6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205950
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Magik był świetny w tym co robił i nie można mu odmówić talentu. Film wcale nie pokazuje jego tragedii, jak to wcześniej było zapowiadane. Chłopak długo zmagał się z chorobą, o czym prawie nie ma nic w tym filmie. W ogóle członkowie Pfk są przedstawieni (jak dla mnie) dość dziwnie, bo nawet w wywiadach słychać, jak bardzo żyli tym co robili wtedy, a w filmie to wygląda na bandę chłopaczków szukających zajęcia. Potencjał ogromny, a wyszło jak zawsze. Jestem fanką zespołu, mimo że nie słucham hh, jednak oni zrobili coś, co do mnie przemawia od 10 lat. Szkoda, że zostali tak pokazani. Fokus niegramotna niemowa, a magik się załamał bo nie chcieli mu dać kasy i na dodatek ktoś nie odebrał telefonu. Co za ignorancja!

ocenił(a) film na 9
czarna_murka

Moim zdaniem wszystko zalezy od wrażliwości odbiorcy filmu-do mnie np trafił bardzo dobitnie(mimo że słucham hh stosunkowo krótko, jakieś 2 lata), być może dla Ciebie problem choroby został pokazany zbyt delikatnie-dla mnie nie, życie członków grupy również odebrałam totalnie inaczej od Ciebie. Dlatego trzeba przyjąć fakt, że KAŻDY widz odbierze film subiektywnie. Każdemu twórca nie dogodzi. A przyznam szczerze że dwa razy nawet się wzruszyłam - wykonanie + i -, oraz scena końcowa-zamknęłam oczy i poczułąm się jak na koncercie, tylko nei czułam wbijających się w żebra łokci, potu(za to czułam zielsko, palili na sali kinowej) i bólu stóp(wiadomo), jednak powodem tegoż faktu jest to, że bardzo OSOBIŚCIE odbieram oba utwory, dużo dla mnie znaczą, przypominają trudne chwile z przeszłości które wydawały sie odejść w zapomnienie. Kończąc-każdy ma prawo do własnego zdania, cenię Twoje jak i każdego innego widza, a i cieszę się z tak dużej ilości osób w kinie:)))

użytkownik usunięty
czarna_murka

"magik się załamał bo nie chcieli mu dać kasy i na dodatek ktoś nie odebrał telefonu."
taki jest właśnie problem z większością dzisiejszych widzów. Oni by chcieli wszystko podane na tacy, nie umieją czytać symboli. Oczekują bezpośrednich przyczyn i sygnałów, które pozwolą im po filmie stwierdzić, dlaczego Magik popełnił samobójstwo. To tak nie działa. "nie odebranie telefonu" symbolizuje samotność bohatera, ale to trzeba wyczytać, zinterpretować.