PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=544545}
6,7 205 tys. ocen
6,7 10 1 205019
6,7 59 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

to mi go żal, i współczucia dla rodziców.

Magik walił w żyłę i w nos, i na ostrej fazie skoczył z okna. Bo nie wierzę że był takim słabym
człowiekiem, i zostawił żonę i dziecko na pastwę losu..Choć kto wie..

Ludzie uważają że był znakomitym raperem, najlepszym na polskiej scenie..goowno
prawda, to taka sama sytuacja jak z 2Pakiem, gdyby nie śmierć nikt by o nim dziś nie pamiętał, a tak to jest legendą.

ocenił(a) film na 10
IOOI

Magik jako wzór do naśladowania nie jest dobrym autorytetem ale muzyke robił ponadczasową. Myślę że pod względem przedstawianych wartości w tekstach w pakiecie z umiejętnym wyciąganiem z nich tego co pozytywne jest autorytetem dla młodych ludzi. No cóż tak to jest że po śmierci fejm rośnie 3x to najlepsza promocja

IOOI

Z tego co kojarzę, to Magik miał problemy z psychiką, ale czy ćpał, to bym nie powiedziała. Wypowiadać się na temat jego śmierci nie będę, bo mnie przy tym nie było i nie wiem jak to było na prawdę. Nie mam więc prawa by to oceniać.
No ale z tą muzką to Ciię trochę poniosło.
z tego co mi wiadomo to K44 do którego należał również Magik, był pierwszą formacją hop hopową, tworzącą psychorap. Więc nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że nazywanie go najlepszym polskim raperem to "goowno". Jeśli o psychorap chodzi, to znajdź mi w Polsce lepszego.

ocenił(a) film na 8
LoveKiller

zgadzam sie z Toba w 100%.

LoveKiller

NIE MA CO UKRYWAC TU MASZ PRAWDE!!!! POZDRAWIAM

IOOI

tragiczna smierc zawsze dodaje +5 do zasług ;p

dawid1420

a okno to był jego ostatni check point.

IOOI

ci, którzy znali Magika, wiedzą, że opowieści o jego ćpaniu są grubo przesadzone. nikt nie ma prawa go oceniać.

ocenił(a) film na 8
annik_2

w kawałku + i -.śpiewa Czy grzeję doktorku?
"Nie, w żyłę nie daję
Tam marihuanę palę,
Ścierwa tez nie walę
Pytania, odpowiedzi
To jest jak spowiedź, ja
Ja już nie mogę, tak bardzo sie boję
I modlę............."

iwcia123

POPIERAM!!!

IOOI

Wiadomo. Ale zapomniałeś dodać, że Riedel może być autorytetem.

corrny

O, właśnie.

ocenił(a) film na 6
IOOI

2pac a Magik? 2pac w swoim dissie obrażał rodzinę rapera, którego dissował, przy tym nawalając bez przerwy wulgaryzmami.
A gdy Kaliber z Magikiem zrobił odpowiedź na diss Killaz Group, to niektórzy do dziś nie mogą odszyfrować właściwego przekazu tekstu i myślą co innego. Zresztą, sam porównaj:
http://www.youtube.com/watch?v=i0cYgbkJ-II
http://www.youtube.com/watch?v=gZ7KccXmUeY

Saichan

Jestem słuchaczem rapu, i akurat ten diss 2paca, to jeden z lepszych dissów w historii! A wiesz dlaczego 2pac go tak ostro zdissował? Bo podejrzewał go o to że to on stoi za tą strzelaniną, więc jako pseudo gangster musiał tak odpowiedzieć.

Ja Magika doceniam jako rapera, choć wcale się nim nie jarałem, ten psycho rap nie był dla mnie...

ocenił(a) film na 6
IOOI

Nie ma dla mnie znaczenia, że jako gangster musiał. Tekst jest śmieszny i tyle.

ocenił(a) film na 7
Saichan

A ja nigdy jakoś specjalnie 2paca nie słuchałem. Bardzo lubię słuchać Big L, Big pun, Camp Lo, D-block, Masta Ace, Mob Deep.
Pozycje obowiązkowe dla osób w temacie.

ocenił(a) film na 6
rafusss

Big L, też postać moim zdaniem żałosna delikatnie mówiąc.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ROBOT13

Ty też mało wiesz.

A ćpanie jest spoko, ale jeśli to człowiek kontroluje, a nie wyskakuje przez okno, zostawiając żonę i dziecko, na pastwę losu. ps. psychofanie PFK i K44, to śmieszna grupa osób, dla których rap zaczął się na magiku i skończył na Magiku, przykre.

ocenił(a) film na 7
IOOI

A skąd masz takie informacje dotyczące "walenia w żyłę i w nos"?

