6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205950
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

film średni jeśli chodzi o fabułe, z tego co wiem sam rahim wypowiadał się że film jest jest zgodny z prawdą. Pozatym dowiedziałem się z różnych źródeł że np. on udawał chorobe żeby nie iść do wojska itp.
Ale zapomnijmy o info zewnętrznym i skupmy się na samym filmie. Film oglądając czułem się jakbym widział Trudne sprawy z dobrą obsadą. No co to za fabuła ? Mówi że jest w ciąży, szybko ślub, potem
zdrada, ona chce rozwód, i on się zabija. ? Film miał dobre motywy, ale po prostu słabe wykonanie. Grę aktorską można pochwalić. Ale scenariusz średni, naprawdę szło z tego zrobić wiele lepszy film. Ale
widać sukces komercyjny. O to im chodziło , wykorzystać znany zespół by sciągnać fanów gatunku. Pewnie fani dawają z sentymenty 10/10. Dlatego ocena jest o dużo za wysoka. Do kina pierw chodzą fani, i zainteresowani tematyką, których zaślepia sam tytuł filmu. Jak film wyjdzie na dvd ocena pewnie spadnie, bo wtedy zobaczy to dużo osób które jest neutralne i spojrzy na ten film pod innym kątem.
6/10 to sprawiedliwa ocena.
Zaraz pewnie fani bd pisać i bronić filmu, no ale co to da jak sam członek byłej paktofoniki uznał go za słaby?

ocenił(a) film na 5
Kubyra

Pozatem jak byłbym fanem to tym bardziej interesowałbym sie zespołem i prawdziwą historią. Czemu w filmie pokazane było tak jaky oni w ogóle sie nie znali, rahim i mag? Podobno znali sie długo wcześniej, jak w kalibrze w jakieś piosence jest napisane produkcjia Rahim ? Takie proste błedy , film na odwal się.
Jak byłbym fanem PKF byłbym dopiero zawiedzony.
Wiec skąd te 7.8 ? Od gimnazialistów, bo film jest o pkf to muszi być 10/10.

ocenił(a) film na 5
Kubyra

poczytajcie wypowiedzi rahima, to że ich oszukano na poczatku filmu, to też nie prawda nikt nikogo nie oszukał. Reżyser nawet nie słuchał nigdy PKF nawet niewiem czy o niej wiedział, zainteresował sie tylko historią Magika w której chciał ukazać, problemy w tamtych czasach na śląsku, no niestety w słaby sposób. No co jest ludzie, niech ktoś mi powie co tu robi ocena 7.8 !?

ocenił(a) film na 6
Kubyra

Całkowicie się zgadzam... Fan ze względu na same nagrania pfk w tle już oceni ten film za arcydzieło mówi samo za siebie... a patrząc Jedno co mnie zawiodło a napaliło na film to wypowiedz Kuby Wojewódzkiego w swoim programie... "Najlepszy Polski film z ostatnich 10 lat"... Faktem jest to że Polska kinematografia jest naprawdę kiepska (jeśli chodzi o filmy komercyjne) ale zdarzają się perełki... ale ten film... według mnie zalicza się do kategorii zaliczyć i odłożyć na półkę ponieważ nie jest zły... jest "spoko" ale nic poza tym... tak jak Kolega napisał... fabularnie nie powala, gra aktorska jest na poziomie do przyjęcia więc wytłumaczeniem tej oceny jest tylko to że większością publiki chodzącej do kina były dzieci które guzik wiedzą na temat tego zespołu ale sam fakt że jest to legenda rapu to już jest super itp itd... no i prawdziwi fani, ponieważ kto by nie chciał żeby nakręcono film o ich idolach z dzieciństwa..:)

Lacko

Dodam, że na ten film chodzą też wycieczki szkolne. Wszystkie pierwsze klasy mojego liceum zgodnie pomaszerowały na film, czy chciały, czy nie chciały.

ocenił(a) film na 6
xxxoliksxxx

hehe to i tak fajnie... bo jak ja byłem w liceum to chodziliśmy obowiązkowo do kina całą szkołą ale na "Popiełuszko. Wolność jest w nas" i od tamtej pory znienawidziłem polskie kino...:D

ocenił(a) film na 5
Lacko

no według mnie najlepszy polski film ostatnich lat to "Róża". Ten film nie jest taki też zły ale poruszyła mnie zbyt wysoka ocena powinna wachac sie w granicach 7,1.Dlatego czekam na wyjaśnienie od osób dających 10/10 lub 9/10, jak to wyżej opisałem, za co taka ocena ?

ocenił(a) film na 5
Kubyra

Jak dla mnie najlepszy polski film ostatnich 10 lat to "Komornik", Chyra nawet zgarnął Złotego Lwa za rolę w nim.

