6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205957
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

j.w. Film bardzo emocjonalny zwłaszcza dla prawdziwych fanów PFK, którzy od początku byli
z zespołem i się z nim utożsamiają. Dla takiego widza, który nie śledził losów zespołu i zna
tylko kilka kawałków (czyli ja) film jest rewelacyjny. Nie jestem kolejny "fanem" (if you know
what i mean) Paktofoniki, poszedłem do kina by obejrzeć kawał historii polskiego rapu i film
oceniam na rewelacyjny 9/10. Daje dziewiątkę, ponieważ brakuje mi tego "czegoś", może
dlatego, że nie utożsamiam się tak bardzo z PFK i nie wczuwałem się tak mocno w historię
grupy. Pozdro dla fanów PFK i polskiego rapu. :)

ocenił(a) film na 3
Kubny_

Nie obejrzałeś kawału historii. Obejrzałeś fikcję, ten film to fikcja. Jeśli chcesz historii, zapraszam na Wikipedię: http://pl.wikipedia.org/wiki/Magik_(raper)

zasada22

Czytałem już dawno. ;) Własnie tylko ta końcówka mnie zastanawiała, dlaczego okoliczności jego śmierci przedstawili w ten sposób ...

ocenił(a) film na 3
Kubny_

Nie chodzi o to. Chodzi o całą resztę. To w jaki sposób potraktowali m.in. ekipę Kalibra 44 (rodzimą Magika, gdzie zyskał sobie niemałą sławę) nie mieści mi się w głowie. Jak Rahim i Fokus się na to zgodzili. Ręce śmierdzą im pieniędzmi, czysta komercja tak jak i cała Paktofonika.

ocenił(a) film na 7
zasada22

Kyrje Elejson... dlaczego człowiek musi napatoczyć się na takie opinie... Dramat totalny.

ocenił(a) film na 3
energia

Uzasadnij.

ocenił(a) film na 7
zasada22

Lamentuję zwłaszcza nad ostatnim zdaniem a w szczególności, że "Paktofonika to czysta komercja". Myślę, że komercja to panna Doda Elektroda Gaga i tym podobne klimaty. A w Paktofonika to poezja często a nawet i mądrość.

ocenił(a) film na 1
energia

oczywiscie, ze paktofonika to komercja. wtedy, magik juz byl po 2 płytach. calkiem niezle sprzedanych. byl przy kasie, i paktofonika powstala wlasnie dla kasy.

ocenił(a) film na 7
I_got_5_on_it

Uprawianie sztuki i utrzymywanie się z niej to nic złego. Chodzi o to, że zasada22 w wypowiedzi swej jakby... zapomniał (?) o sztuce. Że Panowie z PFK sztuką się zajmowali. I że używając sformuowania "czysta komercja" lub też "ręce śmierdzą im pieniędzmi" wrzuca ich do jednego wora z pseudoartystami, którzy nic ze sztuką wspólnego nie mają. W końcu- jakby to najprościej ująć- wypowiedź zasady ma zabarwienie pejoratywne. Mam prawo się z tą wypowiedzią nie zgodzić, zareagować na nią itp. Tyle z mojej strony w tym temacie.

ocenił(a) film na 8
I_got_5_on_it

przecież oni grosza nie mieli więc o jakiej kasie Ty mówisz???

ocenił(a) film na 1
melpomene_fw

przeczytaj idioto jeszcze raz, to co napisalem.

ocenił(a) film na 8
I_got_5_on_it

Dla kasy z 2 gosciami, którzy kasy nie mieli i rapować też nie za bardzo... Kiepski start jak na zbijanie kasy.
Po Magiku też nie było widac, że ma kasę to że nagrał 2 płyty nie jest równoznaczne z tym że był nadziany...

ocenił(a) film na 3
energia

Skoro o Dodzie i komercji mowa : ))
http://www.youtube.com/watch?v=6hL0x8Zc8qE
Pogrążasz się dziewczyno.

ocenił(a) film na 7
zasada22

Ale nie rozmawiamy o Dodzie fit. Fokus tylko o Paktofonice. Nie wiem, czym zajmują się chłopaki teraz -moje wypowiedzi dotyczą Paktofoniki. Myślę, że się nie pogrążam.

ocenił(a) film na 3
energia

Nic się od tamtego czasu nie zmieniło. Skoro nic się nie zmieniło, to znaczy że tak było od początku. Magik prawdziwą poezję, którą można by omawiać i interpretować w szkołach, tworzył razem z K44. Później wszystko się zepsuło, niestety. Dodam jeszcze (ponownie), że to właśnie Fokus jest tym złym.

użytkownik usunięty
zasada22

Fokus fokusem, ale Rahim do dziś tworzy świetne kawałki z "tekstem".

ocenił(a) film na 3

Jeden lepszy od drugiego.

