6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205950
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Powiem tak: nie jestem fanem PFK ani ogolnie hip-hopu ale film obejrzalem z czystej
ciekawosci co zaprezentuja jego tworcy. No i wlasnie nie zaprezentowali nic.

1. Brak klimatu, historia niby na faktach a ukazana tak jak jakies "trudne sprawy".
2.Postacie bez wyrazu, niemal wykreowane wedlog 1 schematu. Rozumiem, ze moze i
wszyscy trzej raperzy byli do siebie podobni bo przeciez sie znali i tworzyli razem ale ta ich
znajomosc tez jest tak pokazana jaby znali sie tylko z widzenia i dokonca nawet nie wiedzieli
jak kazdy z nich ma na nazwisko.
3. Sam Magik ukazany jest jako plytki gosc, ktory niedokonca wiedzial co sie dzieje wokol
niego. Najgrosze jest to, ze w filmie wcale nie jest pokazane czemu tak jest.
4. Co do zakonczenia to nie czekalem az autorzy nam nasuna to jedna mysl, czemu tak a nie
inaczej - to wlasnie stalo sie przez "to i to" ale wlasnie nie nasuwaja nam kompletnie nic...
Zero zaglebienia sie w temat, mysli, uczuc, przezyc bohaterow...
5. Wiele watkow jest tylko "liznietych", bez jakis dalszych konsekwencji. Spojnosc miedzy
scenami, dalszym biegiem fabuly tez jakas taka mizerna. Bledy czy to chronologiczne czy wiele
niedomowien lub pominiec istotnych rzeczy (o ktorych mozna poczytac w ineternecie).

Dla mnie film mdly i ogolnie bez jakiegos klimatu, polotu. Poprostu taki pusty, poucinany
maksymalnie, zeby tylko cos wspomniec, ze sie stalo i "lecimy dalej". Bez jakis dobrych ujec
czy scen, ktore moglby zostac dluzej w pamieci. Nie spodziewalem sie jakis hollywodzkich
efektow, ujec, czy cukierkowej fabuly ale nie sadzilem, ze bedzie az tak zle.
A przeciez filmy na faktach zazwyczaj sa tymi najlepszymi...

mkolp

Ja osobiscie wole Reggae, czy inne luzne tematy ale moj znajomy zato jest fanem PFK, K44 jakies tam francuski czy amerykanski hh - poprostu wychowal sie na tym i nawet on jako fan twierdzi, ze film to dno i kompromitacja. Pomylone sytuacje jezeli mowimy o chronologicznosci. Pominiete WKU, ktore bylo wazne w calej historii. Pozamieniane fakaty, jak chociaz to z godzinami w studiu nagran, gdzie juz mieli wykupione od wytworni iles tam godzin i nie bylo nawet mowy o tym, ze wyciagaja kilka zlotych z kieszeni i placa za nastepne. Ogolnie pokazanie ich jak biedakow tez razi w oczy. Nie byli gwiazdami na miare Michaela Jacksona ale dostawali kase i stac ich bylo na cokolwiek a tutaj nawet nie maja bilet powrotny. No i najbardziej razi to, ze 3 przyjaciele: Rahim, Magik i Fokus w filmie sa dla siebie zupelnie obcy. W filmie nie ma nic o tym, ze razem wychodza, gadaja o jakis nawet najglupszych rzeczach - 3 obcych dla siebie ludzi. Cale malzenstwo Magika jest skrocone do minimum... Nigdy mnie nie obchodzily historie polskich hh (nie moje klimaty) ale wiedzac, ze film na faktach to nastawilem sie na cos dobrego a nie taka chale!