6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205948
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Co lepsze "Jesteś Bogiem" czy "8 mila",który wam się bardziej podoba?

ocenił(a) film na 7
Dawix

Pytanie wielokrotnie powtarzane,jak dla mnie "8 mila" zdecydowanie.

Dawix

haha "jesteś bogiem" nie dorasta do pięt "8 mili" tak samo jak magik do tupac'a. dzieci się filmów naoglądali.

ocenił(a) film na 7
Razor1379

Magik przerasta 2Pac-a po prostu Tobie imponują gangstasi i inne ciulstwa

ocenił(a) film na 7
alone_in_the_dark

* czy może raczej , którzy kreują się na kogoś kim nie są , wielcy gangstasi bla blabla

ocenił(a) film na 6
Dawix

Oczywiste że 8. mila

ocenił(a) film na 7
ILoveHaribo

czy możesz podać definicję "pseudofilmu"? Jestem strasznie ciekaw co za zestaw cech decyduje , że dana pozycja jest pseudofilmem .

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

Takie które nijak mają się do tego co było w rzeczywistości, zdecydowane przereklamowanie (podobnie jak Skyfall w którym jest cała tona mankamentów a sam film mocno przereklamowany)

ocenił(a) film na 7
ILoveHaribo

Zatem czy Szklana Pułapka , Leon Zawodowiec , Pulp Fiction , Gladiator mają się do tego tak jak było/jest w rzeczywistości ?

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

Filmy które wymieniłeś/aś są tylko hołdem dla gatunku.

ocenił(a) film na 7
ILoveHaribo

Podsumujmy :
Pozycję "Jesteś Bogiem" określiłeś mianem pseudofilmu ponieważ , uważasz ,że mija się z faktami mimo iż tak naprawdę nie znasz prawdziwej historii.
A zarazem filmy , które nie wiele mają wspólnego z rzeczywistością - i które wedle Twych kryteriów powinny być pseudofilmami relatywnie oceniłeś jako arcydzieła bo są hołdem dla gatunku ?
Czy dobrze pojmuje sytuacje ?

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

Nie spełniają tego warunku że są przereklamowane. A co do postu wyżej, Tupac był i będzie zawsze lepszy od P. Łuszcza co nie wyklucza tego że obaj byli genialni.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

Znawca się odezwał... Zamiast uszanować cudzą opinię to wyskakujesz z wyzwiskami... Typowy Polak. Bo to jedna osoba mówiła że ten film ma niewiele wspólnego z PFK/Magikiem? Poza tym kij Cię obchodzi jak oceniam filmy. Mam swoją skalę i swoje własne zdanie, więc masz g... do kwestionowania tego co piszę (wyjątek to nieznajomość kontekstu lub historii tej grupy).

ocenił(a) film na 7
ILoveHaribo

Cudzą opinię ? To Ty masz jakąś opinię - taką własną opinię ?
Pytam się o kryteria tej opinii o jakieś uzasadnienie to mi odpowiadasz że mnie to kij obchodzi.
Albo opowiadasz takie rzeczy , które nie trzymają się żadnego schematu, kryteriów etc.

Jak chcesz wyrażać własną opinię skoro nawet nie potrafisz powiedzieć dlaczego coś tak a nie inaczej oceniłeś?

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

Proszę bardzo.
Po pierwsze, ostro przereklamowany film, reklama zakładała że będzie to "najlepszy od dekady polski film". Jednak jakimś cudem widziałem o wiele lepsze filmy od niego (np. "W Ciemności").
Po drugie, przekłamane historie bohaterów: przesadzona śmierć Łuszcza czy nieco przzesadzona opinia o Kozaku, która robiła z niego największego sk...

ocenił(a) film na 7
ILoveHaribo

A co to znaczy "przesadzona" śmierć ?
W ogóle to mamy takie pojęcie jak pseudofilm ? Nie sądzę więc może dodaj jakąś legendę do tych neologizmów.
Po za tym skąd wiesz jaka była postawa Kozaka w rzeczywistości ?
I w końcu dlaczego masz pretensje do filmu , który jest fabularny a nie dokumentalny o to że nie trzyma się faktów ?

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

To, że nawet jeżeli robisz film o pewnej grupie (niekoniecznie dokumentalny), to przynajmniej niech pokazuje fakty a nie przekłamaną historię.

ocenił(a) film na 7
ILoveHaribo

Znasz znaczenie słowa FABULARNY ?

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

Film posiadający fabułę i wielowątkową opowieść, zgadza się?

ocenił(a) film na 7
ILoveHaribo

No właśnie ...czy gdzieś w tej definicji wspomniałeś o faktach autentycznych ?

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

I tu Cię mam:
http://zapodaj.net/0f048cd0d089b.jpg.html

ocenił(a) film na 7
ILoveHaribo

Nonsens ... Jakiś baran to tak wyedytował i nikt tego nie poprawił.

Tutaj masz opis gatunkowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jeste%C5%9B_Bogiem

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

Sprawdzę to w innych źródłach i jeśli wyjdzie na to, że masz rację, zwrócę honor.

ocenił(a) film na 7
ILoveHaribo

btw 2Pac to dopiero był przereklamowany

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

Nie odbijało mu jak Magikowi. Od czego miał schizofrenię? Od tego że miał skomplikowane życie? G... prawda. Dragi go rozwaliły w przeciwieństwa do Shakura.

ocenił(a) film na 7
ILoveHaribo

Co Ty możesz wiedzieć ? lepiej idź się dalej zajadać żelkami

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

A Ty wracaj oglądać Final Fantasy i przesadzoną Grę o Tron.

ocenił(a) film na 7
ILoveHaribo

co to znaczy "przesadzona" ?

Grać w FF7 ... przeszedłem już kilka razy - to było jakieś 10 lat temu

użytkownik usunięty
Dawix

jeśli ktoś uważa że Mila jest w jakimkolwiek stopniu lepsza od Jesteś Bogiem to się myli ewentualnie nie ma pojęcia o kinie i Mila trafia do niego jako masowego odbiorcy. krytycy przyznali że Eminem aktorem dobrym nie jest a sam film jest bardzo przeamerykanizowany. fabuła banalna i do bólu przewidywalna a żeby spodobała się popcorniarzowi to dodano trochę kontrowersji i brutalności. żeby poruszyć widza mamy wątek z małą siostrą która patrzy jak źli murzyni okładają jej biednego braciszka - proste chwyty. najlepszy element tego filmu to soundtrack szczególnie świetny Lose Yourself. jednak film nie ma startu do JB.

ocenił(a) film na 6
Dawix

zdecydowanie 8 mila

ocenił(a) film na 8
Dawix

Jak znawca twórczości zarówno Eminema jak i Magika ( zarówno z czasów K44 i PFK ) wg Mnie ' 8 Mile ' BIJE NA GŁOWĘ ' Jesteś Bogiem '.
Zresztą porównywanie tych 2 filmów, to lekka paranoja !!!
Zupełnie inne realia, inne lata rozgrywania się obu historii, więc jak można porównywać te 2 filmy ?!