użytkownik usunięty
zasada22

Rahim lepszy od Fokusa, nie znasz się. Na dzień dzisiejszy najlepszy.

ocenił(a) film na 3

I w muzyce i prywatnie. Gdzieś już o tym pisałem. Fokus to cwaniaczek.

użytkownik usunięty
zasada22

Ale ja nie piszę o Fokusie.

ocenił(a) film na 3

Nie zrozumieliśmy się. Rahim > Fokus.

użytkownik usunięty
zasada22

No to tu się zgadzam, Rahim to najinteligentniejszy polski raper wg mnie.

ocenił(a) film na 3

Posłuchaj jeszcze L.U.Ca, Fisha, Abradaba.

użytkownik usunięty
zasada22

Ok, ale chodzi mi też o to jak się wypowiada, nie tylko o muzykę. U wojewódzkiego pokazał klasę ;)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
lloooyd

FAKTYCZNIE XD My bad.

ocenił(a) film na 1
zasada22

cały hip-HOP to komercja

I_got_5_on_it

Jeśli chodzi Ci o DZISIEJSZY hh, to się zgadzam (np. taka Minaj lub Tyga)

ocenił(a) film na 1
ginger_girl

mintaj ta ryba?

I_got_5_on_it

Zalecam przeczytanie zdania jeszcze raz.

ocenił(a) film na 1
ginger_girl

nadal nie rozumiem ;p;p;p;p

ocenił(a) film na 10
ginger_girl

ale trollem zakrecilas propsy :).
Po drugie generalizowanie swiadczy o osobie niezrownowazonej psychicznie :)...tylko gimbusy nie palcie za duzo THC bo tez skoczycie z parteru na glowke :)

ocenił(a) film na 1
bormann_maly_recenzent

ale trollem zakrecilas propsy :).

xd

ginger_girl

Polecam przesłuchać płytke Nas - "life is good". Trzyma poziom starego zagranicznego HH.

zasada22

Film oparty jest na faktach, jednak wprowadza też sporo fikcji. Pewnym jest, że mimo wszystko zasługuje na wysoką ocenę. :)

ocenił(a) film na 3
Kubny_

Zacytuję inną wypowiedź z tegoż forum: "Może najlepiej nazwać to filmem o artyście hiphopowym, mniej lub bardziej luźno inspirowanym postacią Magika." I tak należy ten film przyjmować.

ocenił(a) film na 8
zasada22

Mam nadzieję, że słyszałeś wypowiedzi Pisuka na temat tego filmu, jemu chodziło o pokazanie Polski, pokolenia, które jako pierwsze doznało "dobrodziejstw" transformacji a szukając odpowiednich bohaterów natknął się na tekst w gazecie o PFK. Dlatego nie dziwi mnie to, że pomineli K44 bo tu nie chodziło o biografie od A do Z Magika, a pokaznie historii młodych chłopaków ze Śląska. Nie mówiąc juz o tym, że w każdym wywiadzie Rahim i Fokus, również w innych filmach dokumentalnych i reportażach bardzo mocno podkreślają to samo co Dab, że Magik wywodzi się z Kalibra 44.

ocenił(a) film na 10
Kubny_

Polecam mniejsze kina, aby zobaczyc ten film.Ja bylem w malym kameralnym kinie chodz mieszkam w bardzo duzym miescie.
Jesli mieszkasz w miescie gdzie nie ma multipleksow, a male kina poczekajcie i tam zobaczcie film.Duze multipleksy, to i duzo przypadkowych osob pozniej zostaje nie smak w ogladaniu filmu.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
bormann_maly_recenzent

Dalej, to podtrzymuje :) ide juz 3x hihi

ocenił(a) film na 10
Kubny_

Masz racje bylem widzialem i wciska w fotel. Bardzo dobra gra aktorow i swietne zdjecia oraz+ za muzyke.Rap na klatce wyciska pietno na dalsze ogladanie filmu.
Bardzo dobrze, ze autorzy scenariuszu tak go skonstruowali, ze Magik jest widziany oczami widza.Film wielo plaszczyznowy i zauwazylem wiele starszych osob na salikinowej w wieku 40, 50 czy 60.
Moj tata mowi, ze tez sie wybierze do kina. Fokus Rahim czy Magik, to sa Legendy rapu !

ocenił(a) film na 8
wierny1920

niektórzy tutaj żalą sie ze kaliber został pominięty w filmie, przecież scenariuszem do filmu jest książka "Paktofonika" i było o tym wiadomo juz daaawno więc nie rozumiem was janki..

ocenił(a) film na 10
KamilMatusiak

tez tak uwazam. Podstawa scenariusza bylo odniesienie do ksiazki. Na mini serial w TV moze przyjdzie czas :)

użytkownik usunięty
wierny1920

Dokładnie, podpisuję się pod tym.

ocenił(a) film na 10
Kubny_

Jak nie najlepszy :)