy, poniewaz one zapisaly sie w historii, i zapewne kazdy fan jak i osoba interesujaca sie tá muzyká jest ciekawa historii ukazanej w tym filmie.

ocenił(a) film na 8
gol321

Więc kogo można uznać za bohatera, każdy wielki muzyk brał lub bierze może z wyjątkiem majki jeżowskiej choć ręki bym nie dał. Magik był niezaprzeczalnie głosem pokolenia. A hip hop jest muzyka jak każda inna, w takim razie Leonard Cohen to też nie muzyk bo on melorecytuje.

gol321

'rap to nie muzyka'
Powiedz mi człowieku co dla Ciebie jest muzyką ?
Hity lata, typu lady gaga, doda, shakira, rihana etc. ?
Czy może disco polo albo inny syf ?
Nie wiem czy zauważyłeś ale w prawdziwym rapie można znaleźć prawdziwy przekaz.
W tych śmiesznych popowych gównach jakoś tego nie widać.
Idąc Twoim tokiem myślenia: 'Pop to nie muzyka, to śpiewanie do wyłączonego mikrofonu (playback)' .
Magik nie był zwykłym ćpunem. Magik był człowiekiem, który pokazał pokoleniom prawdziwą muzykę.

ocenił(a) film na 7
Bosterr

Nie słucham żadnej z wymienionych,może przesadziłem że rap to nie muzyka,jednak nie jest muzyka najwyższych lotów

gol321

Dobra słuchaj skoro Tobie się nie podoba to nie znaczy, że innym ma się nie podobać. To takie trudne? Poza tym "słuchajmy muzyki, a nie gatunków". Po co obrażasz gusta innych osób? Nie ma czegoś takiego, że jakiś gatunek jest lepszy. Ja na przykład nie słucham jazzu i jak słyszę to wyłączam, ale nie mówię, że ta muzyka jest głupia.

ocenił(a) film na 10
gol321

Sam jesteś nie najwyższych lotów. Nie słuchasz, nie rozumiesz to nie wiesz. Nie wypowiadaj się o czymś czego nie znasz lub nie rozumiesz, to zupełnie nie mam sensu i tylko się pogrążasz.

ocenił(a) film na 6
gol321

ignorant, nie wiem po co ten post? Ci co siedzą w temacie bez wyjątku wiedzą o co chodzi

ocenił(a) film na 5
gol321

a pewnie dżem lubisz? pewnie tak

butla64

co masz do Dżemu he? Dla mnie choć Piotrek był świetny w tym co robił to Rysiu dla mnie to geniusz

ocenił(a) film na 5
sinekmen

tak odnośnie ćpunów chciałem mu oczy otworzyć nic nie mam do Ryśka jego ignorancja mnie zabiła

gol321

Ej weź ogarnij. W hejtera się bawisz? Idź do piaskownicy. Skoro Ci się nie pododoba coś to nie komentuj. Nie znasz tej histori to się nie udzielaj. A jaką Ty muzykę lubisz? Rock? itp.? wiesz ja kiedyś też słuchałem tylko rocka a nawet punk'a a gdy zagłębiłem się w rap to już wiem co to jest prawdziwa muzyka. A Twój tok rozumowania jest bez sensu "rap to nie muzyka, to mówienie do rymu" a w tle tego mówienia co masz? muzykę -.- i to nie mówienie tylko rapowanie. Zapisz sobie te pojęcia. Taki mądrala z Ciebie.

gol321

Nie kompromituj się zacofany człowieku... Inaczej Twoich wypocin nie idzie zinterpretować.

gol321

lepiej założyć lepsze czerwone wielkie okulary
i stać się hipsterem wychowanym na teleranku
ogarnij się lolku wysanym z pupki

ocenił(a) film na 8
gol321

takie tematy powinny być usuwane... a jeśli nie są to nie powinno być cenzury. Bo K*rwa nie wiem co mu odpowiedzieć.

z dedykacją: http://www.youtube.com/watch?v=HfHCcyv5Ous

ocenił(a) film na 7
Qerr

http://kwejk.pl/obrazek/1151406/skoczek.html

Qerr

Dlaczego twoja niewiedza, co odpowiedzieć (zjawisko co najmniej niebudzące zdziwienia), miałaby się przekładać na usuwanie wątków? Nie musisz pisać, gdy nie wiesz, co napisać.

Skądinąd właśnie Ci odpisałem w innym temacie, gdzie kogoś krytykujesz za to, że pisze, choć mu się nie chce. :D

ocenił(a) film na 8
gol321

Nie karmcie trolla.

ocenił(a) film na 8
gol321

gol 321, przepraszam, ale ile masz lat? Ja jestem po trzydziestce i Kaliber 44 jak również Paktofonika były ważną częścią mojego życia:)Ale może w Twoim życiu nie byli ważni:)

k_ofeina

Ej ludzie ! ja mam po 50 tce a Mag i tak wielkim poetą był... Albo się pisze dobrą muzę albo nie i tyle co? A podziały na punka, rocka trasha czy hip hop to wymyślone są. Słuchać warto wszystkiego jeśli o czymś mówi, a nie jest komerchą

ocenił(a) film na 8
chrumow

Zgadzam się, ale może po prostu gol321 jest zbyt młody i nie doświadczył magikowego talentu:)

