6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205957
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

jak myślicie ? gdyby Magik dzisiaj żył to słuchacze nadal uważali by go za najlepszego rapera w Polsce ? jak żył nie było o nim głośno nie było takiego jarania się nim i tym co zrobił z PFK. Po śmierci zrobili z niego najlepszego rapera w Polsce , legendę , jakiegoś boga z ukrytym przesłaniem , prawdziwego poetę itd.Czy nie uważacie że to śmierć przyczyniła się do tego ?. Płyta PFK słabo schodziła z półek a po jego śmierci sprzedasz bardzo znacznie wzrosła.

JasonV

Nikt nie robi z Magika poety, wieszcza narodów z blokowisk. Wiadomo, tragiczna śmierć przyczyniła się do jego legendy. Ludzi intryguje twórczość stworzona przez osoby "inne", z pewnego rodzaju defektami. Nie zmienia to faktu, że miał absolutną charyzmę, talent, intrygujący sposób bycia, tworzenia... był wyjątkowy, nienormalny - w dobrym znaczeniu tego słowa. Osobiście zastanawiam się, co siedziało w jego głowie. Jego śmierć jest pewnego rodzaju całością, niemożnością pogodzenia się ze światem i samym sobą. To intryguje. Teksty ma natomiast bardzo życiowe.

Tyle ode mnie.

ocenił(a) film na 8
JasonV

Mnie za to denerwuje bełkot ludzi, którzy słuchają rapu od wczoraj albo nic o nim nie wiedzą,a się wypowiadają tak jak ty. Jak to nie było o nim głośno jak żył?! A słyszałeś kiedyś o Kalibrze 44 - jednym z najważniejszych składów w historii polskiego hip hopu jeśli nie polskiej muzyki w ogóle?! Chyba jedyna wiedza na jakiej się opierasz to film (rozmijający się mocno z faktami)...

ocenił(a) film na 5
Belwedero

Wiem co to Kaliber 44 i mogę ci powiedzieć że znam każdy album z lat 90 bo interesuje się klasykami (Tylko Polskimi). Był znany to fakt ale gdy wydali PFK to płyta sprzedała się w bardzo małym nakładzie nawet jak na tamte czasy i prawdopodobnie przeszła by bez echa a po jego śmierci sprzedaż automatycznie wzrosła.