6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205950
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Możecie mi wytłumaczyć dlatego na plakacie filmu ''Jesteś Bogiem'' na pierwszym planie jest twarz tytułowego ''Rahima'' (Dawida Ogrodnika), a nie tytułowego ''Magika'' (Marcina Kowalczyka) ?

Paulina4733

bo Paktofonika nie składała się tylko z Magika ale też RAHIMA i FOKUSA ?!

Paulina4733

Hmmm...szczerze mówiąc to dobre pytanie. Mogę Ci tylko odpowiedzieć na część tego pytania. Wiem dlaczego nie ma tam Focus'a....bo Focus się zDodził :) ps.polecam książkę, chaotycznie napisana, ale przyjemnie się czyta, wiele ciekawych faktów, które zmienia oblicze PFK . Mimo wszystko mam większy sentyment do k44. Pzdr dla sluchaczy klasyki :*

ocenił(a) film na 5
tlh

Skoro z Ciebie taki wielki słuchacz klasyków, to "Focus'a" jak to napisałeś/aś, piszemy przez K - Fokus. "Focus" to może być Ford. Poza tym nagranie jednego kawałka z komercyjnym artystą, jakim jest Doda, wcale mu nie umniejsza, bo jest wielki.

Eluha

Eluha na podstawie literówki jesteś w stanie określić mój status sluchacza? Brawo Jasiu :) nie ośmieszaj się proszę. Jeżeli chodzi o FoCusa czy FoKusa czy Foqsa to wydaję mi się, że pojętna strona złapie o KIM konkretnie mówię. Jeżeli chodzi o jeden utwór to według mnie to świadczy o wszystkim, natomiast jak najbardziej nadal jest i będzie ikoną klasyki. Może lepiej wypowiesz się na pytanie Pauliny ? pzdr

tlh

właśnie bardzo się mylisz, kochanie
niektórzy artyści próbują, mieszają style w ramach eksperymentu chca nagrac z innymi "muzykami"
doda jest postacią kontrowersyjną i co tu dużo mówić-zeszmaciła się dla pieniędzy, nagrywa jakieś denne kawałki, ale trzeba jej przyznać jedno - umie śpiewać i ma mocny głos, także nie jest totalnym beztalenciem jak np gosia andrzejewicz

ocenił(a) film na 5
tacyssup

tlh: Mniejsza. Po prostu nie rozumiem ludzi, którzy skreślają Fokusa, albo jak to napisałeś mówią, że "Focus się zDodził", zapominając zupełnie o całej reszcie (masie świetnych kawałków). A co do pytania, które jest w temacie, też nie rozumiem, dlaczego akurat na pierwszym planie jest twarz Rahima (a właściwie aktora, który go gra), więc na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć. Po prostu ktoś tam musiał być, w PFK każdy miał równorzędną rolę, więc tak samo można zadać pytanie, dlaczego na pierwszym planie nie ma Fokusa.
Jeśli to ja robiłabym ten plakat w centrum ustawiłabym Magika, bo film jest głównie o nim, w scenariuszu nie było aż tak rozbudowanego wątku Fokusa, czy Rahima.

Eluha

tacyssup Wiem, że PFK składa się, a raczej składała z Rahima, Fokusa i Magika, ale wydaje mi się, że główną postacią tego filmu jest Magik, więc myślałam, że to jego twarz, a bardziej aktora, który go gra - Marcina Kowalczyka bedzie na pierwszym planie.
tlh Książki jeszcze nie czytałam, ale bardzo chciałabym ją kupić i przeczytać. ;D

