6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205950
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Dopóki tacy ludzie nie wchodzą drugim w życie jest OK. Niestety, hip hop to pseudo muzyka i ludzie, którzy często z komórek puszczają to swoje mówienie (i wulgaryzmy - a jakże!) przy zapętlonych dźwiękach zwanych muzyką. Słychać to na ulicy, na chodnikach a jak zwrócisz uwagę, to musisz się liczyć z chamstwem. Ot i taka to subkultura! Niech nikt więc nie próbuje wybielać hip hopu i tych co go słuchają. Dobrze znam takich i wiem do czego są zdolni (to, co powyżej napisałem, to oczywiście jeszcze nic). A w takich filmach jak ten próbuje się ich stygmatyzować i nadawać im niewinną twarz.

ocenił(a) film na 10
Tomek_1973

Koleś zastanów się, o czym mówisz. Stosujesz stereotypy, tak samo można powiedzieć że hard rock to tylko darcie mordy( nie mam nic do hard rocka), skoro wg ciebie rap to ,, pseudo muzyka". Tak jak w każdej dziedzinie są lepsi i gorsi. Większość hip hopowców rapuje tylko o ,, zimnej wódce, grubych jointach" ale uszanuj te 10%, które tworzą muzykę z wspaniałym przekazem. Jeśli nigdy nie słuchałeś rapu, a twoja jedyna styczność z nim to rap z głośnika telefonu jakiegoś blockersa, to lepiej się nie wypowiadaj na ten temat.

ocenił(a) film na 1
halik7

Jak ja lubię te gadki o "głębokim przekazie". Powiedz mi, chociażby na przykładzie tytułowego kawałka, gdzie jest ten głęboki przekaz? Jak dla mnie to tylko wulgarny bełkot i za każdym razem jak się przysiadam, żeby spróbować coś w tym tekście znaleźć, odnoszę to samo wrażenie.

ocenił(a) film na 8
MINTOR1994

Widocznie jesteś zbyt płytki żeby odnaleźć cokolwiek w owym utworze... Nie ma przekazu? Pewnie profesor wykładający na mojej uczelni przekazał nam bardzo trafne spostrzeżenie- "współcześni ludzie zatracili sztukę czytania pomiędzy wierszami, szukania tego czego nie widać gołym okiem"- w tym przypadku tego, czego nie słychać :) Pozdrawiam i życzę natchnienia

ocenił(a) film na 1
Maaarzycielka

Jakie to typowe... zamiast po prostu pomóc, najlepiej zmieszać kogoś z błotkiem, prawda? Ja naprawdę chciałbym dostrzec coś czego nie widzę ale widzą inni, tak trudno to zrozumieć?

ocenił(a) film na 10
MINTOR1994

Zwrotka Magika w „Mechanicznej Pomarańczy” Bardzo fajnie użyte środki stylistyczne. Porównanie siebie do maszyny. Nawiązanie do powieści Burgessa. Spróbuj się wczytać i zrozumieć.

Żelazo kuje się, póki gorące
Produkuje hip-hop jak w mennicy pieniądze
Nieokiełznany, zaprogramowany
On tu rządzi.. cały bank danych
Ma do tego pociąg, co ciągnie jak taśmociąg
Nowej generacji.. nie przesiąknie wilgocią
Ten sprzęt to unikat, ma jakości certyfikat
Nie da rady, to syndykat zakładów - paktofonika
Wzrasta popyt, ta maszyna to prototyp, zatem
Ma na to patent, produkt nie stereotyp
Jeszcze dwie, nie jedna w ratach
Wykańcza po fabrykatach
to współpraca czasem się opłaca
data 7 8 to jej rok produkcji
nie dostaniesz do niej obsługi instrukcji
konkurencja sabotażem dąży do samodestrukcji
dojrzyj, dojdziesz do tego drogą dedukcji
konstruktywnych konstrukcji na wysokich obrotach funkcji
wpadasz w tryby
trybiące, napędzające całe agregaty
stałe aparaty, robota, robotyka, działające automaty
typ eM A Gie I Ka
zmęczenie materiału nie ma prawa bytu
gdy czy to urządzenie cię urządzi na zamówienie chwyta
energia zakończenia

