haha "jesteś bogiem" nie dorasta do pięt "8 mili" tak samo jak magik do tupac'a. dzieci się filmów naoglądali.
* czy może raczej , którzy kreują się na kogoś kim nie są , wielcy gangstasi bla blabla
czy możesz podać definicję "pseudofilmu"? Jestem strasznie ciekaw co za zestaw cech decyduje , że dana pozycja jest pseudofilmem .
Takie które nijak mają się do tego co było w rzeczywistości, zdecydowane przereklamowanie (podobnie jak Skyfall w którym jest cała tona mankamentów a sam film mocno przereklamowany)
Zatem czy Szklana Pułapka , Leon Zawodowiec , Pulp Fiction , Gladiator mają się do tego tak jak było/jest w rzeczywistości ?
Podsumujmy :
Pozycję "Jesteś Bogiem" określiłeś mianem pseudofilmu ponieważ , uważasz ,że mija się z faktami mimo iż tak naprawdę nie znasz prawdziwej historii.
A zarazem filmy , które nie wiele mają wspólnego z rzeczywistością - i które wedle Twych kryteriów powinny być pseudofilmami relatywnie oceniłeś jako arcydzieła bo są hołdem dla gatunku ?
Czy dobrze pojmuje sytuacje ?
Nie spełniają tego warunku że są przereklamowane. A co do postu wyżej, Tupac był i będzie zawsze lepszy od P. Łuszcza co nie wyklucza tego że obaj byli genialni.
Znawca się odezwał... Zamiast uszanować cudzą opinię to wyskakujesz z wyzwiskami... Typowy Polak. Bo to jedna osoba mówiła że ten film ma niewiele wspólnego z PFK/Magikiem? Poza tym kij Cię obchodzi jak oceniam filmy. Mam swoją skalę i swoje własne zdanie, więc masz g... do kwestionowania tego co piszę (wyjątek to nieznajomość kontekstu lub historii tej grupy).
Cudzą opinię ? To Ty masz jakąś opinię - taką własną opinię ?
Pytam się o kryteria tej opinii o jakieś uzasadnienie to mi odpowiadasz że mnie to kij obchodzi.
Albo opowiadasz takie rzeczy , które nie trzymają się żadnego schematu, kryteriów etc.
Jak chcesz wyrażać własną opinię skoro nawet nie potrafisz powiedzieć dlaczego coś tak a nie inaczej oceniłeś?
Proszę bardzo.
Po pierwsze, ostro przereklamowany film, reklama zakładała że będzie to "najlepszy od dekady polski film". Jednak jakimś cudem widziałem o wiele lepsze filmy od niego (np. "W Ciemności").
Po drugie, przekłamane historie bohaterów: przesadzona śmierć Łuszcza czy nieco przzesadzona opinia o Kozaku, która robiła z niego największego sk...
A co to znaczy "przesadzona" śmierć ?
W ogóle to mamy takie pojęcie jak pseudofilm ? Nie sądzę więc może dodaj jakąś legendę do tych neologizmów.
Po za tym skąd wiesz jaka była postawa Kozaka w rzeczywistości ?
I w końcu dlaczego masz pretensje do filmu , który jest fabularny a nie dokumentalny o to że nie trzyma się faktów ?
To, że nawet jeżeli robisz film o pewnej grupie (niekoniecznie dokumentalny), to przynajmniej niech pokazuje fakty a nie przekłamaną historię.
Nonsens ... Jakiś baran to tak wyedytował i nikt tego nie poprawił.
Tutaj masz opis gatunkowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jeste%C5%9B_Bogiem
Sprawdzę to w innych źródłach i jeśli wyjdzie na to, że masz rację, zwrócę honor.
Nie odbijało mu jak Magikowi. Od czego miał schizofrenię? Od tego że miał skomplikowane życie? G... prawda. Dragi go rozwaliły w przeciwieństwa do Shakura.
co to znaczy "przesadzona" ?
Grać w FF7 ... przeszedłem już kilka razy - to było jakieś 10 lat temu
jeśli ktoś uważa że Mila jest w jakimkolwiek stopniu lepsza od Jesteś Bogiem to się myli ewentualnie nie ma pojęcia o kinie i Mila trafia do niego jako masowego odbiorcy. krytycy przyznali że Eminem aktorem dobrym nie jest a sam film jest bardzo przeamerykanizowany. fabuła banalna i do bólu przewidywalna a żeby spodobała się popcorniarzowi to dodano trochę kontrowersji i brutalności. żeby poruszyć widza mamy wątek z małą siostrą która patrzy jak źli murzyni okładają jej biednego braciszka - proste chwyty. najlepszy element tego filmu to soundtrack szczególnie świetny Lose Yourself. jednak film nie ma startu do JB.
Jak znawca twórczości zarówno Eminema jak i Magika ( zarówno z czasów K44 i PFK ) wg Mnie ' 8 Mile ' BIJE NA GŁOWĘ ' Jesteś Bogiem '.
Zresztą porównywanie tych 2 filmów, to lekka paranoja !!!
Zupełnie inne realia, inne lata rozgrywania się obu historii, więc jak można porównywać te 2 filmy ?!