Paulina4733

hej ludki jak najbardziej szanuje produkcje Focusa/Fokusa, ale ten jeden fakt mnie nieco zraził.
btw.Paulina4733 - przeczytalem całą tak wiec jezeli chcesz moge Ci ją odsprzedać w niewysokiej kwocie, jezeli jestes w ogole zainteresowana(stan bdb) :)

tlh

tlh jestem zainteresowana :) tylko chciałabym wiedzieć jaka miałaby być ta niewielka kwota ? ;D

ocenił(a) film na 7
Paulina4733

Polecam przeczytać najpierw co autor mówi o filmie/książce bo możesz się zawieść. Postacią centralną nie jest Magik. Nie ma nawet dialogów - jest jedynie pokazywany gdy ktoś coś o nim mówi bo autor twierdzi, iż nie ma prawa wsadzać mu słów w ust bo nie żyje.
Widz utożsamia się na przemian z Rahimem i Fokusem, nigdy z Magikiem.,

ohpeggysue

Wszyscy słuchacze "Focusa" raczej nie powinni interesować się tą produkcją, bo ciężko Wam może być cokolwiek zrozumieć :)

rexikk

amen. dobrze gada.

tacyssup

Niektórzy właśnie tak robią. Ale rap jest taką indywidualną muzyką, tzn. mało raperów, przynajmniej w Polsce, tych prawdziwych raperów bo ku rwa jak patrzę się np. na Meza to rzygać mi się chcę, nagrywa z kimś kto śpiewa w innym gatunku. I ja się cieszę, kto jak kto ale kur wa Doda? Jeszcze jakiś pop, co jest synonimem plastiku, ku rew i pedałów. Ja osobiście wolę, żeby rap pozostał zawsze rapem takim, w którym się zakochałem bo coraz więcej takiej współpracy i druga Ameryka nam się zrobi, gdzie jak w klipie nie ma żadnej gołej dupy i zajebistej fury to to nie jest klip. No ale to sprawa Fokusa, dlatego że nagrał kawałek z Dodą nie znaczy, że przestanę go słuchać. Wcześniej szczerze mówiąc nie przepadałem za nim, dopiero po jego współpracy z Dodą przesłuchałem Prewersje i bania mi zadymiła. Pomijając teksty, co on ma za flow! Tylko ostry mu w tym dorównuje. Tak więc od owych Prewersji Fo mam ciągle na głośnikach i to, że nagrał coś z Dodą mam już w dupie. Pozdro dla ciebie i ludzi dobrej woli.

ocenił(a) film na 6
MrSlawek1994

Idź wracaj słuchać Bonusa. pozdro

loozack

Nie znam.

MrSlawek1994

Slawek... sprawdz najnowszy kawalek Fo na whitehouse.

/hejterzy się śmieją, mogą nawet z caps lockiem "f*ck it"
pozdrawiam Dorotę, robię na co mam ochotę/

bless:)

ocenił(a) film na 4
Eluha

Doda nie ma nic do rzeczy. Fokus IMO BYŁ dobrym raperem. Od paru lat się spieprzył niestety.... stanął w miejscu. Jakoś tak w momencie "(...)to nie Paktofonika, więc zostawcie Titanica".

ocenił(a) film na 7
tlh

"polecam książkę, chaotycznie napisana, ale przyjemnie się czyta"
Książka nie jest napisana chaotycznie. Każdy scenariusz filmowy pisany jest w ten sposób.

Paulina4733

Bo mimo tego, że główną postacią filmu jest Magik, reżyser wiele razy powtarzał, że ta postać nie będzie przedstawiana bezpośrednio, jednie poprzez wspomnienia innych członków Paktofoniki.

ocenił(a) film na 8
Paulina4733

Hehe wiedziałam, że prędzej czy później ktoś zada takie pytanie. A odpowiedź brzmi "A dlaczego by nie?" Gdyby na pierwszym planie był Fokus, to by było "dlaczego akurat on?", z kolei gdyby był Magik to część by była zadowolona (bo niektórym się wydaje, że jest to film głównie o nim, choć reżyser wyraźnie zaprzeczał), a druga część by narzekała, że dali go na pierwszy plan, bp popełnił samobójstwo i tylko przez to stał się najbardziej charakterystyczną postacią...
A tak poza tym moi drodzy, nie ma co się czepiać detali, bo to jeszcze NIE JEST oficjalna wersja plakatu :) Premiera oficjalnego plakatu będzie miała miejsce już wkrótce.

ocenił(a) film na 5
Paulina4733

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=346284555453948&set=a.284393111643093.684 01.112881862127553&type=3&theater a tutaj macie na pierwszym planie Magika.