FOKUSMOK::
Energia zdobyta

MAG::
Nie jedna kilowatogodzina
Nie dżul zużyty, by osiągnąć wydajności szczyty
jak perpetum mobile nie zatrzyma się na chwilę
źródłem inwencji siła odśrodkowa, nie inercji
tu dokumentacja ma produkt wykańcza
efektem końcowym mechaniczna pomarańcza

ocenił(a) film na 1
Dizzy_Di

Gdyby cały hip hop tak wyglądał to bym go nawet chyba słuchał. Najbardziej nurtuje mnie jedna rzecz: czemu w rapie tekst najczęściej zawiera liczne wulgaryzmy?

Maaarzycielka

A na jakiej uczelni ten profesor - Tajne komplety za Hitlera ???

ocenił(a) film na 7
MINTOR1994

http://www.youtube.com/watch?v=309Dx7aISo4 masz przykład rapu, który nie jest jak to nazwałeś "wulgarnym bełkotem" każdy lubi to co mu w duszy gra, nie generalizuj bo to bardzo nieładnie.

ocenił(a) film na 8
Tomek_1973

Osoby o których mówisz to typowe piętnastolatki które myślą że zaszpanują słuchając kawałków o paleniu, piciu i laskach. Lubią szpanować i takimi się nie ma nawet co przejmować. Większość z tego wyrośnie. Niestety to oni tworzą stereotypy i wizerunek hiphopowca bo się z tym obnoszą. Jest cała masa ludzi którzy słuchają hip hopu na mieście na słuchawkach, nie noszą spodni z krokiem w kolanach i pewnie nawet byś ich nie podejrzewał że to co właśnie słuchają to hip hop.
Ja osobiście słucham metalu i pierwsze stereotypy które przychodzą do głowy to że brudasy, sataniści, typy spod ciemnej gwiazdy. Drugie kompletnie inne skojarzenie to to które narodziło się stosunkowo niedawno dzięki internetowi, modne stało się słuchanie Metaliki i Slayera i osoby które nic innego w życiu nie słyszały nazywają się metalami. Uwierz mi że gdybyś mnie zobaczył i poznał nie zaszufladkował byś mnie do żadnej z tych dwóch grup.
Nie wybielam hip hopu tylko staram Ci się uświadomić że kierujesz się stereotypami. Jeśli do Ciebie nie przemawia tekst z tytułowego utworu, albo chociaż z zacytowanej tu mechanicznej pomarańczy to poszukaj tekstów innych artystów. Ty może nie znajdziesz w hip hopie nic wartościowego dla siebie ale ktoś inny znajdzie całą masę. Nawet ja.
A jeśli ktoś słucha hip hopu tylko po to żeby się dobrze bawić? To niech słucha! Jeden bawi się przy techno drugi przy hip hopie a trzeci kocha pop. Utwory hip hopowe mówią o piciu,paleniu i laskach, popowe o wszystkim i o niczym, a techno to zwykła młucka gdzie tekstu nie ma wcale, a ja sobie lubię pójść na koncert punkowy i uderzyć w pogo, wyjść poobijana i co komu do tego?

Tomek_1973

Dopóki tacy ludzie nie wchodzą drugim w życie jest OK. Niestety, Tomek_1973 to pseudo człowiek i menel, który często z klawiatury puszcza te swoje opinie na tematy o których nie ma pojęcia (i inwektywy - a jakże!). Widać to w internecie, na filwebie a jak zwrócisz uwagę, to musisz się liczyć z chamstwem. Ot i takie dziecko neostrady! Niech nikt więc nie próbuje wybielać Tomka_1973 i tych co go słuchają. Dobrze znam tego typa i wiem do czego jest zdolny (to, co powyżej napisałem, to oczywiście jeszcze nic). A w takich komentarzach jak ten gość próbuje wyjść na kogoś z klasą i kulturą(a jest zwykłym debilem).