ocenił(a) film na 5
Kubyra

no nadal nie widze żadnego komentarza osoby oceniającej na 9,10 ? Skoro oceniacie to jako arcydzieło, to czytając to co jest napisane na samej górze ,wytłumaczcie skąd taka ocena ?

ocenił(a) film na 10
Kubyra

Ja dałam 10/10, głównie za grę aktorską i samo podjęcie tematu - tak trochę na zachętę, żeby takich filmów powstawało więcej, a nie jakiś durnych komedyjek romantycznych.
Film ma sporo niedociągnięć, ale nie ma przecież ludzi doskonałych.
Wielu ludzi krytykuje film za tą scenę, w której chłopacy nie mają pieniędzy na wykupienie więcej godzin w studiu i Magik wyjmuje 15 zeta, niby totalne bzdura, ale wiele kapel, nie tylko hiphopowych, tak właśnie nagrywa swoje pierwsze płyty i moim zdaniem to dobrze, że to tak zostało pokazane. Nie chodzi o dosłowną historię Paktofoniki, ale o subkulturę HH i w ogóle o młodych ludzi, którzy coś tworzą.
A co do samej histori PFK, to nie jest ona tajemnicą, jeśli kogoś zainteresuje temat, to może sobie pogrzebać w necie i dojdzie do prawdy.
Być może film jest chwytem reklamowym do nowej płyty Pokahontaz, ale może dzięki temu kilka osób na poważnie zainteresuje się tematem. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :)
aha, no i my w liceum poszliśmy na Titanica, o wiele bardziej wolałabym obejrzeć Jesteś bogiem.

ocenił(a) film na 5
Kylinn

sam napisałeś "Film ma sporo niedociągnięć" czyli nie jest za dobrze zrobiony. A Ty oceniasz go jako arcydzieło ? Wiesz co to arcydzieło, mistrzostwo, film idealny któremu nie da się nic zarzucić, doskonały pod każdym kątem. Dając 10/10 dajesz do zrozumienia że to najlepszy film jaki powstał kiedykolwiek. Rozumiesz? Jak by każdy dawał 10/10 filmowi który ma niedociągnięcia to w pierwszej 100 były by same gnioty.

ocenił(a) film na 10
Kubyra

1. "napisałaś" a nie "napisałeś"...
2. "film idealny któremu nie da się nic zarzucić, doskonały pod każdym kątem" hm... biorąc takie kryterium, to pierwsza 100 powinna być pusta, bo ja jeszcze nie oglądałam filmu, któremu nie dałoby się nic zarzucić, a obejrzałam już ich sporo.
3. pisałam, że dałam tę ocenę "na zachętę", przypuszczając też, że wielu ludzi, którzy np nie lubią PFK, czy w ogóle Hip Hopu, zgnoi ten film od podstaw, bo im się muzyka nie podoba. Myślę, że średnia ocen jaka z tego wyjdzie, będzie odpowiadała rzeczywistej wartości filmu. Przynajmniej taką mam nadzieję.

Kubyra

Naprawdę nie masz innych problemów niż zastanawiać się dlaczego ocena tego a tego filmu jest 7.1 a nie 7.2? Każdy głosuje jak chce bo ma do tego prawo. Chcesz by ocena każdego filmu na FW miała taką ocenę jaka tobie pasuje? Załóż własny portal i bądź jego jedynym użytkownikiem.

ocenił(a) film na 5
Aldo_Martinez

nie. Chcę żeby film miał ocenę na jaką zasługuję, ale tego nie zrozumie osoba oceniająca "dom w głębi lasu" jako arcydzieło...

Kubyra

Chcę żeby film miał ocenę na jaką zasługuję?

Nie wiem na co zasługujesz :) ale jeśli tak bardzo CHCESZ to załóż własny portal internetowy, innego wyjścia nie widzę. Nazwij go kubyra - web albo co sobie chcesz. Nie, nie rozumiem twojego napinania się, wszystko na filmwebie ma być tak jak ty CHCESZ :p Nie rozumiem takiego podejścia. BTW "Dom w głębi lasu" to znakomity pastisz horroru i jest najlepszym filmem jaki w tym roku widziałem. Rekomendacja Filmweb poleca jednak o czymś świadczy nie?

