6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205948
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

6/10

ocenił(a) film na 6

Jeśli przestawiać czyjąś historie, to trzymać się ogólnych faktów - tutaj tego nie ma. Zawyżona ocena.

ocenił(a) film na 6
said_4

Tak na dodatek - plakat najlepszy - "NAWET JEŚLI WSZYSCY JUŻ W CIEBIE ZWĄTPILI, POKAŻ, ŻE SIĘ MYLILI" - bohater na koniec skacze i sie zabija.

użytkownik usunięty
said_4

1. To film fabularny jedynie oparty na prawdziwej historii więc nie musi trzymać się faktów w 100%.
2. To dramat społeczny, a nie film biograficzny.
3. Nie zrozumiałeś, do czego odnosi się myśl przewodnia (a w efekcie zapewne filmu).
4. http://www.youtube.com/watch?v=xGdDX730wwg

ocenił(a) film na 6

I chyba trafiłem na jakiegoś fana PFK. Jeśli spojrzymy na gatunek, to jednak ujrzymy "biograficzny", więc odpadasz w dwóch pierwszych punktach. Dam jednak szanse - nie musi się zgadzać w stu procentach, i będziemy polemizować - warto byłoby aby trzymał się chociaż w "większej połowie". W tym filmie widzimy zupełnie inną przeszłość, gdzie wielkie ilości (jak na ówczesne czasy) sprzedanych płyt - Kaliber 44, gdzie znajomości z producentami, gdzie fakt dawnej znajomości z Fokusem i Rahimem? Spójrzmy na pierwsze opisy... "Film opowiada o członkach legendarnej hip-hopowej grupy Paktofonika i ich początkach w branży muzycznej". Czytając publikacje, oglądając dokumenty, śledząc wywiady ja widzę dwie zupełnie różne historie. Kolejny opis : "Jesteś Bogiem" w reżyserii Leszka Dawida to oczekiwany od blisko dekady film o legendarnej grupie Paktofonika, która na zawsze zmieniła oblicze polskiego hip-hopu. Za sprawą niezwykłej historii Piotra Łuszcza - Magika (Marcin Kowalczyk), Sebastiana Salberta - Rahima (Dawid Ogrodnik) i Wojciecha Alszera - Fokusa (Tomasz Schuchardt) rzesze wiernych fanów PFK, a także kinomani spragnieni prawdziwego obrazu Polski", skupiłbym się na ostatnich słowach - to nie jest prawdziwy obraz Polski. Teraz kwestia myśli przewodniej - tu chodzi sposób realizacji. Ocena jest za cały film, co mi się nie podoba - chyba dasz radę zauważyć, a gra aktorska bardzo pozytywna. A, i zgadzam się, to jest dobry dramat społeczny, ale na zbyt luźnych faktach jeśli patrząc na promocje twórców filmu. Punkt czwarty na poziomie.

użytkownik usunięty
said_4

1. Nie trafiłeś.
2. Na fw jest błędnie sklasyfikowany, na wikipedii (o dziwo) prawidłowo http://pl.wikipedia.org/wiki/Jeste%C5%9B_Bogiem
3. Sceny w filmie nie są chronologiczne. Pierwsza scena, gdzie Rahim jest w mieszkaniu Magika działa się jeszcze przed rozpadem Kalibra i właśnie wtedy się poznali. Później najprawdopodobniej nagrali "Psychodelę", co nie jest istotne dla fabuły. Dopiero wtedy jest początkowa (symboliczna) data 1998r.
4. Myśl przewodnia - chodzi mi o "nawet jeśli wszyscy już w ciebie zwątpili". Jest to wyrwane z utworu "Nowiny" i odnosi się do sceny, w której Paktofonika (po rozpadzie Kalibra) zostaje wygwizdana na pierwszym koncercie i Magik zaczyna rapować "Nowiny". Nie odnosi się to w żaden sposób do samobójstwa.

ocenił(a) film na 6

Ale "biograficzny" pojawiało się zbyt często podczas promocji filmu, mi najbardziej właśnie to nie odpowiada - ta cała promocja, która wpoiła tym wszystkim młodym coś czego tam nie było, to jest całe źródło. O przeszłość moglibyśmy się tak dalej spierać.. Chodziło mi bardziej o warunki do utworzenia grupy. A hasło jak dla mnie nieco nie trafione, na pewno ładne i ideowe ale.. tak jak wspomniałem, na końcu popełnił samobójstwo, to mówi jednak samo za siebie. A hasło jest na okładce filmu, więc patrząc na to - odnosi się do całości filmu. Do momentu nowin ok, ale patrząc na całość to jednak już nie... I tyle w tym temacie.

ocenił(a) film na 2

Haha.. Z rahimem znali się od dawien dawna, a po psychodeli kaliber wydał jeszcze jedna płytę, w ogóle 99% filmu jest przekłamany dalej jest naiwny (motywy samobójstwa magika, niby-bieda, sceny z dziewczyną..) i cholernie nudny. W ogóle powinno byc komuś wstyd pokazywać taka skrzywioną historię i próbować ją "wkręcić" kolejnemu pokoleniu.Wstyd ku*wa!

użytkownik usunięty
wierzba2

Dobra dziecko, wracaj do piaskownicy.