IOOI

on przynajmniej zostawił coś dla potomności, słuchają go setki tysięcy (nie tylko) młodych ludzi. Jak ty coś takiego zrobisz to wtedy pogadamy.

tacyssup

wolę zapewnić dobrze życie dziewczynie i dziecku, niż zrobić coś dla ludzkości a później jak tchórz skoczyć z okna.

ocenił(a) film na 6
IOOI

Jak będziesz tak samo chory psychicznie jak był Magik, to też powiem ci że to tchórzostwo, że masz myśli samobójcze. Jak myślisz, jaki byłby efekt? Bo ja myślę, że żaden.

ocenił(a) film na 9
IOOI

czy ktoś w ogóle znał osobiście Magika z ludzi którzy tutaj się wypowiadają? czy ktoś siedział w jego głowie w momencie gdy postanowił wyskoczyć przez okno?
no robicie to co zrobiła Anna Popek w wywiadzie http://www.youtube.com/watch?v=IA2OyQleDEw
Magik jak Riedel (też wspomniany tutaj) byli wielkimi artystami i przez to mam ogromy szacunek dla nich. A o ich życiu czy śmierci nie będę się wypowiadał, bo ich nie znałem osobiście i nie jestem od oceniania tego jakimi byli prywatnie ludźmi.
R.I.P

IOOI

kim ty w ogóle jesteś by oceniać innych? weź się zastanów nad sobą

IOOI

Popieram, magik to byl czlowieczek, ktory cpal i zostawil swoja rodzine, a teraz powstaje o nim film. Gdzie byli rodzice, ktorzy go tak wychowali? Powinno sie zapomniec o tym czlowieku i nie promowac jego i jego towarzyszy.

Obejrzy ten film jeden z drugim i potem zamarzy im sie 'kariera' i zaczna nagrywac hip-hop i palic marihuane i inne demoralizujace rzeczy...

premo7

Mam wrażenie, że większość osób kompletnie nie zna twórczości Magika jak i całej PFK. No nic teraz przychodzi moda na młodych, którzy nie mają pojęcia i gadają bzdury. Ziomek nie walił w żyłę, ani nic nie brał w nos idioci, hipokryci.

bandofbrothers

Nie wytłumaczysz, nawet nie próbuj bo Cię zjadą jak burą sukę. Oni myślą, że wiedzą lepiej i niech sobie żyją z tą myślą.

ocenił(a) film na 6
LoveKiller

Wchodząc do internetu zawsze można poprawić sobie ego, bo tyle osób jest głupszych od Ciebie, ale nadchodzi moment gdy zaczynasz nad tym ubolewać, bo za dużo już tych idiotów. :P

Żeby nie było całkiem nie na temat: hip-hop to specyficzna muzyka, opierająca się na etosie ulicy, przyziemności, ciężko ją robić dobrze pochodząc z wyższych sfer (o ile w ogóle to możliwe). Magik na pewno jest lepszym przykładem dla chudonóżkich chłopców w podwórek kamienic niż takie Hemp Gru czy Firma. To co brał niewiele ma do rzeczy.

Shadowlight

Ja wychowałam się w czasach, gdzie wśród hiphopowych grup prym wiodła Paktofonika, Molesta, WWO, ZIP, Peja, itd. Sama słucham czasem starych kawałków, bo lubię ten klimat. Nie lubię współczesnego rapu, nie tylko przez debilne teksty, pozbawione sensu, ale brak im właśnie tego klimatu.
Bez porównania, np., GRZ a OSTR, niby przekaz podobny, bo gadają nie bez sensu, ale to całkiem inne historie.
Rozumiesz, nie? Bo ja lubię okrężnie tłumaczyć ;d

Shadowlight

zgadzam sie. to jest po prostu.. hip hop. osoby wykonujace ten rodzaj muzyki to w wiekszosci osoby, ktore cpaja czy chleja, bieduja itd. ale to jest wlasnie hip hop, bo hip hop o tym mowi, bo hip hop to pokazuje, bo hip hop stad pochodzi i bez tego nie bylby hip hopem, tak?
nie wiem czy Magik byl najlepszym raperem, bo mam malo wspolnego z taka muzyka (oprocz znajomych) i nie potrafie ocenic, kto robi dobra muzyke. ALE jedyny album, hip hopowy, jaki od zawsze mialam to tylko Kinematografia. i chetnie obejrze film. a ARTYSTE, MUZYKA ocenia sie tylko pod wzgledem m u z y k i.
nie traktuje jego samobojstwa jako przepustki do slawy i tytulu 'najpopularniejszego', bo jego muzyka zawsze byla dobra i bez tego. nawet jesli ktos zaczal sluchac Paktofoniki PO smierci Magika, to co z tego? Przykula TYLKO jego uwage, ale muzyka...nadal byla i jest dobra.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
IOOI

czy Czesław Miłosz (nie wiem czy kojarzycie), cytowałby na swoich wykładach 'pedała' 'yebanego' 'qrwa' ćpuna który narobil tyle 'goowna'?
może przestańmy plotkować, a zacznijmy rozumieć..

pau_filmweb

Ale co to ma do rzeczy?? Nie można być dobrym raperem i ćpunem?

ocenił(a) film na 6
pau_filmweb

Masz może jakiś dowód, że Miłosz faktycznie przytaczał Magika? Nagranie z jakiegoś wykładu? I nie chodzi tu o to, że Ci nie wierzę. Po prostu chętnie bym poznał kontekst. :P

IOOI

Taki jesteś mądry cwaniaku,nie znasz pół faktu na jego temat a jedziesz z tyłka jakimś kałem.Do czasu filmu nieliczni o nim pamiętali,ale gdy wrócili fani, to także w dupę pchani hejterzy jak ty waflu.Ty nie umiesz ryja trzymać za zębami,a wielki poeta go cytował,co to ma być?Pałuj się fajfusie.