6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205948
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

6/10

ocenił(a) film na 6

Dla osób nie znających okoliczności śmierci magika ten film nic nie wyjaśnia, bo jeżeli to były te
powody, nieporozumienia z żoną, brak kasy, to z każdego bloku na polskich osiedlach powinien lecieć deszcz samobójców. To jest według mnie największy minus tego filmu. Plusy za obsadę , szczególnie debiut Kowalczyka ,muzykę i klimat tamtych lat .

ocenił(a) film na 7
ma_rcin

Nikt nie wie co Magika pchneło do tego kroku , jest wiele wersji .... powiedzmy , że wszystkie czynniki zebrały się do kupy.
Więcej faktów opisanych jest w książce ....

jako ciekawostka oficjalna statystyka samobójstw http://www.statystyka.policja.pl/portal/st/954/

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

Rozumiem, ale zabrakło mi w tym filmie tego aspektu psychologicznego, faktycznego załamania głównego bohatera. Bo widzimy , OCENIAM TYLKO FILM, faceta który nie ma kasy na nowe zabawki, pokłócił się z żoną i skacze z bloku. A to jak dla mnie za mało. Rozumiem że jest to film głownie o Paktofonice ale wiem tez że został zrobiony własnie o niej głownie ze względu na śmierć Magika. . Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
ma_rcin

Nie znam się na robieniu filmów . Ale wydaje mi się , że faktycznie JB jest zrobione trochę po łebkach jeśli chodzi o przedstawione fakty ... można było opowiedzieć więcej , rozwinąć niektóre wątki .... kosztem np. kolejnej godziny .
Tak czy siak dla mnie ta produkcja ma szczególne znaczenie , jest bliska memu sercu i rzeczywistości , w której się wychowałem.
I odradzam schematyczne ocenianie w stylu ... " jak to facet , pokłócił się z żoną i strzelił focha z wyskokiem? "
Tak naprawdę dostajemy obraz , który trzeba przemyśleć , przeanalizować ... Nie dostajemy wiedzy na tacy - a mam wrażenie , że stąd właśnie tyle negatywnych opinii.
Wiele ludzi idąc do kina spodziewało się iż właśnie za chwilę otrzymają odpowiedź na pytanie : Dlaczego Magik skoczył ? , taki przewodnik z odpowiedziami