ocenił(a) film na 7
Kubyra

1.NIE PKF TYLKO PFK
2. KTO UZNAŁ FILM ZA SŁABY ? RAH POWIEDZIAŁ,ŻE JEST ''WAŻNY,ALE ROZMIJA SIĘ Z PRAWDĄ''[ZRESZTĄ TO NIE JEST I NIE MIAŁ BYC FILM BIOGRAFICZNY ANI TYM BARDZIEJ DOKUMENT,JEST OPARTY NA FAKTACH ALE NIE DOKŁADNIE MUSI SIĘ Z NIMI POKRYWAC ]
3. JESTEM FANEM RAPU,SZANUJĘ PAKTOFONIKĘ A ZWŁASZCZA MAGIKA[NIE NIE DLATEGO,ŻE SIĘ ZABIŁ :P],TERAZ SPÓJRZ NA MOJĄ OCENĘ
4. "Mówi że jest w ciąży, szybko ślub, potem
zdrada, ona chce rozwód, i on się zabija. ? " FILM TRWA COŚ KOŁO DWÓCH GODZIN A DO POKAZANIA MIELI 2 LATA...
Podsumowując,nie jesteś wystarczajaco merytorycznie przygotowany do dyskusji,a tak w ogóle to skocz do słownika ortograficznego :)

ocenił(a) film na 5
Kuba1812_1996

wytykasz tylko drobne błędy a żaden z Twoich punków nie tłumaczy dlaczego film niby jest dobry. Błędy ort. wynikają z mojej dysortografi, na to cierpi dużo ludzi wykształconych, dużo polityków, więc nie wytykaj mi błedów ort. bo to nic nie wnosi. Według Twojego nicku w którym masz napisany rok 96 to pewnie data urodzin, jak magik zginoł to Ty jeszcze bawiłeś sie autkami, więc nie udawaj fana, jak nie byłes nawet na koncercie. I nie będzie mi wytykał merytoryki ktoś kto dopiero z gimnazjum wyszedł i udaje inteligenta.

ocenił(a) film na 7
Kubyra

Zgadza się,aktualnie jestem w I liceum a gimnazjum skończyłem w sumie 4 miesiące temu. nie wiem jakie to ma znaczenie,znam wielu ludzi w gimnazjum bardziej inteligentnych od tych,którzy szkołę już dawno skończyli. Nie mam też zamiaru przekonywac Cię do filmu bo mas prawo miec o nim swoje zdanie.Moja wypowiedź miała jedynie na celu właśnie wytknięcie ''drobnych błędów'' jak sam mówisz.

ocenił(a) film na 7
Kubyra

A,i jeszcze jedna kwestia. Słyszałeś takie nazwiska jak Mieczysław Fogg? Mozart? Chopin? Słyszałeś muzykę? Szanujesz? Żyłeś w ich latach? Co to ma wspólnego ile mam lat z tym czyim jestem fanem ?

ocenił(a) film na 5
Kuba1812_1996

ja wychowałem się na kaliberze czy patkofonice ale nie byłem fanem, liczyłem na dobrą produkcję , a co dostałem ? Problemy finansowe magika.No ale czego można się spodziewać po niedoświadczonym reżyserze, motywy miał ciekawe, ciekawą historię, a wyszedł denny film z sukcesem komercyjnym, reklama + znany zespół hip hopu = sukces nie zależnie co się zrobi. Może wezmę kamerę i nakręce film o NDK i wszyscy fani Reagee będą dawać 10 i ubóstwiać bo film jest o NDK.

ocenił(a) film na 7
Kubyra

Wytykasz mi wiek i to,że nie byłem na koncercie PFK. A Ty byłeś? Mówisz,że wychowałeś się na PFK i Kalibrze? Nie,wychowałeś się najwyżej w tych samych czasach. Ja może miałem 4 lata w chwili śmierci Magika ale nie potrzebuję Wikipedii i wywiadów żeby wyłapywac nieścisłości filmu z prawdą,wiem jednak,że on nie miał byc biograficzny i dlatego nie obniżam za nie oceny. Zgadzam się,że sukces frekwencyjny reżyser zawdzięcza znanemu zespołowi i reklamie. Dałem siódemkę za montaż [jak się ogląda wersję finalną a nie tę z torrentów to jest on dobry,nie oskarzam Ciebie o piractwo,napisałem to do niektórych,którzy jednak ściagneli film ],świetną grę aktorska i...tak,muzykę, ale nie za to jaka ona jest tylko za to,w których momentach jeż użyta i jak dobrze uzupełnia sceny.

Kubyra

Jeśli to faktycznie takie proste to zrób to. Powodzenia.

ocenił(a) film na 6
Kubyra

Sprawdźcie sobie co Abradab mówil na temat filmu, tyle w temacie ;)

Kubyra

Człowieku nie spoileruj, miej szacunek do innych forumowiczów.

ocenił(a) film na 7
Kubyra

Kubyra musisz brać też pod uwagę fakt, że są to oceny subiektywne, nie oceny eksperckie, i nie można nikomu zarzucać takiej lub innej oceny. Sam film oceniłem na 7 a o zespole praktycznie nie słyszałem. Teoretycznie moja ocena powinna być obiektywna, ale z pewnością nie jest.