6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205955
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Byłem wczoraj w kinie i mogę stwierdzić iż jest to bardzo dobry film. Miał szansę być filmem wybitnym, naprawdę była taka szansa, jednak czegoś zabrakło. I nawet wiem czego: pokazania prawdy. Niestety scenariusz idzie na skróty i omija wiele ważnych kwestii. Co prawda na samym poczatku pojawia się napis, iż jest to historia OPARTA na faktach, jednak niesmak po seansie pozostaje. Mam wrażenie, iż autorzy tego filmu za nadrzędny cel postawili sobie zrobienie łatwego w odbiorze filmu, a zarazem zarobienie dużo kasy - nie oszukujmy się, na film o bohaterze walczacym z przeciwnościami losu, któe czekaja go na każdym kroku pójdzie więcej ludzi, niż gdyby miałby to być film o Magiku, takim jakim był naprawdę, o czym możemy się dowiedzieć czytajac m.in. jego biografię czy też z wypowiedzi Fokusa, Rahima, jego żony, najbliższych itd..... Słyszałem również, iż autorzy nie chca wyjaśnić zagadki, dlaczego Magik popełnił samobójstwo. Ok, ale wydaje mi się, że należałoby przynajmniej przez moment przedstawić fakty, które mogłyby go do tego doprowadzić (uniknięcie służby wojskowej, udawanie schozifremii, co odbiło się na jego psychice, narkotyki). Tymczasem w filmie tego zabrakło, a jedyne co zostało pokazane to problemy rodzinne.... Można by przyczepić się jeszcze do kilki elementów (np. pominięcie kwestii Kalibra 44, który ukształtował Magika), jednak pozostawiam do każdemu do własnych przemyślen.
Ogólnie, tak jak napisałem na poczatku, film jak na polskie standardy i mizerię, która dotyka przemysł filmowy na naszym rynku, jest bardzo dobry, jednak radzę nie brać wszystkiego co jest w nim pokazane dosłownie, gdyz kilka elementów zostało podkoloryzowanych, a kilka pominiętych....
Mimo wszystko, polecam.