6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205948
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

czy te mikrofony to był taki zabieg artystyczny? A skoro tak: twórcy byli aż tak pewni, że odbiorca to kupi? ...że niby swą nachalnością doprowadzały magika do szału, czego w końcu nie mógł znieść i musiał wyjść?

zastanawiam się nad sensem tego i doszedłem do takiego rozwiązania - sugerują one silne oddziaływanie narkotyków na bohatera, co wskazuje nam, że całą historię oglądamy z jego perspektywy. To jednak nie wszystko - mają one za zadanie symbolizować udrękę bohatera związaną z jego niemocą twórczą.

(dla przypomnienia: moment w filmie, kiedy Paktofonika jest po świeżo upieczonej drugiej płycie, po czym Gustaw proponuje Magikowi możliwość zrobienia solowej płyty, lecz raper stanowczo odmawia z powodu wyraźnie przez niego określonego, tj. braku pomysłów. Cóż. widocznie jego potencjał nie był taki niewyczerpany, heh.)

Ta blokada była podłożem jego problemu. Dlatego kłębiły się mu w głowie myśli, że nie uporałby się z utrzymaniem rodziny. Bardzo wrażliwa dusza, artystyczna, nie będzie pracowała wycierając podłogi w lokalu u teścia. Widzimy w trakcie filmu jak trudno mu przychodziły pomysły na kawałki. Przez te zmagania sięgał po narkotyki i inne zabawy (scena podbudowania się emocjonalnego i zarazem "odepchnięcia" na chwilę problemów poprzez zabawę w łazience z tą reporterką np.), a stąd droga do zguby.

dlatego też uważam, iż "Jesteś Bogiem" to bardziej film o Magiku niż zespole.
pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Lance_Vance

mikrofon symbolizował podział polskiego społeczeństwa na ludzi inteligentnych i plebs (w końcu to dramat społeczny).

ocenił(a) film na 1

ło, głębokie.

w takim razie dzieło na bank nie jest jednopłaszczyznowe.

użytkownik usunięty
Lance_Vance

zgadnij do której grupy się zaliczasz Lance

ocenił(a) film na 1

z reguły jestem wolnym strzelcem... [free lance...]

ocenił(a) film na 5
Lance_Vance

po prostu niedopilnowanie gdyby bylo inaczej ktos by o tym napomknol

ocenił(a) film na 1
terman

a może to dzieło posiada więcej intencji niż zamierzali twórcy yo.

ocenił(a) film na 5
Lance_Vance

dzieło nie moze posiadać więcej intencji niż zamierzali twórcy, to co napisałeś w pierwszym poscie miałoby sens gdyby twórcy w ogóle mieli taki zamiar a szczerze w to watpie--oczywiscie odnosze się do mikrofonów

ocenił(a) film na 1
terman

"dzieło nie moze posiadać więcej intencji niż zamierzali twórcy" <-- jak to nie. może też być zupełnie odwrotnie. niejeden raz sie zdarzyło, że film jest mądrzejszy (odważniejszy) od swego twórcy; rzecz zależy od interpretacji (widza), ale nie tylko.

ocenił(a) film na 7
Lance_Vance

". niejeden raz sie zdarzyło, że film jest mądrzejszy (odważniejszy) od swego twórcy"

podaj niejeden przykład

ocenił(a) film na 1
kieko

jeśli jeszcze jedno przeczytanie mojej wypowiedzi w kontekście nic cie nie wytłumaczy, to może inaczej:

gdyby każdy film spełniał zamierzenia swoich twórców, to nie byłoby bezsukcesowych filmów.

ocenił(a) film na 1
Lance_Vance

Drugie oglądnięcie umocniło mnie w mej teorii.

użytkownik usunięty
Lance_Vance

obejrzyj trzeci raz. 'to bardziej film o Magiku niż zespole' tak naprawdę to ani o tym ani o tym hehe

ocenił(a) film na 1

chodziło mi bardziej o to, że fabuła skupia się najbardziej na ćpunie.

a ustaliliśmy już - film z pewnością nie jest jednopłaszczyznowy (patrz: mój pierwszy post).

ocenił(a) film na 7
Lance_Vance

powiedz mi lance ... pijesz piwo ?

ocenił(a) film na 1
alone_in_the_dark

też, + robie inne rzeczy z nim, gdyż ma fajne właściwości yo

ale co?

ocenił(a) film na 7
Lance_Vance

zatem jestes wiekszym cpunem niz przecietny jaracz marychy

alkohol = narkotyk twardy
marycha = narkotyk miekki

ocenił(a) film na 1
alone_in_the_dark

dziękuję za tę dogłębną analizę. na pewno opowiem o niej przyszłym dzieciom.

ocenił(a) film na 7
Lance_Vance

słuchaj , lepiej o tym niz bys mial opowiadac jakie to "inne" rzeczy robisz z piwem :D