Idąc do kina spodziewałem się zobaczyć realistyczny film, odzwierciedlający powstanie grupy PFK i jej historie. Niestety bardzo się zawiodłem bo chociaż przyznać trzeba, że gra aktorów była wyrazista, to postacie były dla mnie mało realistyczne. Sama postać Magika była trochę mało spójna z tym jak złożoną on był postacią. Według mnie pokazano ją bardzo płytko- trochę jako takiego kozaka, a przecież sama postać tego człowieka była niezwykle interesująca- co widać po jego tekstach. W ogóle praktycznie nie przedstawiono wątku psychologicznego Magika, sprawy z WKU i tym co się działo w jego głowie. Pozostałe postaci Rahim i Fokus,przedstawione dosyć wyraziście, ale aż za bardzo- przez co stawali się przewidywalni. Np Rahim przedstawiony, jako jakiś nieśmiały nieogarnięty koleś- w ogóle mi nie pasuje do niego- a na pewno nie aż tak. Fokus jakoś też był nieprzekonywujący. Ale rozumiem, że pewnie dla osób, które znały dobrze historii PFK, takie mało złożone postacie były bardziej proste do ogarnięcia. Dla mnie( szczególnie jak na prawie 3 h filmu ) można by to było zrobić dużo ciekawiej- szczególnie, że historia PFK i Magika jest niezwykła.
jak dla mnie nie było źle ale żeby oceinić film na 10 czegoś mi jeszcze brakowało. Swoją drogą myślę że trochę za bardzo ich ugrzecznili, jest kilka niedociągnięć , ale mimo tego całokształt oceniam pozytywnie.
Zgadzam się z Tobą Simon, film niewyrazisty, nierealistyczny i praktycznie o niczym. Spodziewałem się psychologicznych wątków a pokazali tylko, że Magik nie miał kasy i o tym był film... Oceniłbym film lepiej, ale scena, w której z Magik pluje tekstem "plus i minus"..... żal.... i jeszcze ta gra aktorska....