ocenił(a) film na 5
k_ofeina

Wasze gadanie o Łuszczu to mi trochę przypomina fragment z książki Ferdydurke, jak profesor Pimko mówił 'Słowacki wielkim poetą był!, zapamiętajcie to tłuki WIELKIM POETĄ BYŁ'. Owszem Magik robił coś dla siebie pisał o tym co mu w duszy grało, palił marihuanę bo wtedy czuł się zrelaksowany, miał napływ weny itd. wiele artystów uważa że marihuana pobudza takie zdolności twórcze, nie którzy palą a nie którzy walą po kablach heroine. Magik był uzdolniony ale przez głupoty czy też nie, bo nie znamy jego prawdziwych powodów czemu popełnił te samobójstwo jedni mówią że przez WKU drudzy że przez chorobę psychiczną ('mam jedną pie*doloną schizofrenie) a jeszcze inni że podobno miał AIDS. Ważne chyba jednak jaki pozostawił po sobie dorobek twórczy i można go ocenić tak że wniósł coś nowego i świeżego w polską muzykę i to tyle więc nie gloryfikujcie MAG'a ani nie obrażajcie jego osoby, robił to co kochał i zmarł i to tyle.

gng4400

Gombrowicz Gombrowiczem, ale tekścik nośny....Zresztą Gombrowicz także wielkim pisarzem był i niech się teraz w grobie przewraca.A waśnie o to mi chodziło gng 4400, żeby oddzielić to jak ktoś żył od tego co zrobił i co inni z tego mają.

gol321

czekam na odpowiedź moich komentarzy. Skoro odważyłeś się rozpocząć dyskusję to jestem otwarty na to.

ocenił(a) film na 7
Niedzielan69

To daj link,bo sporo do szukania,ale postaram się znaleźć

gol321

trochę mało kumaty jesteś

gol321

Jakie ty możesz mieć pojęcie o filmie lub muzyce jeżeli oceniłeś "Listy do M" jako Arcydzieło - 10/10?
"Mniej niż zero" - to muzyka dla ciebie.

Pii

hehehehheheh żeby to tylko listy do m, ale ojca mateusza też ocenił 10/10. Wielki znawca i krytyk.... ehh z takimi to nie ma co zaczynać dyskusji... niech sobie bloga poprowadzi o modzie hhhheheheehhe

ocenił(a) film na 7
gol321

3/4 show biznesu bierze narkotyki bądź naduzywa innych uzywek, do tego te całe wyzwolenie seksualne, propagowanie sztucznosci, sprzedawanie się itd.. to są gorsze grzechy od tego cpania Magika.
Magik był skromny, on nie byl osoba która tworzy jedynie dla zysku, on był artystą, to on otworzył bramy porzyszłym raperom.
No i che Tobie powiedziec że Hip-Hop bądź Rap to jest muzyka, po pierwsze definicja mówi że jest to rodzaj muzyki a po drugie jak czuje się rap to wie się że to coś więcej,

ocenił(a) film na 7
minek93

zreszta jak widze że dałeś 10/10 Ile waży koń trojańsk" to chyba nie mamy o czym dyskutowac

gol321

Nigdy nie komentuję tego typu wypowiedzi, ale tym razem nie mogę się powstrzymać. Muzyka Paktofoniki pozwoliła i tak naprawdę nadal pozwala mi żyć. Nie potrafię patrzeć na ich teksty inaczej niż jak na poezję. Szkoda, że nie doceniasz hip-hopu, bo to piękna muzyka, chociaż tak jak każdy inny gatunek posiada też tą nędzną, komercyjną stronę i próbuję wytłumaczyć sobie, że tylko z taką miałeś cokolwiek wspólnego. Paktofonika to przedstawiciele epickiego, kultowego hip-hopu. A Magik... Cóż nigdy chyba nie będę mogła nazwać siebie człowiekiem tolerancyjnym, bo jak czytam : "jak można robić bohatera ze zwykłego ćpuna?" to się we mnie gotuje. Naprawdę chcesz mi powiedzieć, że słuchałeś... chociażby Priorytetów i nie doceniłeś piękna słów i MUZYKI?

gol321

Mów co chcesz, ale na Paktofonice wychowywały i wychowują się pokolenia (słuchałam jej za młodu, słucha jej teraz mój brat, który jest młodszy ode mnie o 10 lat). Słowa ich piosenek są bardzo mądre, i wbrew końcu tej historii niosą w sobie przesłanie optymistyczne (moim skromnym zdaniem). Słowa Dżemu też były wstrząsające wręcz bym powiedziała, a ich autor skończył też tragicznie, i filmem o Ryśku byłam wstrząśnięta. I nie była to przeciez apoteoza takiego tylu życia. Na pewno pójdę na ten film.

kamka_2

Warto Moja Droga, przynajmniej w moim przekonaniu, ale chyba nie tylko patrząc na to jak "Jesteś Bogiem" zostało docenione na festiwalu w Gdyni, a przypomnę, że trzy lwy to raczej sporo. :)

gol321

teksty o ćpunie żałosne ale zgadzam się , ze rap to nie muzyka.

gol321

TERAZ CHCIAŁBYM WSZYSTKICH UŚWIADOMIĆ: Piotr Łuszcz (Magik) był chory na schizofrenię i to mogło się przyczynić do jego śmierci. Przy schizofreni są halucynacje i kurde czy by brał czy nie brał narkotyków i tak halucynacje miał, więc przestańcie nazywać go ćpunem skoro nie wiecie czy ćpał, a na pewno nie narkotyki przyczyniły się do jego śmierci tylko choroba. Wy nie wiecie jak to było, ale po co to rozstrząsać teraz? Szkoda go bo pisał świetne teksty. Jeśli komuś się nie podobały to jego sprawa, ale niech przestanie hejtować bo robi się to żałosne. Każdy ma swój gust to przestańmy narzucać swoje opinie i szanujmy to co myślą inni.